Uittip: Hanzestad Kampen viert de Internationale Hanzedagen 2017

Van 15 tot en met 18 juni staat de Nederlandse Hanzestad Kampen helemaal in het teken van de Internationale Hanzedagen 2017. Ontdek, proef en kom alles te weten over de Nederlandse koggen en het middeleeuwse Hanzeverbond dat handel drijven over het water een stuk vergemakkelijkte. Een verrassend weekendje weg voor het hele gezin!

Samen sterker
Diep in het centrum van Nederland, voorbij Amsterdam, liggen de Hanzesteden. 9 Nederlandse steden, met Kampen op kop, aan de IJssel maakten van de 12de tot de 16de eeuw deel uit van de Hanze: een internationaal samenwerkingsverbond tussen kooplieden om de handel over water veiliger, op grotere schaal en voordeliger te laten verlopen. Geen overbodige luxe in tijden waar nog weinig recht ontwikkeld was en piraterij, roof en moord telkens op de loer lagen.

Kampen is dit jaar gaststad voor de Internationale Hanzedagen 2017.

Kampen is dit jaar gaststad voor de Internationale Hanzedagen 2017.

Europese Hanzesteden
Tijdens de hoogdagen bestond het netwerk van de Hanze over zo’n 200 steden verspreid over Duitsland, Vlaanderen, Scandinavië, Polen, de Baltische Staten, Spanje en Portugal. Dankzij de handel in onder meer zout, graan, hout, haring, wijn, barnsteen, bijenwas en pelzen floreren de Hanzesteden. Stadsmuren, poorten, koopmanshuizen en handelskantoren vol rijkdom bepalen het straatbeeld.

Hanze2017
Nu, eeuwen later, laat het Hanzeverbond nog steeds zijn sporen na en wordt een van de succesvolste periodes in de Nederlandse geschiedenis opnieuw gevierd. Hanzestad Kampen, de belangrijkste in Nederland, is dit jaar gastheer op de Internationale Hanzedagen. De 37ste editie gaat door van donderdag 15 tot en met zondag 18 juni 2017. De Hanzestad aan de monding van de IJssel heeft alvast heel wat cultuur, entertainment en sfeer op het programma staan!

Stadskaart van Kampen met alle kwartieren. © Hanze2017

Stadskaart van Kampen met alle kwartieren. © Hanze2017

Water verbindt
Van de 186 actuele Hanzesteden nemen 100 steden uit 14 landen deel aan deze editie met als hoofdthema ‘water verbindt’. De straten van Kampen worden onderverdeeld in kwartieren die op hun beurt bepaalde thema’s en interesses vooropstellen. Een overzicht.

1. Het Hanzekwartier
Ook wel het hart van de Hanzedagen 2017. Bij het Van Heutszplein ligt een heus podium óp de IJssel waar verschillende Nederlandse bands optreden. Onder meer The Common Linnets (in 2014 als 2de geëindigd bij het Eurovisiesongfestival), ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ tributeband Her Majesty en lokale koren zie je er aan het werk.

In de expositieruimte kom je alles te weten over de onder andere de Kamper kogge.

In de expositieruimte kom je alles te weten over de onder andere de Kamper kogge.

2. Het Havenkwartier
Hier staat de maritieme geschiedenis van Kampen centraal. Nautische liefhebbers reppen zich best naar de Koggewerf: de thuisbasis van de Kamper kogge. Tijdens de Hanzedagen liggen er nog twee Duitse koggen, typische schepen uit de Hanzeperiode, te blinken. De werf herbergt ook een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier en een expositieruimte met info over de Hanzetijd. Langs de IJsselkade spot je oude zeilschepen, duwboten en coasters die de binnenwateren van Europa bevaren terwijl schippers en acteurs verhalen vertellen over de ontwikkelingen van de binnenvaart. Op de IJssel zelf ervaar je tijdens korte vaartochten een deel van het waterrijke Kampen.

In de Koornmarktspoort geniet je van een tentoonstelling van kunstenaar Couzijn van Leeuwen.

In de Koornmarktspoort geniet je van een tentoonstelling van kunstenaar Couzijn van Leeuwen.

3. Museumkwartier
Overal waar je hier kijkt, zie je kunst: op straat, in musea, in zeecontainers en ook in leegstaande winkelpanden. In de Koornmarktspoort stelt papier- en kartonkunstenaar Couzijn van Leeuwen zijn werk aan je voor, terwijl het Stedelijk Museum uitpakt met ‘Rijks aan de IJssel’. Een expositie met kunstschatten uit het Amsterdamse Rijksmuseum. Ook lokale kunst staat in de kijker. Volg een route langs alle ateliers en tentoonstellingsruimtes in de binnenstad. Wist je dat in de overige Nederlandse Hanzesteden Zwolle, Deventer, Hasselt, Harderwijk, Hattem, Zutphen, Elburg en Doesburg leegstaande panden worden omgetoverd tot pop-up musea?

Tip: HANSEartWORKS
Zelfs kunstenaars uit de buitenlandse Hanzesteden komen aan bod! Zij creëren werken vanuit het hoofdthema (‘Water verbindt’) die tentoongesteld zullen worden in zeecontainers en een heus kunstenaarsdorp vormen. Het belooft de moeite!

De Bovenkerk van Kampen vanuit de Koornmarktspoort.

De Bovenkerk van Kampen vanuit de Koornmarktspoort.

4. Prinsenkwartier
De omgeving rond de befaamde Bovenkerk van Kampen staat in het teken van theater, muziek, dans, acts en levende standbeelden. Struin er rond en laat je achter elke hoek verrassen! Ga zeker op zoek naar de locatievoorstelling ‘Framing’ van theatergezelschap Feikes Huis. Zij trachten zowel de Kampenaren als de toeristen op een bijzondere manier letterlijk anders naar de stad te laten kijken. Vanop een tribune met verrekijkers tuur je naar de steeds weer veranderende skyline van Kampen.

5. Hanzemarkt aan de Burgwal
Deze gezellige markt vormt de basis van de Hanzedagen. Hier stellen namelijk alle deelnemende Hanzesteden uit binnen- en buitenland zich voor aan de bezoekers in toeristische stands. Proef van lekker specialiteiten en kom allerhande weetjes ter ore! Ondertussen geniet je van verschillende optredens op drie podia: van Russische dans tot rock bands uit Duitsland!

Slapen op een schip levert je mooie beelden op van de stadsbrug met Gouden Wielen.

Slapen op een schip levert je mooie beelden op van de stadsbrug met Gouden Wielen.

6. Het Stadspark
Hier waan je je in de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, narren en schildknapen. In het Stadspark gaan we terug naar het jaar 1427, vlak voor de bloedstollende slag om de stadspoorten van Kampen. Samen met een groot aantal ridders, boogschutters, kanonniers en voetvolk uit heel Europa speelt de re-enactmentgroep ‘de Ridders van de IJssel’ deze slag na. Indrukwekkend!

Tip: Full Color Festival
Aan de rand van het Stadspark gaat het hele weekend lang (17 en 18 juni) het Full Color Festival door. Een gezinsfestival vol theater, muziek en jeugdacts!

Het thema 'Water verbindt' zet de IJssel in de kijker.

Het thema ‘Water verbindt’ zet de IJssel in de kijker.

Slapen op een schip
Bezoekers kunnen overnachten in een van de Kampense twee hotels vlak aan de IJsselkade: Boetiek Hotel Kampen of Hotel Van Dijk. Wil je echter genieten van een totaalervaring in deze Hanzestad? Boek dan een bed op een van de schepen die drijven op de IJssel, op loopafstand van alle evenementen. Wees er wel snel bij: het eerste schip met 500 bedden ligt al vol!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Nederland | www.holland.com
Toerisme Hanzesteden | www.hanzesteden.info | www.visithanzesteden.nl
Toerisme Kampen | stad.kampen.nl
Bereikbaarheid
Auto
| Vanuit Brussel: 264 km. Reistijd: zo’n 3 uur.
Trein | Vanuit Brussel en Antwerpen neem je de trein richting Amsterdam, afstappen in Rotterdam en verder treinen naar Zwolle en uiteindelijk Kampen. Reistijd: zo’n 4 uur.
Internet: www.ns.nl
Overnachten
Boetiek Hotel Kampen | IJsselkade 20-21 | 8261 AB Kampen
Tel. +31 38 88 88 737 | E-mail: [email protected] | Internet: www.hotelkampen.nl
Hotel Van Dijk | IJsselkade 30 | 8261 AC Kampen
Tel. +31 38 331 4925 | E-mail: [email protected] | Internet: www.hotelvandijk.nl
Slapen op een schip | www.naupar.com/hanseatic-days-2017

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *