Bloesemroutes: op pad door bloeiend Hageland

Vanaf half april kleuren bloesems talrijke landschappen. Vele fietsers en wandelaars zoeken dan deze natuurlijke bloemenzee op in het prachtige, maar soms wat drukke, Haspengouw. Wie een mooie én rustigere uitstap wil ondernemen, tippen we minder bekende maar zeker niet minder mooie bloesemroutes in het Hageland. Prachtig, ontspannend en kidsproof!

© Bart Dekelver – Toerisme Vlaams-Brabant

De magie van de bloesems
Weinig dingen maken ons zo blij als bloemen die de lente aankondigen. Heel de wereld kijkt uit naar die bloesempracht. In Japan zorgen bloeiende kerselaars voor ongeziene druktes. Maar ook wij kunnen in onze ‘achtertuin’ een even adembenemend schouwspel bewonderen. Dat het spektakel wat onvoorspelbaar en van korte duur is, maakt het alleen maar specialer. Want, een fruitboom bloeit gemiddeld slechts twee weken. Toch kun je bijna twee maanden lang van de pracht genieten.

Welkom fruitbomen bloeien eerst?
Want er zijn vroege en late bloeiers. Het bloesemseizoen start in maart met abrikozen, amandelboompjes, perziken en nectarines. Helaas komen die in onze contreien nog zelden voor. Dan volgen in chronologische volgorde de pruimelaars en kerselaars in april. Eind april, begin mei tonen appel- en perenbomen zich van hun mooiste kant. Kweeperen en mispels sluiten het bloesemseizoen af. Maar waar moet je zijn om van dit wonderlijke fenomeen te genieten? Wij gidsen je door enkele van de mooiste stukjes in de Hagelandse fruitstreek.

© Bart Dekelver – Toerisme Vlaams-Brabant

Wandelen langs prachtige bloesemroutes
Is er een mooiere manier om helemaal op te gaan in de bloesemsfeer? Te voet heb je alle tijd om rond te kijken en te genieten. Wij tippen drie verrassende bloesemwandelingen.

© Lander Loeckx – Toerisme Vlaams-Brabant

1. Boomgaardenwandeling in Glabbeek: 8km
Kapellen, deelgemeente van Glabbeek, is hét Hagelandse fruitdorp bij uitstek. Hier vind je de meeste fruitplantages in de regio. Deze wandeling voert je door een  glooiend landschap afgewisseld met  bloeiende bomen. Vanaf midden april zorgen de witte perelaars voor het bloesemtapijt. Roze appelaars nemen de taak over van het einde van de maand tot ongeveer midden mei. Onderweg passeer je mooie natuurgebieden zoals het Krimmelbos en de Vallei van de Steenbeek. De Boomgaardenwandeling is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met rode opdruk.

2. Panbruggewandeling in Neerlanden: 9km
Het startpunt van deze wandeling bevindt zich in hartje centrum Neerlanden, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Landen. Met een dorpskern van amper een zakdoek groot blaakt de omgeving van rust. Net wat we zoeken voor een leuke bloesemwandeling. Veldwegen leiden je over de plateaus die het Vlaams-Brabantse Haspengouw typeren. Onderweg wandel je langs de kapel ’t Eikske. Een ideale plek voor een picknick terwijl je geniet van de mooie vergezichten over de hele streek.

3. Wijngaardbergwandeling in Wezemaal: 7,5km
Ook in het Hagelandse Wezemaal en Gelrode kleuren bloesems het landschap. Anders dan de naam je doet vermoeden spot je op de Wijngaardbergwandeling, meer fruit- dan wijngaarden. Op de zuidflank van de Wijnberg spot je de eerste fruitbomen. De beklimming van deze berg laat zich duidelijk voelen in de kuiten. Maar het zicht ter hoogte van het picknickterras verzacht de pijn. Eenmaal de Wijnberg bedwongen, wandel je langs peer- en appelgaarden. Hier en daar ontdek je (wilde) kerselaars. Even verder op de heuveltop geniet je van een mooi panoramisch beeld en zie je  in het dal van Geldrodedorp. Op sommige plaatsen reikt de bloesempracht tot aan de horizon.

© Lander Loeckx – Toerisme Vlaams-Brabant

Fiets langs fruitbeeldige kunstwerken
Vier ‘fruitbeeldige’ fietsroutes loodsen je langs elf kunstwerken te midden van de fruitboomgaarden. In 11 gemeenten van de Hagelandse bloesemregio ontdek je unieke en creatieve kunstwerken die geïnspireerd zijn door de bloesems en de fruitteelt. Zo zie je onderweg een zeshoekige kijkbuis, een canapeer en een pallox. Die laatste is een uitkijktoren van gestapelde appelkisten in cortenstaal. Boven, door de kijkgaten heb je een panoramisch fotogeniek zicht op de bloesems. Stuk voor stuk zijn deze fruitbeeldige kunstwerken leuke plekken om even tot rust te komen of te genieten van je picknick.

© Lander Loeckx – Toerisme Vlaams-Brabant

In het spoor van de Kanibaal
De 32 km lange familieroute brengt je langs het klokhuis, de pretpeer en kroonzitje en de shelter. Onderweg leef je je uit op het avonturenpad met de spectaculaire hangbrug ‘de Golden Geet’. Zin in meer fietskilometers? Dan kan wellicht de 24km lange boomgaardenroute er nog bij. Je fietst er door het glooiende landschap gekenmerkt door de ijzerzandsteenheuvels naar het standbeeld van wielerlegende Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem. Vier andere kunstwerken wachten je op in Lubbeek, Tielt-Winge, Bekkevoort en Glabbeek.

© Lander Loeckx – Toerisme Vlaams-Brabant

Check de bloesemfluisteraar!
Wanneer de fruitbloei begint, hangt af van het weer en de temperatuur. Het is dus niet lang op voorhand te voorspellen wanneer de eerste bloesemknopjes openbarsten. Daarom installeerden ze in het Hageland een  bloesemcamera. Daarmee zie je online of de fruitbomen al bloeien. Handig om je uitstap te plannen! Meer routes, informatie en taka-away-adresjes in de buurt van de bloesemroutes vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant: www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/bloesems/bloeiend-hageland

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hageland en Vlaams-Brabant | Internet: toerismevlaamsbrabant.be/index_hageland.html
Vlaanderen Vakantieland| Internet: vlaanderenvakantieland.be
Meer leuke bloesemroutes | vind je in onze rubriek Actief.

Fietste of wandelde jij ook reeds doorheen de bloeiende fruitgaarden?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje op de bloesemroutes? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan later

bloesemroutes
Beeldmateriaal: omslagfoto © Bruno Loockx | Anders foto’s: © Toerisme Vlaams-Brabant

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *