Doen: op fossielenjacht bij de Deense krijtrotsen van Møns Klint

Ze zijn misschien niet zo beroemd als de veelbezongen ‘white cliffs of Dover’, maar de witte krijtrotsen van Møns Klint op het Deense eiland Møn moeten absoluut niet onderdoen. Zeker als je de 505 treden naar het kiezelstrand naar beneden en weer naar boven aflegt. Onderweg kom je misschien wel een dinotand tegen. Spannend!

Vakantiegevoel
Møn is een van de kleinere eilanden in het zuidoosten van Denemarken. Alleen Bornholm ligt nog verder naar het oosten. Dammen en bruggen verbinden Møn met de eilanden Seeland, Falster en Lolland, wat maakt dat je er gemakkelijk geraakt met de auto of de fiets. Het deels glooiende karakter van het eiland dat besprenkeld is met fraaie vakwerkboerderijen die op het laagste punt in de valleien liggen, geven je een gemoedelijk vakantiegevoel vlak bij de zee.

Snel naar het strand
De krijtrotsen van Møns Klint liggen over een lengte van ongeveer 8 kilometer helemaal in het oosten van het eiland, aan de rand van het grote Klinteskovenbos dat vrij abrupt eindigt. Hier liggen ook de parkeerplaatsen en het Geocentrum Møns Klint. Zo goed als iedereen laat dit bezoekerscentrum in eerste instantie links liggen om eerst naar de trap te stormen die hen naar het strand voert.

De houten trap die je naar het strand leidt. © Karl-Heinz Otto

De houten trap die je naar het strand leidt. © Karl-Heinz Otto

Meer dan 500 treden dalen
Met een hoogte die op sommige plekken ruim 120 meter bedraagt, zijn dit de hoogste rotsen van Denemarken. Via een houten trap sta je iets meer dan 500 treden lager op het strand aan de voet van de Dronningestolen, ofwel de Koninginnetroon zoals deze klif heet. Voor rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagens is de trap een onneembare barrière, maar zij kunnen boven genieten op één van de vele uitzichtpunten, bereikbaar via een royaal aangelegde houten steiger door het bos. Bij helder weer schijn je zelfs de krijtrotsen van het Duitse eiland Rügen te kunnen zien. Wat ook kan is een boottocht maken vanaf Klintholm Havn. Doe dat wel ’s ochtends als de ochtendzon mooi schijnt op de rotsen.

Iedereen archeoloog
Wie wel de afdaling helemaal maakt, loopt zonder het te beseffen terug naar wat men hier graag ‘de geboorte van Denemarken’ noemt. Je maakt een reis door de tijd want de afzettingen die beneden op het kiezelstrand liggen, zijn daar zo’n 70 miljoen jaar geleden beland. Geen wonder dus dat iedereen op het strand naar fossielen loopt te zoeken, in de hoop op bijvoorbeeld een dinotand.

De krijtrotsen van Mons Klint vanaf het water. © Susie Knudsen

De krijtrotsen van Mons Klint vanaf het water. © Susie Knudsen

De tand des tijds
Maar aangezien al in de 19de eeuw landschapsschilders en toeristen naar Møns Klint afreisden, is de kans op een vondst vrij klein, maar niet uitgesloten. De golven van de Oostzee en de regen die van bovenaf door de bosbodem sijpelen, zorgen er namenlijk voor dat de kliffen langzaam maar zeker weer een beetje oplossen en afbrokkelen, waardoor er nieuwe krijtlagen bloot komen te liggen. Nog een tip: trek de kinderen geen nieuwe kleren aan. Krijt en modder zorgen gegarandeerd voor ‘mooie’ vlekken op hun outfit.

Oorlogssouvenirs
Met wat geluk vind je misschien wel een wat luguber souvenir uit de recentere geschiedenis:  bomscherven uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gebruikten de krijtrotsen van Møns Klint als oefendoel voor wat een van Hitlers wonderwapens moest worden: een onbemande bommenwerper tjokvol explosieven waarop een jachtvliegtuig gemonteerd was. De piloot zat in het jachtvliegtuig, vloog het geheel naar zijn doel, koppelde zijn vliegtuig los en liet via afstandsbediening de bommenwerper tegen de rotsen vliegen. De proef slaagde, maar het was te laat in de oorlog om dit nieuwe wapen nog in productie te nemen.

Het kiezelstrand vol geschiedenis. © Marco Klüber

Het kiezelstrand vol geschiedenis. © Marco Klüber

Levensgrote skeletten
Een plek waar je gegarandeerd wél dinoskeletten vindt, is het Geocentrum Møns Klint helemaal bovenaan de kliffen. In de zalen kun je onder meer zelf geologische processen als erosie nabootsen in bakken met zand en water. Het indrukwekkendste staat echter in de zalen met dinosporen en -skeletten die onderzoekers van het centrum gevonden hebben op Groenland en het Jamesoneiland, die ook tot het koninkrijk Denemarken behoren. Een mooie afsluiter van een dagje Møns Klint is een bezoek aan de BBC-film ‘Walking with Dinosaurs’ die in 3D in de filmzaal van het geocentrum wordt vertoond. De moeite!

Bron: reisprofs.nl

Coverfoto: © Dimitri Becue

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *