Museumtuin parfum Grasse Frankrijk

Ontdek de beroemde parfumhuizen van Frankrijk

Frankrijk is het land van parfum. In Parijs huizen de meest prestigieuze parfummakers. En Grasse, bloemenhoofdstad aan de Côte d’Azur, is een paradijs voor liefhebbers van parfum. Onze redactie neemt je mee langs beroemde parfumhuizen en tipt unieke parfum-uitstappen in de Franse hoofdstad.

Grasse en de parfumhuizen van Frankrijk Grasse: bakermat van de parfum
Naast het Duitse Keulen, waar het eerste geurwater ontstond, floreerde alles op parfumgebied aan de Côte d’Azur in Grasse. Daar ontwikkelde men een techniek om de pure parfum te extraheren met behulp van stoom of alcohol. En dankzij het zonnige klimaat bloeien er in die streek aangenaam geurende bloemen zoals rozen, lavendel en jasmijn in overvloed. Geen wonder dat de parfumhuizen van Frankrijk  er als paddenstoelen uit de grond schoten.

Grasse trok en trekt nog steeds artistieke en creatieve mensen aan. Neem zeker de tijd om even door de straten te kuieren.

Hoe wordt parfum gemaakt?
Vandaag de dag is het productieproces geëvalueerd. Miljoenen bloemen, nodig voor de parfums, worden geïmporteerd uit andere landen. In Grasse en Parijs vind je nog steeds de beste ‘neuzen’ van de geurindustrie. Zij werken met subtiele melanges en kostbare extracten om parfum te creëren. Wist je dat parfums in amper zeven  geurfamilies in te delen zijn?

 1. Hesperidée ofwel citrusachtig;
 2. Florale ofwel bloemachtig;
 3. Fougère, eigenlijk een fantasiegeur die men bestempelt als de frisse parfums
 4. Chypre een andere fantasiegeur die verwijst naar Cyprus. Een klassieke Chypre werd gebouwd rond verse bergamot, cistus labdanum, bloemen, eikenmos en patchoeli. Ondertussen zijn er talloze, modernere variaties.
 5. Boisée ofwel houtachtig;
 6. Ambrée, amber, ook wel oosters of oriental genoemd;
 7. Cuir ofwel leer.

Weetje: de beroemde Chanel N°5 hoort bijvoorbeeld bij de Hespéridées.

Naast bloemen behoren eveneens tot (mogelijke) ingrediënten:

 • fruit (als sinaasappel, vanille);
 • hars (als mirre en wierook);
 • kruiden en wortels (zoals ijzerkruid of vetiverwortel);
 • specerijen (als kaneel);
 • houtschors;
 • bijenwas;
 • muskus!

Ter info: deze lijst is niet limitatief!

Geuren als incentive
Veel parfumhuizen van Frankrijk staan open voor groepsbezoeken. Sommigen fabrikanten organiseren ludieke spellen waarbij deelnemers leren hun zintuigen te gebruiken of laten de deelnemers hun eigen parfum samenstellen. Ook in Parijs zijn er verschillende originele tochten rond het thema parfum samengesteld.

Bezoek de distilleerderijen van Grasse
Fragonard, Galimard en Molinard zijn dé geurfabrieken waar je de high-tech werkplaats kan bezoeken. Er is tevens een museum met de oude productietechnieken. Lokaal vind je er ook gespecialiseerde bedrijven in de bewerking van aromatische planten.

Parfumhuizen Frankrijk

Parfumerie Fragonard is een van de oudste parfumerieën in Grasse. Het is gelegen in het centrum van de stad. Het werd in 1926 opgericht door een voormalige Parijse notaris, Eugène Fuchs, in een van de oudste fabrieken in de stad,

Fragonard
Fragonard was een grote schilder die als hommage is gebruikt voor het in 1782 opgerichte parfumhuis. De werkplaatsen zijn te bezoeken in Grasse, alsook en twee musea in Parijs: in de Rue Scribe (bij de Opéra Garnier) en op de boulevard des Capucines.

Parfumhuis Molinard

Molinard Parfumerie is een legendarisch merk dat een belangrijk deel uitmaakt van de Franse parfumgeschiedenis

Molinard
Molinard is een Provençaalse parfumeur sinds 1849. Je kunt er. In Grasse kan je er een kijkje nemen achter de schermen. nemen. Zij bieden verschillende animaties aan voor groepen zoals parfum maken en geurspellen. Met met ‘l’odorama’. In hun ‘Atelier Gourmand’ leggen ze een link van geur naar smaak rond thema’s als koffie, thee en chocola.

Parfumhuizen van Frankrijk

Galiard is één van de eerste parfumhuizen van Frankrjk

Galimard
Niet te verwarren met de beroemde uitgeverij Gallimard (het verschil zit ‘m in het aantal l-en). Ook bij Galimard, een boegbeeld in Grasse, staan de werkplaats en winkel open voor publiek.

Volg een opleiding aan het geurinstituut in Forcalquier
Forcalquier is een charmant middeleeuws stadje in de Alpes de Haute Provence gelegen tussen de Luberon en de vallei van de Durance, midden tussen lavendelvelden, olijfboomgaarden en heuvels begroeid met wilde tijm. Daarmee is het dé geschikte plek voor een leerinstituut waar mensen een professionele geuropleiding kunnen volgen. En waar tevens promotie wordt gemaakt voor de lokale aromatische industrie. Niet toevallig zit het merk L’Occitane vlakbij Forcalquier, in Manosque.

Geurinstituut Frankrijk

De Europese Universiteit voor Geuren en Smaken biedt professionele opleidingen en is wereldvermaard!

Het privé instituut, gevestigd in een oud Franciscaner klooster, wil een informatiecentrum zijn in de stijl van de Wijn Universiteit in Suze-la-Rousse. De UESS (Université Européenne  Saveurs Senteurs oftewel Europese Universiteit voor Geuren en Smaken) organiseert elke laatste vrijdag van de maand conferenties, allerlei pedagogische cursussen voor kinderen en andere activiteiten.

Aan de universiteit vind je het Artemisia-museum. In een interactieve en meeslepende scenografie verdiep je je in de fascinerende geschiedenis van het verzamelen en cultiveren van parfums, aromatische en medicinale planten van het Luregebergte. Deze streek in de Luberon is UNESCO geclassificeerd vanwege zijn biodiversiteit.

Volg je zintuigen in Parijs
In de Franse hoofdstad zijn verschillende tochten en originele bezoeken die je een unieke parfumervaringen bieden. Tijdens deze ontdekkingstochten bezoek je Parijse (niche-) parfumboetieks waar je een uitstekende kennismaking met parfum krijgt. Je kan zelfs proberen om je eigen geur te maken!

Wie wil kan in Parijs zijn zintuigen testen en nieuwe geuren ontdekken tijdens één van de originele parfumtochten.

Parijs Perfume Walking Tour
Ontdek de geschiedenis van de wereldberoemde parfumhuizen van Frankrijk, waaronder Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Guerlain, Givenchy en op een begeleide wandeling door Parijs. Bezoek 3 iconische parfum winkels en leren hoe de verschillende geuren zijn gemaakt.

Parfum shopping met een parfumier
Tijdens deze tocht ga je met een parfumier, die stage liep bij Chanel, op stap. Tijdens deze gepersonaliseerde tour ontdek je je voorkeuren, maak je je profiel op, om tenslotte de geur te vinden, in één van de Parijse parfumhuizen, die perfect bij jou past!

Cinquième sens
Isabelle Ferrand en haar medewerkers maken al meer dan 20 jaar parfums voor grote merken in hun laboratorium in Compiègne, net ten noorden van Parijs. In haar werkplekken in Parijs en New York geeft zij lessen parfum maken aan bezoekers.

Candora Paris
Deze nicheparfumerie in de Marais biedt uitstekende parfumworkshops aan die leerzaam, interactief en leuk zijn. De twee uur durende olfactorische ervaring begint met een boeiend en grondig overzicht van de geschiedenis van parfum en het proces van het maken van parfums. De deelnemers leren de vaardigheden om geuren te identificeren en hun eigen persoonlijke geur te. Iedereen vertrekt met zijn eigen gecreëerd parfumflesje. De geur wordt in hun systeem bewaard zodat je steeds opnieuw kan bestellen.

Maison Guerlain
Het merk Guerlain staat al sinds begin 19de eeuw synoniem voor parfum. Vijf generaties creëerden reeds meer dan 600 parfums waaronder beroemde geuren als: Charade, Parure, Samsara, Shalimar en Instant. Het parfumhuis schenkt bijzondere aandacht aan het ontwerp van de parfumflacons. Vaak worden internationaal gerenommeerde kristalblazers of andere beroemde artiesten gevraagd flacons te ontwerp. Maandelijks organiseert Maison Guerlain,  in de boutique aan de Champs-Elysées een cursus voor het grote publiek.

Picturesque Voyages
Wil je meer weten over de historische en botanische kanten van parfumproductie, dan is de Perfume Sensorial Experience van Picturesque Voyages de perfecte match. Onder leiding van kunsthistoricus en tuindexpert Susan Taylor-Leduc, duik je de geschiedenis en het productieproces van parfum in. Ook hier kan je je eigen geur maken. Deze ervaring is een geweldige aanvulling op hun rondleidingen door de tuinen van Parijs, Versailles en elders in Île-de-France.

Le Musée du Parfum
Ook in het museum van de beroemde parfumerie Fragonard krijg je een goed overzicht van de parfumgeschiedenis. Tijdens de gratis rondleidingen illustreren informatieve displays en vintage objecten hoe parfum zich in Frankrijk ontwikkelde tot een uniek luxeartikel. Op het einde van de tour kan je je geurvaardigheid testen.

Rendez-Vous Parfum
Als je meer wilt weten over parfum kan je meteen je kennis in de praktijk brengen in Parijse winkels. Deze twee uur durende ervaring start met de basis van de parfumgeschiedenis, het gebruik van chemie en de integratie ervan door modemerken. Je leert over de grondstoffen en hoe je die kan identificeren. Neusgetraind, bezoekt de groep een paar niche-parfumhuizen om hun nieuw verworven vaardigheden te testen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Grasse | Internet: tourisme.paysdegrasse.fr
Toerisme Forcalquier | Internet: www.ville-forcalquier.fr/tourisme.html
Toerisme Provence Alpes – Côte d’Azur | Internet: provence-alpes-cotedazur.com
Toerisme Parijs
| Internet: nl.parisinfo.com (Nederlandstalige website)
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl

Klik en ontdek meer tips over Parijs

? PIN nu en plan later


Fotoverantwoording: alle foto’s zijn van de parfumhuizen van Frankrijk tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Ontdek de beroemde parfumhuizen van Frankrijk”

 1. Geachte,
  Ik ben op zoek voor mijn werkgever die een ganse serre Mooie Catthalea’s heeft naar iemand die voor parfum te maken mooie bloemen nodig heeft. normaal worden die gebruikt voor grafstukken in het begin van november voor allerheiligen, maar door de weersomstandigheden deze zomer (regenachtig en daardoor minder zonlicht in de serre) gaan ze binnen een veertien dagen maar volledig openstaan,daar dat erg intensief werk geweest is om de planten op te binden zou ik mijn werkgever willen helpen iemand te vinden die daar interesse voor heeft om ze op te kopen voor parfum te maken.Weten jullie geen adres waar ik terecht kan? Groeten Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *