roadtrip denemarken

Denemarken, ook in 2021 een land om naar uit te kijken

Verre reizen maken zit er de komende maanden niet in. Reizen binnen Europa wordt hopelijk wel snel weer realiteit. Een mooie combinatie van cultuur en natuur vind je zeker in Denemarken. Het land heeft ook in 2021 heel wat nieuws te bieden. Wij zetten de nieuwigheden op een rijtje.

Natuurliefhebbers kunnen in de regio Kystlandet terecht voor de nieuwe fietsroute Fjordmino. De 52 kilometer lange fietsroute gidst je door bossen, weilanden, gezellige dorpjes en stranden. Een bezoekje met de fietsferry aan de eilanden Alrø en Hjarnø is er eveneens een van de hoogtepunten. In Hjemsted bij Skærbæk, ongeveer 30 km van de Duitse grens, opent dit voorjaar een nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren ‘Marsktårnet’. Bij mooi weer kijk je vanaf het uitkijkplatform over het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee richting Esbjerg en Rømø.


Bezoekerscentrum voor UNESCO Werelderfgoed Stevns Klint
De kliffen van Stevns Klint aan de zuidoostkust van Seeland staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het nabij gelegen Boesdal Kalkbruch opent dit jaar een nieuw bezoekerscentrum over de geschiedenis van Denemarken. Voor extra natuurpracht kan je terecht in het Nationaal park Thy (in Thy) dat bekend staat als “de grootste wildernis van Denemarken”. Dit voorjaar opent er een nieuw bezoekerscentrum dat volledig opgaat in de duinen van het 244 vierkante kilometer grote park.
Denemarken

Eerste Europese campingmuseum in Kasteel Egeskov
Ook cultuurliefhebbers kunnen in Denemarken hun honger stillen. Zo opent in het Kasteel Egeskov op het eiland Funen het eerste Camping Outdoor Museum van Europa. Naast de geschiedenis van het kamperen richt het museum zich ook op het overbrengen van het kampeergevoel. Daarnaast heeft het kasteel ook een oldtimermuseum, een Falck-museum en tentoonstellingen over mode en technologie. Nog op Funen (in Faaborg) opent weldra een museum gewijd aan het bijzondere landschap van de Zuid-Funense archipel en zijn eilandbewoners.


REGAN Vest bunkercomplex: Koude Oorlog Museum
Een van de best bewaarde geheimen van Denemarken ligt 60 meter onder de grond in Rold Skov in Noord-Jutland. Het ongeveer 5500 vierkante meter grote REGAN Vest-bunkercomplex (Regeringsanlæg Vestdanmark) gebouwd tijdens de Koude Oorlog in de jaren zestig, was bedoeld om de Deense regering en de koninklijke familie te beschermen in geval van een Derde Wereldoorlog. De nucleair veilige bunker wordt dit jaar voor het eerst opengesteld voor het publiek.


Nieuw Hans Christian Andersen Museum
Ook families met kinderen komen aan hun trekken in Denemarken. In Odense op het eiland Funen opent een nieuw museum gewijd aan de tijdloze sprookjeswereld van Hans Christian Andersen. Het houten gebouw, geïnspireerd op de lokale Deense bouwtraditie, verbindt de bestaande Andersen attracties, zoals het H.C Andersen Huis en het kindercultuurhuis ‘Fyrtøjet’. In de grote ‘magische’ tuin is ruimte gemaakt voor een betoverend doolhof.


Slapen tussen gepensioneerde circusolifanten
Droom je van een ontmoeting met een olifant? Dat kan in het Elephant Camp in Knuthenborg Safaripark, ten zuiden van het eiland Lolland. Je slaapt er in een van de nieuwe glampingtenten en wordt er wakker met uitzicht over het grootste olifantenverblijf van Europa. Je ziet er de laatste, ondertussen gepensioneerde, circusolifanten van Denemarken langs je tent passeren op weg naar hun waterpoel.


Ontdek het nieuwe universum The LEGO® MOVIE™ World
Niet te missen wanneer je in Denemarken bent is het familiepark LEGOLAND®. Weldra opent er het nieuwe universum The LEGO® MOVIE™ World. Het universum neemt je mee in de wereld van Lucy, Emmet en de bouwers en bestaat uit de eerste 4D-bioscoop van Scandinavië, de interactieve attractie Apocalypseburg Sky Battle en de regenboogkleurige toren Unikitty’s Disco Drop. Plezier verzekerd!


100-jarig jubileum Deense hotdog stand
Voor de lekkerbekken is de Deense hotdog dé favoriete snack tijdens een vakantie in Denemarken. De Deense ‘fast food’ snack viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. De felrode worsten van een echte Deense hotdog zijn ‘kogt’ (gekookt) of ‘ristan’ (geroosterd) en worden geserveerd met gebakken uien, zoetzure ingelegde komkommerschijfjes en drie soorten saus – ketchup, mosterd en tartaarsaus. Tegenwoordig zijn de Deense hotdogs te verkrijgen in ecologische en gastronomische stands, maar het bekendste en meest klassieke hotdogkraampje is Annie’s kiosk in Zuid-Jutland. Smakelijk!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Denemarken | Internet: visitdenmark.nl
Klik en ontdek meer reis – en vakantietips over Denemarken

Beeldmateriaal via Dienst Toerisme Denemarken

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *