Claude Monet huis

Op (virtueel) bezoek bij Claude Monet in Giverny

Romantische landschappen en waterlelies waren de stokpaardjes van Claude Monet. De Franse impressionistische kunstenaar was niet alleen een meester-schilder, hij hield ook van tuinieren. Zijn prachtige tuinen en kleurrijke huis barsten van de creativiteit én van de Japanse cultuur. Wie een reis naar Normandië momenteel niet ziet zitten, kan er ook virtueel op bezoek. Zeker eens doen!

Reizen in coronatijd is niet altijd evident. Gelukkig kan je, dankzij tal van virtuele rondleidingen, ook thuis vanuit je luie zetel genieten van kunst en natuur. Zin om zo’n digitale frisse neus te halen? Breng eens een bezoekje aan het domein van Claude Monet. Zijn prachtige huis en bijhorende tuinen in Giverny, kan je online bezoeken. Op huisbezoek zonder de deur uit te gaan dus. Ding-dong!

Familiewoonst met werelds karakter
Oscar-Claude Monet nam zijn intrek in het grote roze huis (met riante tuin) in Giverny in 1883. Hij woonde er tot zijn dood in 1926. ‘Giverny est un pays splendide pour moi’, zei Monet ooit. En of het prachtig is.

Het eerste dat opvalt, als je het huis binnenstapt, is de kleurrijke inrichting met originele meubels uit de 19de eeuw. Tientallen kunstwerken vullen de muren van de verschillende kamers in het huis. Naast Monets eigen werk, hangen er kunstwerken van bevriende schilders én Japanse prenten. Op de eerste verdieping zijn er drie slaapvertrekken met bijhorende badkamers: de kamer van de schilder zelf, de kamer van zijn tweede vrouw Alice en van één van haar dochters, Blanche. Monet trouwde met Alice Hoschedé in 1982. Ze stond regelmatig model voor zijn schilderijen.

Claude monet Keuken

De gele eetkamer en de blauwe keuken (met koperen keukengerei) typeren de stijl van de schilder

Op het gelijkvloers vind je het atelier van Monet. Schilderijen uit elk deel van zijn leven zijn er tentoongesteld. Niet in chique kaders, maar losjes aan de muur. De gele eetkamer en de blauwe keuken (met koperen keukengerei) passen perfect bij de stijl van de schilder. In een periode waarin donkere decoratie de norm was, is deze kleurencombinatie op z’n minst uniek.

Land van de rijzende zon
De ‘epicerie’, het kleine kruidenkamertje vlak naast het atelier, is het centrale hart van het huis. De muren zijn bedekt met kunst uit exotische landen. Die nam Monet mee van zijn buitenlandse reizen. In de mooie dressoirkast vind je tientallen kruiden waarvan de kleuren doen denken aan een schilderspalet. De aromatische kruiden, gemixt met de bloemengeur in het huis, creëren een explosie voor je zintuigen.

Bijna elke kamer op het gelijkvloers hangt vol met Japanse prenten. De meeste hangen in ‘le petit salon bleu’, een charmante blauwe zithoek links van de inkomhal. Monets collectie bestaat uit meer dan 200 prints van onder meer kunstenaars: Hokusai, Hirohige en Utamaro. De schilder van ‘L’impression soleil levant’ mag het land van de rijzende zon dan wel nooit bezocht hebben, hij verwelkomende maar wat graag Japanse kooplui en verzamelaars in Giverny. Zijn Japanse vrienden stuurden hem in ruil voor zijn gastvrijheid regelmatig kunst op waardoor zijn collectie bleef groeien.

Monet tuin

De Japanse tuin vormde een grote inspiratiebron voor Monet

Monet’ s passie voor Japan voel je niet alleen in zijn huis maar ook in de tuinen. De Japanse stijl vormde een grote inspiratiebron voor de aanleg van de idyllische watertuin. De tuin staat vol met exotische bloemen, treurwilgen en waterlelies die een romantische sfeer creëren. De brug over de vijver is geïnspireerd door de typische Japanse stijl die ook in prenten terugkomt.

De brug kreeg een groene kleur in plaats van het typische rood zodat hij opgaat in de tuin.  De schilder werd beïnvloed door de visie van de Ukiyo-e-meesters en hun ‘drijvende wereld’. Of het nu in zijn tuin is of in zijn huis, Monet haalde Japan naar Normandië. Hij reisde zo eigenlijk ook al een beetje zonder de deur uit te gaan.

Monets droom
De perfect aangelegde tuinen hoeven eigenlijk niet te verbazen. De schilder omschreef zichzelf altijd als ‘peintre et jardinier’, schilder én tuinman. De tuinen aanleggen en beplanten was voor Monet dan ook een droom die uitkwam. Naast de prachtige Japanse watertuin, heeft het domein nog een enorme troef: ‘Le clos normand’, de omheinde bloementuin.

Monet was verzot op bloemen en dat zie je

Monet was verzot op bloemen en dat zie je. In deze tuin kan je genieten van bontgekleurde bloembedden die doen denken aan een schilderspalet. Via een breed pad loop je de hele tuin door. De gietijzeren bogen die het pad omlijsten, zijn begroeid met rozen. Naarmate het tuinseizoen vordert, wordt het brede pad steeds smaller door de bloeiende Oost-Indische kers. Tussen de water- en bloementuin loopt een spoorlijn. Om van de ene naar de andere tuin te gaan, moet je onder een brug doorlopen. Zo voelt het letterlijk alsof je door een poort één van Monets schilderijen binnenwandelt.

De tuinen in Giverny doen een tijd lang dienst als Monets eigen ‘buiten-atelier’. Ze vormden de inspiratie voor veel van zijn bekendste werken. De collectie ‘Waterlelies’, als voorbereiding op zijn magnum opus: Grandes Décorations, zijn stuk voor stuk geschilderd in zijn eigen watertuin.

‘Monets schilderijen zijn gemaakt naar een droom, met magische adem’, zei schrijver en kennis Camille Mauclair ooit. Die droom en magie komen samen in het prachtige domein van Giverny.

Bezocht je zelf al een museum virtueel?
Zo ja, dan zijn we benieuwd en zien we graag je ervaring tegemoet via een commentaar of opmerking hieronder.
Alvast bedankt.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Fondation Claude Monet | rue Claude Monet 84, 27620 Giverny | Tel : +33 (0) 232 51 28 21 | Internet : fondation-monet.com | Je kan het museum in Giverny ook weer live bezoeken, tot 1 november. Tickets kopen ter plaatse is momenteel niet mogelijk. Omwille van corona bestel je je tickets vooraf online.
Virtueel bezoek: hiervoor heb je enkel je laptop, tablet of smartphone nodig. Volg de pijltjes doorheen elke kamer van het huis. Met het eenvoudige navigatiemenu kan je 360° om je heen kijken en inzoomen.
Video reportage:  YouTube-reportage (fr.) over het huis en de schitterende tuinen van Claude Monet Visites Privées
Toerisme Giverny | Internet : cape-tourisme.fr
Toerisme Normandië | Internet: nl.normandie-tourisme.fr/normandie-toerisme-1-4.html
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Klik en ontdek meer reportages over Normandië

Gastauteur: Hanne Ramaekers
Foto’s: Atout France

? PIN nu en plan laterClaude Monet pinterest pin

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *