Parijs met kinderen

Citytrip Parijs met kinderen? Zo zie je de toppers zonder stress!

Je bent nooit te jong voor een kennismaking op maat met kunst en cultuur! Reisreporter Lies ging met een zesjarige naar Parijs. Wat bleek? Parijs heeft veel te bieden voor jonge kinderen! Speciaal voor onze lezers deelt ze twee kindvriendelijke wandeltochten en enkele bezienswaardigheden op kindermaat.

Parijs met kinderen? Het lijkt je misschien een hele uitdaging of zelfs een hels avontuur om met je kroost op stap te gaan in de Franse lichtstad. Doch niets is wat het lijkt. De hoofdstad is veelzijdiger voor gezinnen dan je zou denken. Zelf wandelde ik met mijn zesjarig kind onderstaande speelse parcours en bezocht ik de vermelde bezienswaardigheden. Allez, on y va!

Parijs met kinderen

Wachtrij aan de Notre Dame? Doe een spelletje vuurspuwers en Quasimodo zoeken. De tijd vliegt zo voorbij!
Langs de Seine zijn vele doe dingen voor groot en klein!

1. Wandeltocht Notre Dame – Rives de Seine – Louvre – Les Tuileries
Neem de metro tot in hartje Parijs, Île de la Cité, en stap uit in metrostation Cité. Wandel naar de Notre Dame, die wanneer je het hoekje omslaat imposant voor je opdoemt. Toegang tot de kerk is gratis (je betaalt wel voor de beklimming), maar er staat meestal een heel lange wachtrij. Die schuift weliswaar vlot, maar voor een jong kind is dat lang. De Notre Dame is ook van de buitenkant interessant (vuurspuwers! Quasimodo!) en dat is vaak voldoende.

Parijs met kinderen

Laat je kind ravotten langs de Seine.

Steek hierna de Seine met zijn vele imposante bruggen over en wandel verder langs de linkeroever van de Seine in de richting van het Louvre. Die is verkeersvrij gemaakt en, vooral in de zomermaanden, een prachtige plek om met kinderen te wandelen. Er zijn om de haverklap doe-dingen voor kinderen: fietsen, klimmuren op de Seine-kade, parcours op de grond, speeltuintjes, waterfonteintjes, terrasjes etc. Daarenboven heb je een prachtig zicht op het Île de la Cité en zijn mooie gebouwen.

Parijs met kinderen

Het Louvre bezoeken met een kind is een leuk idee. Boek wel vooraf je inkomkaarten om lange wachtrijen te vermijden.

Verlaat de Rives de Seine ter hoogte van het Louvre (waarschijnlijk onder protest van je kind, maar beloof hem mummies en sarcofagen, dat helpt) en wandel naar de Pyramide. Ook een jong kind vindt de omgeving van het Louvre fantastisch: de prachtige gebouwen, de straatmuzikanten, de fontein, en vooral die Pyramide!

Je kunt het Louvre gerust met pakweg een zesjarige bezoeken. Boek op voorhand je online ticket op een bepaald tijdsslot (kinderen gaan gratis) om de lange wachtrijen te vermijden. Je kind zal geen uren in het Louvre rondlopen, dus het is handig om op voorhand een parcours uit te stippelen.

De Egyptische collectie (vleugel Sully) is een aanrader voor kinderen en dan vooral zalen 13 en 14 (sarcofagen en mummies). Ook de vleugel Richelieu is fijn aangezien dit het rustigste deel is van het Louvre en er veel te ontdekken valt bij de metershoge beelden.

Na de ontdekkingstocht door het Louvre is even uitrusten in Les Tuileries een goed idee. De tuinen zijn aangenaam vertoeven en liggen in een prachtig decor. Er zijn speelfonteinen die aan en uitgaan, vijvers waar de kinderen (tegen betaling) met zeilbootjes kunnen spelen en in de zomermaanden is er ook een kermis met een reuzenrad.

2. Wandeltocht Pompidou – Rives de Seine – Eiffeltoren – Trocadéro
Neem de metro tot Châtelet, stop bij het buitengaan uit het metrostation eventjes in de legowinkel (een winkel met alléén maar lego! Mama, waaaaw!). Wandel door de winkelstraten naar het Centre Pompidou, van ver herkenbaar aan de opmerkelijke gekleurde buizen. Of glijbanen, wat je kind ongetwijfeld zal opmerken.

Parijs met kinderen

Centre Pompidou: je kind herkent de opmerkelijke gekleurde buizen waarschijnlijk als uitdagende glijbanen.

Centre Pompidou huisvest een imposante collectie moderne kunst, waaronder werken van Picasso en Mondriaan. Er is een ‘Galerie des enfants’ op maat van kinderen. De interessante installaties maken dit museum voor je kind een bezoekje waard! Ook hier geldt, net zoals bij het Louvre, dat je op voorhand best online een ticket boekt (kinderen gaan gratis). Bekijk hier wel goed het soort ticket.  Afhankelijk van wat je wilt bezoeken: de permanente collectie, tijdelijke collecties, galerie des enfants of enkel het fenomenale zicht over Parijs?

Na het bewonderen van de Stravinsky fontein (op het pleintje naast Pompidou) wandel je via het Hôtel de Ville naar de Seine. Ook hier is de linkeroever verkeersvrij gemaakt en, vooral in de zomermaanden, een prachtige plek om met de kinderen te wandelen.

Parijs met kinderen

Langs de Rives de Seine, wandel je rustig en verkeersvrij tussen het Louvre en de Eiffeltoren.

Wandel richting de Eiffeltoren. Dit is een flinke tocht, maar er zijn om de haverklap doe-dingen voor kinderen: klimmuren op de Seine-kade, geschilderde parcours, speeltuintjes, drijvende tuinen, terrasjes en meer.

Parijs met kinderen

Beleef een spannend moment aan de ‘klim’- Eiffel-toren.

Na het bezoeken van de Eiffeltoren, kun je langs de tuin van Trocadéro naar het panoramaplatform en zo naar de metro. De tuin is de moeite waard omwille van zijn spectaculaire fonteinen én je eet er ook lekkere pannenkoeken.

Parijs met kinderen

De tuin van Trocadéro is de moeite waard omwille van zijn spectaculaire fonteinen én lekkere pannekoeken!

3. Bezienswaardigheden op kindermaat
Parijs heeft vele troeven op vlak van kinderactiviteiten. Zo is er de dierentuin van Parijs, het wetenschapsmuseum en een heus magiemuseum. De twee activiteiten waar onze zesjarige het meest enthousiast over was, zijn de Grande Galerie d’Évolution en le Jardin d’Acclimatation. De Grande Galerie de l’évolution is een leuk en interessant museum op kindermaat, staat vol met opgezette dieren en gaat voornamelijk over de evolutietheorie.

Parijs met kinderen

Bezoek zeker le Jardin d’Acclimatation met zijn 45 attracties. Bij warm weer is het ‘kinderbad’ een verfrissende afwisseling. Tip! Voorzie je in badkleding en handdoek.

Le Jardin d’Acclimatation, een attractiepark in het grootste park van Parijs (Bois de Boulogne) is een bezoekje méér dan waard. De inkom bedraagt 5 euro maar voor de meeste attracties betaal je wel apart. Overal in het park staan automaten waar je een gekozen aantal tickets (€ 2,9/ticket) kunt afhalen. Er zijn eveneens gratis speeltuinen, dieren en een leuke (gratis) waterspeeltuin. Dit park is een goed idee ter afwisseling met musea of wandeltochten.

Naar Parijs met je kind? Gewoon doen!
In Parijs vul je verschillende dagen met kindvriendelijke activiteiten waar je ook als ouder iets aan hebt. Hoewel Parijs bezoeken met een jong kind een andere manier van reizen vraagt, is het méér dan de moeite waard. Zie ook de budgettips van reisreporter Steven.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Parijs | Internet: www.parisinfo.com (Nederlandstalig!)
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de trein: Thalys | Internet: www.thalys.com (Nederlandstalig!)
Bezienswaardigheden
Notre Dame | 6 Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul II 75004 Paris
Tel. +33 (0)1 42 34 56 10 | Internet: www.notredamedeparis.fr
Louvre | 75058 Paris CEDEX 01 | Tel. + 33 (0)1 40 20 50 50| Internet: www.louvre.fr
Centre Pompidou | Place Georges Pompidou 75004 Paris | Tel. +33 (0)1 44 78 12 33 | Internet: www.centrepompidou.fr
Eiffeltoren | Champ de Mars, 5 Avenue Anatole 75007 Paris | Tel. +33 (0)8 92 70 12 39 | Internet: www.toureiffel.paris/fr
Grande Galerie de l’évolution | 36 Rue Geoffroy Saint-Hilaire 75004 Paris | Tel. +48 (0)1 40 79 56 01 | Internet: www.grandegaleriedelevolution.fr
Activiteiten
Le Jardin d’Acclimatation | Carrefour des Sablons, Bois de Boulogne 75116 Paris
Internet: www.jardindacclimatation.fr
Overnachten
Hotel Abaca Messidor Paris 15 | 330 rue de Vaugirard – 75015 Paris | Tel.  33(0) 1 48 28 03 74

? PIN nu en plan later
Parijs met kinderen

Beeldmateriaal: © Lies Decock | coverfoto © @sarascaptures en Pinterest foto @aleeshahansen via Instagram

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *