hagelandse

Ontdek de 6 Hagelandse stadjes via verrassende wandelingen

Vlaams-Brabant telt 6 Hagelandse stadjes die je kan ontdekken via bewegwijzerde stadswandelingen. Deze korte wandelingen geven je een andere kijk op de Hagelandse parels. En onderweg passeer je horecazaken waar je kan genieten van lekkere streekproducten. Ideaal om te doen als rustig tussendoortje op een aangename dag!

Kuier langs de meest fotogenieke plekjes
Reisreporter Bruno selecteerde 6 eigenzinnige wandelingen in evenveel Hagelandse stadjes. Elke uitgestippelde wandeling heeft een overzichtsbord aan de vertrekplaats en is bewegwijzerd met zeshoekige borden. De wandelingen zijn 2 tot 3,5 km lang en hebben elk een eigen thema. Elke tocht laat je kuieren langs de mooiste, fotogenieke, plekjes.

Hagelandse stadjes Aarschot beeldenwandeling

Even verpozen bij Rik Viool, een beeldje van de Aarschotse kunstenaar Roland Rens.

Aarschot: Beeldenwandeling (3 km)
Deze reeks wandelingen Hagelandse stadjes start de parel van het Hageland: Aarschot. Mijn met Een 20-tal standbeelden komen dankzij een legende of historisch relaas tot leven. In de jaren ’50 van vorige eeuw was het vooral Tony-Luc Blickx die de demerstad daarvan voorzag. Daarna maakte de Aarschotse beeldhouwer Roland Rens furore met zijn eigenzinnige beelden.

In Diest wandel je tijdens de wandeling door het rustige en intieme begijnhof.

Diest: Oranjewandeling (2,5  km)
Wat heeft Diest met het Oranje-Nassau te maken en waarom etaleert de stad zich graag als Oranje-stad? Na drie eeuwen onder het bewind van dit prinselijk geslacht zijn de nakomelingen van de Oranje-Nassaus tot op heden Heer of Barones van Diest. Beleef deze boeiende geschiedenis zelf via de Oranjewandeling.

Hagelandse stadjes

Kunst en bloemen sieren het straatbeeld in Landen

Landen: Vestenwandeling (3,5 km)
Je verkent met deze wandeling grotendeels de nu verdwenen middeleeuwse stadsmuren rond Landen en je maakt kennis met een stukje geschiedenis van de stad, die omstreeks 1200 gesticht werd.

De Pelgrims- en keerskattenwandeling voert je langs haast vergeten maar oh zo fotogenieke plekjes

Scherpenheuvel-Zichem: Pelgrims- en keerskattenwandeling (2 km)
Vroeger waren er verschillende vrouwen die pelgrims vaak ‘besprongen als katten’ om hun koopwaar, hoofdzakelijk kaarsen, te verkopen. Daarnaast verrichtten ze ook allerlei religieuze handelingen tegen betaling.  Ze woonden missen bij of kropen op hun knieën rond de kerk. Ze kregen de naam ‘keerskatten’ en waren goed te herkennen aan de grote kapmantel die ze droegen. Nu is het de spotnaam van de inwoners van Scherpenheuvel.

Hagelandse stadjes

Onbekend en daardoor onbemind, de Begijnhofkerk (Paterskerk) in Tienen: Instagramproof!

Tienen: Vrouwenwandeling (3,5 km)
Doorheen de geschiedenis van Tienen speelden vrouwen altijd een belangrijke rol. Dames als de mystica Beatrijs van Nazareth, zuster Anna Wielandt, priorin Anna Papadopoli, hofmeesteressen als Isabella Baerts, Maria Theresia Loyaerts en Hendrica de l’ Escaille en de dichteres Julia Tulkens drukten hun stempel op de stad. Enkele van deze vrouwen zullen tijdens de wandeling je pad kruisen. Net zoals de vrouwelijke heiligen die je zal ontmoeten of de meisjes van plezier in de Tiense Kazernebuurt.

Hagelandse stadjes Zoutleeuw

Wie wandelt, ontdekt. Zo spotten wij dit haast vergeten meer prachtig lemen huisje in Zoutleeuw tijdens de wandeling.

Zoutleeuw : Leeuwse wandeling (3km)
De laatste maar niet minste in onze reeks van schattige Hagelandse stadjes is Zoutleeuw. Ontdek het historische centrum van Zoutleeuw door de Zeeuwse wandeling. Deze tocht neemt je mee langs de oevers van de kleine Gete. Het bezoek dompelt je onder in de pracht en praal van deze middeleeuwse stad.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Vlaams-Brabant | www.toerismevlaamsbrabant.be
Activiteiten en bezienswaardigheden
Beeldenwandeling Aarschot | Stedelijk museum Aarschot Elisabethlaan 103 3200 Aarschot
Tel. +32 (0) Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/beeldenwandeling
Oranjewandeling Diest | Grote Markt 3290 Diest
Tel. +32((0)16 26 76 20 Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/oranjewandeling
Vestenwandeling Landen | Bezoekerscentrum Rufferdinge | Molenber 4 | 3400 Landen
Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/vestenwandeling
Pelgrims- en keerskattenwandeling Scherpenheuvel-Zichem | Onze-Lieve-Vrouwebasiliek | Basilieklaan | 3270 Scherpenheuvel
Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/pelgrims-en-keerskattenwandeling
Vrouwenwandeling tienen | Toeristisch infokantoor | Grote Markt 6 | 3300 Tienen
Tel. +32 (0)16 80 57 38 | Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/vrouwenwandeling
Leeuwse wandeling Zoutleeuw | Grote Markt | 3440 Zoutleeuw
Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be/leeuwse-wandeling

KLIK en ontdek meer leuke wandelingen.

📌 Pin nu en plan laterHagelandse stadjes

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *