10 mooiste begraafplaatsen van Wallonië

Op 1 november herinneren we onze dierbaren. Begraafplaatsen en zerken worden opgepoetst en kerkhoven ogen dan het mooist. Op visite bij de doden, leuk of luguber? Volgens onze lezers zijn het vooral serene rustoases met een uniek funerair erfgoed. Hierbij de top 10 mooiste begraafplaatsen in Wallonië volgens onze Facebookvolgers.

mooiste-begraafplaatsen-wallonie-Court-Saint-Étienne_Monument_Barzotti_Waals-Brabant-mausolee-goblet-dalviella
1. Court-Saint-Etienne
In het hartje van Waals-Brabant, op amper 3,5 km van Brussel ligt Court-Saint-Etienne vredig genesteld tussen de groene heuvels. Een netwerk van wegels maakt van dit schilderachtig dorp een uitstekende uitvalsbasis voor landelijke wandelingen. Dat het dorp getuigt van een rijk verleden merk je aan het vele erfgoed. Op het kerkhof staat het Mausoleum van Goblet d’Alviella, zeer bekend omwille van de vele symbolische verwijzingen naar de vrijmetselarij.

2. Mons
Wie de begraafplaats van de Henegouwse hoofdstad bezoekt, blikt terug op maar liefst drie eeuwen funeraire, architecturale geschiedenis. Sommige graftombes van rijke families zijn indrukwekkend en fascinerend. Dit jaar (2011) organiseert de stad een tentoonstelling om dit erfgoed in de kijker te zetten. Daarbij vinden hedendaagse kunstwerken een plekje op het grafakker. Groepen kunnen een geleid bezoek aanvragen over het thema van de kransen.

mooiste begraafplaatsen van Wallonië - Aarlen

3. Aarlen
Met de vondst van 21 Merovingische graven mag het kerkhof van Aarlen wellicht als oudste begraafplaats van België bestempeld worden. Deze plek is al sinds het Romeinse keizerrijk in gebruik. Dit is onder meer te zien aan vestingen van wat vroeger thermen geweest moeten zijn. Bijzonder is de Joodse sectie. Aarlen had een belangrijke Joodse gemeenschap in de 19de eeuw. Dat maakt van deze plaats het oudste Joodse kerkhof van Wallonië. Mannen die mee de geschiedenis van de stad bepaald hebben, liggen hier begraven.

10 mooiste begraafplaatsen van Wallonië

4. Mortehan
Onberoerd, sereen, vredig en ontroerend schoon, zo kun je best dit kerkhof dat aan de oever van de Semois ligt omschrijven. Helemaal verweven met het groen heeft het pittoreske en geklasseerde kerkhof een hoog romantiekgehalte. Misschien heeft dichter Marcel Leroy, die er begraven ligt, daar wel iets mee te maken. Hier zie je geen pronkerige graftombes tussen de vele eenvoudige grafstenen, gekapt uit plaatselijke leisteen. Wie goed naar de opschriften kijkt, merkt dat de geschiedenis terug gaat tot de 17de en 18de eeuw.

5. Robermont
In de tuinen van de vroegere abdij van Robermont ontdek je het ruim 40 ha grote Luikse kerkhof. Zoals haast elke provinciestad refereert ook Luik aan het Parijse Père Lachaise. Waarom? Want hun eigen funerair erfgoed is mooi en vertelt unieke verhalen. De begraafplaats telt vele bijzondere grafkelders, zerken en ornamenten. Opmerkelijk is hoe roemrijke figuren graag ook na hun dood wilden vereerd worden. Bij deze beroemdheden rust ook Frère-Orban, ex-premier van België.

6. Crupet
In het Naamse dorpje Crupet, één van de Les Plus Beaux Villages de Wallonie, is het niet zozeer het kerkhof dat de aandacht trekt, maar wel de eigenaardige grot ernaast. Onze Facebookvolgers vonden dat deze bedevaartsoord toch niet mocht ontbreken in de lijst van de mooiste begraafplaatsen van Wallonië.  De grot werd gebouwd door de pastoor en is gewijd aan Sint-Antonius van Padua. Het leven van deze heilige wordt er afgebeeld. 22 Levensgrote figuren stellen heiligenlevens voor. Vooral de spectaculaire rode duivels trekken de aandacht.

7. Ardennes American Cemetery and Memorial
Oorlogskerkhoven kunnen niet ontbreken in deze lijst en moeten een blijvende herinnering zijn aan de vreselijke gruwel, die vaak ontstaat ergens tussen ‘politieke misverstanden’ en hebzucht. Hopelijk behoeden ze ons eeuwig voor herhaling. Bovendien zijn ze goed onderhouden. Zo ook het Ardennes American Cemetery and Memorial in het Luikse Neupré, waar 5.329 Amerikaanse soldaten rusten die sneuvelden tijdens het Ardennen Offensief. Op het impossante Ardennes Memorial monument prijkt een vijf meter hoge Amerikaanse Arend naast de vrouwenfiguren Recht, Vrijheid en Waarheid.

mooiste begraafplaatsen van Wallonië

8. Begraafplaats van Dieweg
Zoals vele begraafplaatsen rond onze grote steden werd ook het Ukkelse kerkhof aangelegd om hygiënische redenen. Het was tijdens een choleraepidemie in 1866 dat men besloot deze dodenakker aan te leggen op de noordelijke valleihelling van de Geleytsbeek. Van hieruit kijk je uit op het Zoniënwoud. Het funerair erfgoed getuigt dat vele rijke Brusselse families hier een laatste rustplaats vonden zoals de bankiersfamilie Lambert. De bekendste overledene is waarschijnlijk striptekenaar Hergé, die ondanks de sluiting in 1958 hier toch nog werd begraven in 1985.

mooiste begraafplaatsen van Wallonië

9. Amerikaans kerkhof Henri-Chapelle
Op een boogscheut van het drielandenpunt Vaals en in het glooiend land van Herve kregen 8.000 Amerikaanse soldaten een laatste rustplaats. Hier worden deze helden die het leven lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog in volledige sereniteit geëerd. Een klein museum naast het kerkhof geeft meer uitleg en vanaf de esplanade heb je een prachtig uitzicht over het groene land van Herve.

mooiste begraafplaatsen van Wallonië

10. Frans-Duitse begraafplaats van Maissin
Om dit lijstje af te sluiten stoppen we nog een laatste maal bij een militaire begraafplaats in het Luxemburgse plaatsje Maissin, deelgemeente van Paliseul. Het kerkhof is niet groot en opgedragen aan de Franse oud-strijder Pierre Massé, president van Frankrijk. In twee massagraven rusten hier ruim 3.000 niet geïdentificeerde Franse soldaten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. In totaal betreuren we er 4.782 doden die in 1914 sneuvelden tijdens een zware Frans-Duitse strijd.

PRAKTISCHE INFO
1. Court-Saint-Etienne
| rue Defalque | 1490 Court-Saint-Etienne
2. Mons
| chemin de la procession | 7000 Mons
3. Aarlen
| rue de Diekirch | 6700 Aarlen
4. Mortehan
| dorp Mortehan
5. Robermont (Luik)
| rue de la Herve 46 | 4020 Luik
6. Crupet (Namen)
| nl.wikipedia.org/wiki/Crupet
7. Ardennes American Cemetery and Memorial
| nl.wikipedia.org/wiki/ArdennesAmericanCemeteryandMemorial
8. Begraafplaats van Dieweg (Ukkel / Brussel) | nl.wikipedia.org/wiki/Begraafplaats_van_Dieweg
9.
Amerikaans kerkhof Henri-Chapelle (Luik) Adres | rue du Mémorial Américan 159 | 4852 Hombourg (Plombières)
10. Frans-Duitse begraafplaats van Maissin
| nl.wikipedia.org/wiki/Frans-Duitse_begraafplaats_van_Maissin

KLIK en lees ook het artikel over de 10 mooiste begraafplaatsen in Vlaanderen en Brussel

📌 PIN nu en plan later

mooiste begraafplaatsen van Wallonië
Fotoverantwoording mooiste begraafplaatsen van Wallonië
Court-Saint-Etienne | © FT Brabant wallon
Robermont | Amerikaans kerkhof Henri-Chapelle | © Fédération Touristique de la Province de Liège
Mons | © Jacky Legge
Mortehan | © WBT
Aarlen | © FTLB – P. Willems
Overige foto’s | © Wikimedia commons

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *