De 20 mooiste natuurplekjes in Denemarken

Net zoals alle Scandinavische landen heeft Denemarken wat de natuur betreft ook heel wat te bieden. Nationale parken, immense kliffen, veelzijdige archipels; de keuze is enorm. Wij selecteerden 20 natuurplekjes die je absoluut niet mag missen als je Denemarken bezoekt. Vergeet alvast je wandelschoenen niet in te pakken!

 • Anholt: het kleine eiland Anholt ligt in de Kattegatzee en wordt vaak beschreven als een woestijn. Met een ferry bereik je deze plak waar je langs de uitgestrekte duinen en lange stranden kan wandelen. Wist je trouwens dat het eiland beschikt over een van de grootste en belangrijkste toevluchtsoorden voor zeehonden in Europa? © Ulrik Teisner
  Anholt: het kleine eiland Anholt ligt in de Kattegatzee en wordt vaak beschreven als een woestijn. Met een ferry bereik je deze plak waar je langs de uitgestrekte duinen en lange stranden kan wandelen. Wist je trouwens dat het eiland beschikt over een van de grootste en belangrijkste toevluchtsoorden voor zeehonden in Europa? © Ulrik Teisner
 • Ertholmene: deze kleine archipel ligt ten noordoosten van Bornholm in de Baltische Zee. In de rotspartijen leven unieke vogels en planten. Maak er kennis met de verkwikkende wind en de zee die de eilanden hebben gevormd. Met de veerboot vanuit Bornholm bereik je makkelijk Ertholmene. © Henrik Elstrup Salminen
  Ertholmene: deze kleine archipel ligt ten noordoosten van Bornholm in de Baltische Zee. In de rotspartijen leven unieke vogels en planten. Maak er kennis met de verkwikkende wind en de zee die de eilanden hebben gevormd. Met de veerboot vanuit Bornholm bereik je makkelijk Ertholmene. © Henrik Elstrup Salminen
 • De Zuid-Funense archipel: een populaire plek voor zeilers. De vele eilanden in de archipel zijn divers en bieden hun eigen unieke ervaringen, maar zonder aan rust en kalmte in te boeten. Zeker doen: dwaal door de gezellige dorpjes en schilderachtige havens. De eilanden van Jutland bereik je makkelijk met kleine veerboten. © Kenneth McRae
  De Zuid-Funense archipel: een populaire plek voor zeilers. De vele eilanden in de archipel zijn divers en bieden hun eigen unieke ervaringen, maar zonder aan rust en kalmte in te boeten. Zeker doen: dwaal door de gezellige dorpjes en schilderachtige havens. De eilanden van Jutland bereik je makkelijk met kleine veerboten. © Kenneth McRae
 • Fur Island, Limfjorden: dit kleine eiland in de Limfjord staat vol fascinerende geologische formaties die diverse landschappen opleveren. Wandel langs de uit oude zeebodems opgetrokken rotsformaties en bekijk de zichtbare fossielen van vissen, insecten, reptielen en planten. © visitaalborg.com
  Fur Island, Limfjorden: dit kleine eiland in de Limfjord staat vol fascinerende geologische formaties die diverse landschappen opleveren. Wandel langs de uit oude zeebodems opgetrokken rotsformaties en bekijk de zichtbare fossielen van vissen, insecten, reptielen en planten. © visitaalborg.com
 • Het noorden van Bornholm en de Hammer: de eilanden van Bornholm en Ertholmene zijn de enige in Denemarken waar je kan klauteren over granieten rotsformaties. De Hammer, in het noorden van Bornholm, is zo’n granieten rots die oprijst uit de Oostzee. Grote wandelingen nemen je bovendien mee langs valleien en meren. © Poul Petrof
  Het noorden van Bornholm en de Hammer: de eilanden van Bornholm en Ertholmene zijn de enige in Denemarken waar je kan klauteren over granieten rotsformaties. De Hammer, in het noorden van Bornholm, is zo’n granieten rots die oprijst uit de Oostzee. Grote wandelingen nemen je bovendien mee langs valleien en meren. © Poul Petrof
 • Hindsholm: het schiereiland Hindsholm ligt bezaaid met inhammen en eilanden, zoals Romsø. Het gebied werd gevormd door de laatste ijstijd en is verbonden met het vasteland via een dunne strook land. Geniet van het uitzicht vanaf Fynshoved die de zeestraat de Grote Belt scheidt van de Kattegatzee. © Rastislav Gutt
  Hindsholm: het schiereiland Hindsholm ligt bezaaid met inhammen en eilanden, zoals Romsø. Het gebied werd gevormd door de laatste ijstijd en is verbonden met het vasteland via een dunne strook land. Geniet van het uitzicht vanaf Fynshoved die de zeestraat de Grote Belt scheidt van de Kattegatzee. © Rastislav Gutt
 • Jægersborg Hertenpark (Dyrehaven): 15 km ten noorden van Kopenhagen gelegen en een van de meest bezochte natuurlijke sites van Denemarken. Hier kun je ruim 2.000 herten van dichtbij bewonderen omdat ze niets geven om menselijke aanwezigheid. In het park bevindt zich ook ’s werelds oudste pretpark Bakken. © Mats Brynolf
  Jægersborg Hertenpark (Dyrehaven): 15 km ten noorden van Kopenhagen gelegen en een van de meest bezochte natuurlijke sites van Denemarken. Hier kun je ruim 2.000 herten van dichtbij bewonderen omdat ze niets geven om menselijke aanwezigheid. In het park bevindt zich ook ’s werelds oudste pretpark Bakken. © Mats Brynolf
 • Jammer Bay (Jammerbugten): in het noorden van Jutland is het genieten geblazen dankzij de adembenemende uitzichten van Jammer Bay, die je het best bekijkt vanop Bulbjerg en Ruberg Knot. Bovendien spot je bijna enkel op deze plek hoe vogels hun nesten bouwen in de kliffen. © Poul Nymark
  Jammer Bay (Jammerbugten): in het noorden van Jutland is het genieten geblazen dankzij de adembenemende uitzichten van Jammer Bay, die je het best bekijkt vanop Bulbjerg en Ruberg Knot. Bovendien spot je bijna enkel op deze plek hoe vogels hun nesten bouwen in de kliffen. © Poul Nymark
 • Lille Vildmose: de grootste hoogveen in West-Europa en slechts de enige in Denemarken. Een geweldige plek om te wandelen en te genieten van unieke flora, dankzij het vaak vers bijgevulde water en voedingsstoffen die het landschap in stand houden. © Henrik Laursen
  Lille Vildmose: de grootste hoogveen in West-Europa en slechts de enige in Denemarken. Een geweldige plek om te wandelen en te genieten van unieke flora, dankzij het vaak vers bijgevulde water en voedingsstoffen die het landschap in stand houden. © Henrik Laursen
 • Mols Bjerge Nationaal Park: het zuidelijke deel van Djursland bestaat uit de meest ruwe en gevarieerde landschappen in Denemarken. Hier kan je wandelen over de heide, bossen, moerassen, weilanden terwijl wilde dieren en planten onderweg je pad kruisen. © Henrik Elstrup Salminen
  Mols Bjerge Nationaal Park: het zuidelijke deel van Djursland bestaat uit de meest ruwe en gevarieerde landschappen in Denemarken. Hier kan je wandelen over de heide, bossen, moerassen, weilanden terwijl wilde dieren en planten onderweg je pad kruisen. © Henrik Elstrup Salminen
 • Møns Klint: haast een van de bekendste plekken in Denemarken. De kalkkliffen van Møns met zijn fauna en flora zijn bovendien de enige die je volledig kunt ontdekken. Al wandelend leer je de zeldzame planten van daar kennen of je kunt op fossielenjacht gaan op de stranden van de kliffen. © Dimitri Becue
  Møns Klint: haast een van de bekendste plekken in Denemarken. De kalkkliffen van Møns met zijn fauna en flora zijn bovendien de enige die je volledig kunt ontdekken. Al wandelend leer je de zeldzame planten van daar kennen of je kunt op fossielenjacht gaan op de stranden van de kliffen. © Dimitri Becue
 • Råbjerg Mile: dit is de grootste wandelende duin van Denemarken. De duin, meer dan 40 meter hoog, ontstond aan de westkust in de 16de eeuw en verplaatst zich sindsdien richting oosten met een gemiddelde van 15 meter per jaar. Vooral al wandelend is het leuk om de plek te ontdekken. © Peter Plantener
  Råbjerg Mile: dit is de grootste wandelende duin van Denemarken. De duin, meer dan 40 meter hoog, ontstond aan de westkust in de 16de eeuw en verplaatst zich sindsdien richting oosten met een gemiddelde van 15 meter per jaar. Vooral al wandelend is het leuk om de plek te ontdekken. © Peter Plantener
 • Rold Forest (Rold Skov): dit is Denemarkens tweede grootste rijkelijk beboste gebied met een grootte van 80 km². Hier wandel je langs pijnbomen en beukenbomen of trotseer je het akelige Trollenbos met knoestige, kromme bomen. © Dennis Edmond Sørensen
  Rold Forest (Rold Skov): dit is Denemarkens tweede grootste rijkelijk beboste gebied met een grootte van 80 km². Hier wandel je langs pijnbomen en beukenbomen of trotseer je het akelige Trollenbos met knoestige, kromme bomen. © Dennis Edmond Sørensen
 • Rubjerg Knude: dichtbij Lønstrup in Jutland vind je deze indrukwekkende duinenvlakte op 90 meter boven het zeeniveau. Elk jaar neemt de zee een stukje van het zandoppervlakte mee waardoor het landschap steeds verandert. Het herkenningspunt bij uitstek blijft echter de massieve vuurtoren Rubjerg Knude Fyr. © Ole Schjerning
  Rubjerg Knude: dichtbij Lønstrup in Jutland vind je deze indrukwekkende duinenvlakte op 90 meter boven het zeeniveau. Elk jaar neemt de zee een stukje van het zandoppervlakte mee waardoor het landschap steeds verandert. Het herkenningspunt bij uitstek blijft echter de massieve vuurtoren Rubjerg Knude Fyr. © Ole Schjerning
 • Skagen: het meest noordelijke plekje van Denemarken waar je onder meer de Råbjerg Mile of wandelende duin kan vinden. Je kan er ook wandelen op ‘The Branch’, een strook strand waar de wateren van de Kattegat- en Skagerrakzee elkaar ontmoeten. © Lasse Hjort
  Skagen: het meest noordelijke plekje van Denemarken waar je onder meer de Råbjerg Mile of wandelende duin kan vinden. Je kan er ook wandelen op ‘The Branch’, een strook strand waar de wateren van de Kattegat- en Skagerrakzee elkaar ontmoeten. © Lasse Hjort
 • De Smålandshavet archipel: de archipel ligt bezaaid met verschillende eilanden zoals Fejø, Lolland en Falster. Ervaar fruitplantages en toegankelijke stranden, zeer geschikt voor gezinnen die graag zwemmen en wandelen tussen de glooiende duinenlandschappen. © Kim Schou
  De Smålandshavet archipel: de archipel ligt bezaaid met verschillende eilanden zoals Fejø, Lolland en Falster. Ervaar fruitplantages en toegankelijke stranden, zeer geschikt voor gezinnen die graag zwemmen en wandelen tussen de glooiende duinenlandschappen. © Kim Schou
 • Søhøjlandet: Midden-Jutland biedt de grootste bossen van Denemarken, bezaaid met meren en heidevelden. De langste rivier van het land, Gudenåen, verbindt veel van de meren in de omgeving en geeft je een groot netwerk aan kust- en bosroutes voor zowel wandelaars als fietsers. © Thomas Billeskov Poulsen
  Søhøjlandet: Midden-Jutland biedt de grootste bossen van Denemarken, bezaaid met meren en heidevelden. De langste rivier van het land, Gudenåen, verbindt veel van de meren in de omgeving en geeft je een groot netwerk aan kust- en bosroutes voor zowel wandelaars als fietsers. © Thomas Billeskov Poulsen
 • Svanninge: de heuvels van Svanninge, ten noordoosten van Faaborg, kenmerken zich met bochtige wegen, heggen en charmante vakwerkhuizen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op het zuidwesten en de hele archipel van Zuid-Funen. © René Carstensen
  Svanninge: de heuvels van Svanninge, ten noordoosten van Faaborg, kenmerken zich met bochtige wegen, heggen en charmante vakwerkhuizen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op het zuidwesten en de hele archipel van Zuid-Funen. © René Carstensen
 • De meren van Tystrup-Bavelse: het landschap rond de Tystrup-Bavelse meren biedt een heuvelachtige landbouwgrond en grote bossen om in en rond te wandelen. Twee grote gletsjers ontmoetten elkaar hier 15.000 jaar geleden en creëerde een rivier van smeltwater. Nu vormt het gebied een schilderachtige vallei waardoor de rivier Suså stroomt. © dn.dk
  De meren van Tystrup-Bavelse: het landschap rond de Tystrup-Bavelse meren biedt een heuvelachtige landbouwgrond en grote bossen om in en rond te wandelen. Twee grote gletsjers ontmoetten elkaar hier 15.000 jaar geleden en creëerde een rivier van smeltwater. Nu vormt het gebied een schilderachtige vallei waardoor de rivier Suså stroomt. © dn.dk
 • Vadehavet in de Waddenzee: het nationaal park Vadehavet maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Dankzij meer dan 30 eiland is het een van ’s werelds belangrijkste thuishavens van waterwild. Hier kun je bovendien ook getuige zijn van de zogenaamde ‘Black Sun’, een fenomeen waarbij tienduizenden spreeuwen in donkere patronen vliegen in de lucht. © Frank Rønsholt
  Vadehavet in de Waddenzee: het nationaal park Vadehavet maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Dankzij meer dan 30 eiland is het een van ’s werelds belangrijkste thuishavens van waterwild. Hier kun je bovendien ook getuige zijn van de zogenaamde ‘Black Sun’, een fenomeen waarbij tienduizenden spreeuwen in donkere patronen vliegen in de lucht. © Frank Rønsholt

Leave a Comment