Doornik: bestemming cultuur!

Wie tijdens de krokusvakantie wil genieten van een streepje cultuur en geschiedenis kan terecht in een van de oudste steden van België, Doornik. Het historische centrum ligt op wandelafstand van het station en biedt daardoor heel wat mogelijkheden voor een daguitstap in eigen land. We nemen je graag mee op pad!

doornik skyline

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal erkend als UNESCO werelderfgoed
Zodra je het station van Doornik verlaat, zie je de impressionante kathedraal met haar vijf klokkentorens, erkend als UNESCO werelderfgoed, verschijnen. Door haar harmonieuze mengeling van romaanse en gotische stijl, en haar gedurfde architectuur is ze een referentie onder de religieuze monumenten van het Westen. Het imposante gebouw, volledig opgetrokken in Doornikse steen, is na een lange periode van restauratiewerken sinds dit jaar opnieuw vrij van stellingen. Ook de schatkamer, met een indrukwekkende collectie religieuze relikwieën, is open voor bezoek.

Op stap met je familiebubbel
Het belfort van Doornik is het oudste van België en kan je via 257 treden beklimmen tot het terras met panoramisch uitzicht. De toegang tot het belfort is georganiseerd per familiale bubbel. Een andere leuke familieactiviteit is de gratis app Totemus die je op schattenjacht stuurt door het stadscentrum. De familiespeurtocht “De tovenaars van het Verloren Woud” loodst je dan weer op een ludieke manier door Doornik. De Dienst voor Toerisme biedt ook nog andere wandelingen door de historische binnenstad aan. Vraag er zeker naar!

Museum voor Schone Kunsten in een gebouw van Victor Horta
Het Museum voor Schone Kunsten in art-nouveaustijl werd ontworpen door architect Victor Horta en wordt op wereldniveau als één van de prototypes van de moderne musea beschouwd. De rijke collecties omvatten onder meer werken van de Vlaamse Primitieven en impressionisten, waaronder de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet. De tentoonstelling « Paradis perdu » is opgebouwd rond het werk van Vincent Van Gogh « Bomen in Montmajour » en zet de belangrijkste stukken van deze eigen collectie in de kijker.

Een streepje cultuur en geschiedenis in het Natuurhistorisch Museum
Het Natuurhistorisch Museum, een soort curiositeitenkabinet, opende haar deuren in 1828. Je vindt er opgezette dieren van over de hele wereld, waaronder de eerste olifant die in België aankwam in 1830. Nog meer geschiedenis vind je terug in het museum voor militaire geschiedenis, het vertrekpunt voor de liefhebbers van de oorlog. De tentoonstelling “1944 – Doornik, een bevrijde maar geruïneerde stad”, illustreert de vreugde van de stad die bevrijd werd van de Duitse bezetting.

Marionetten uit de hele wereld
In het museum voor textielkunsten, TAMAT, krijg je de kans om twee tentoonstellingen te beleven: “Doornik, textielstad” en “R20”, een pop-up tentoonstelling waarin de textielkunstenaars hun artistiek werk tentoonstellen. Het Marionettencentrum is dan weer een echte promotie van de marionettenkunst. Het centrum, gelegen in een voormalig hôtel de maître, bezit een collectie van ongeveer 2 500 marionetten uit de hele wereld. Via QR-codes kan je zelfstandig en in alle veiligheid het museum bezoeken.

Smaakvol Doornik
In Doornik vind je tal van goede restaurants. Om bezoekers niet op hun honger te laten zitten, werden de leukste adresjes gebundeld in enkele brochures. Die geven je inspiratie om 100% lokale souvenirs mee te nemen en thuis rustig te degusteren. Wat denk je van “Tournai Gourmande” een plattegrond gevuld met anekdotes en lekkere info. Of “Time 4 Beer”, deze brochure stelt de beste Doornikse bieren voor: van een zoete en likeurachtige Bush tot een karaktervolle en ambachtelijk gebrouwen Paix-Dieu.

Gratis toegang met je Hello Belgium Railpass
Wist je trouwens dat bezoekers die op de dag van het bezoek gebruik maken van de Hello Belgium Railpass gratis toegang krijgen tot het Belfort, het Museum voor Schone Kunsten, het Natuurhistorisch Museum & Terrarium, museum voor Militaire Geschiedenis, Archeologisch museum, TAMAT en Maison de la Marionnette?

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische Dienst van Doornik | Openingsuren: maandag tot zaterdag van 9u tot 12.30u en van 13.30u tot 17u. Zondag van 13.30u tot 17u. | Place Paul-Emile Janson 1, 7500 Tournai | Tel. +32 69 22 20 45 | E-mail: [email protected] | Internet: nl.visittournai.be
Ville de Tournai | Rue Saint-Martin 52, 7500 Tournai | Internet: tournai.be
Toerisme Henegouwen | Internet: visithainaut.be
Toerisme Wallonië | Internet: walloniebelgietoerisme.be
Eten en drinken
De folders Tournai Gourmande en Time 4 Beer zijn gratis beschikbaar in de Dienst voor Toerisme en zijn downloadbaar vanaf de website visittournai.be.
Bezienswaardigheden
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal | 1, Place de l’Evêché, 7500 Tournai | Vieringen om 11 uur op weekdagen, op zaterdagvoormiddag om 10 uur, op zondag om 10u, 11u en 17u (tijdens de vieringen kan je de kathedraal niet bezoeken).
Het Belfort | Vieux Marché aux Poteries, 7500 Tournai | Openingsuren: dinsdag tot zondag van 9.30u tot 12u en van 14u tot 17u. Gesloten op maandag en zondagochtend | Opgelet: gesloten tot en met 14 februari voor werkzaamheden.
Natuurhistorisch Museum & Terrarium van Doornik | Cour d’Honneur de l’Hôtel de Ville, 52, Rue Saint-Martin, 7500 Tournai | Tel. +32 6 933 23 43 | E-mail: [email protected] | Internet: tournai.be/decouvrir-tournai/musees/musee-d-histoire-naturelle-vivarium.html
Museum voor Schone Kunsten | 3, Rue de l’Enclos Saint-Martin, 7500 Tournai | Tel. +32 69 33 24 31 | E-mail: [email protected] | Internet: mba.tournai.be | Elke zaterdag en zondag, tussen 15u en 17u een tweetalige begeleiding om de meesterwerken van het museum beter te begrijpen.
TAMAT – Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles | 9, Place Reine-Astrid, 7500 Tournai | Tel. +32 69 23 42 85 | E-mail: [email protected] | Internet: tamat.be
Marionettencentrum van Doornik | 47, Rue Saint Martin, 7500 Tournai | Tel. +32 69 88 91 40 | E-mail: [email protected] | Internet: maisondelamarionnette.be
Opgelet: reserveren voor musea blijft noodzakelijk en gebeurt online: nl.visittournai.be/news/boek-uw-bezoek-aan-het-museum
Activiteiten
Wandeling – De tovenaars van het Verloren Woud | Avonturentasje te koop voor € 10 bij de Dienst voor Toerisme Doornik
Wandeling – Tournai Insolite | Route gratis te verkrijgen bij de Dienst voor Toerisme
Met een privégids door de stad | Maximum 3 personen plus gids | 1 uur: 43 € | Telefonisch te reserveren bij de Dienst voor Toerisme |Ook Nederlandstalige gidsen beschikbaar

Klik en vind meer tips voor uitstappen in Wallonië

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *