VIDEO: Beemdenwandeling in een winters landschap

Een eenzaam winters, maar fotogeniek landschap en goed gezelschap. Meer had ik niet nodig om mezelf te motiveren een frisse neus te halen op een zondagnamiddag. Samen met vriendinnen strekt reporter Delphine de benen in het vredige Betekom tijdens de Beemdenwandeling.

Beemdenwandeling trakteert met fraaie panorama’s
De Beemdenwandeling voert je vanuit het centrum van Betekom langs akkervelden en over de boorden van de Demer. Aan de startplaats kan je even binnenwippen in de Sint-Laurentiuskerk die, opgetrokken in de hier typische Demergotiek, zou dateren van de 15de eeuw. Al snel verlaat je de bebouwde kom en wandel je door agrarisch gebied. Zodra we de Demer bereiken, steken we over via de demerpoort of demertrefplaats de rivier over. Vanuit de met cortenstaal beklede brug heb je een prachtig uitzicht op de Demervallei.

Doe bij nat weer laarsjes aan voor de unieke maar drassige turfputten
Achter Kasteel Ter Rivieren trekken we het bos in. Dit adellijke optrekje vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Getuige hiervan is een opgegraven fundering van een donjon. Het huidige kasteel dateert van echter 1885. Na de drassige turfputten in Vorsdonkbos en ter hoogte van Kasteel van Nieuwland bereik je Demerdijk om even verder een oude rivierarm of meander te passeren. Hier trok men destijds de waterweg recht ten voordele van de binnenscheepvaart. Nu kronkelt de Demer opnieuw als weleer.

Bereikbaar met openbaar vervoer en alternatieve parking
Je wandelt nu een stukje in de richting van Aarschot, waar je in de verte, langzaam maar zeker, de imposante kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwe kerk ontwaart. Je keert echter de ‘parel van het Hageland’ de rug toe om terug richting Betekom te stappen. Ter info: je kan  deze route ook aanvangen vanaf het station in Aarschot. Dat heeft zo zijn voordelen: je reist met de trein en laat de auto thuis of je parkeert er op de ruime parking (gratis tijdens de weekends en feestdagen).

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Beemdenwandeling | Info en links om de wandelkaart of GPX te downloaden via: toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen
Vertrekplaats: kerkplein Betekom, Gelroodsesteenweg, 3130 betekom | afstand: 10 km | Duurtijd: 2 uur 15 minuten | Terrein: vlak | Bewegwijzering: rechthoekig bord met rode opdruk | Wandelknooppunten: 710 – 713 – 714 – 717 – 712 – 711 – 710.
Website Betekom (deelgemeente van Begijnendijk) | Internet: begijnendijk.be
Toerisme Vlaams-Brabant | Internet: toerismevlaamsbrabant.be
Eten en drinken
Verschillende gelegenheden vind je in en om het dorpscentrum van Betekom. Helaas was alles gesloten tijdens onze wandeling wegens de coronamaatregelen d.d. februari 2021.

Meer leuke wandelingen vind je in onze rubriek Actief.

Wandelde jij ook reeds de Beemdenwandeling?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je onderweg iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan laterbeemdenwandeling betekom

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *