fietsroute Brabant

Fietsen in Nederlands Brabant: in het wiel van heks Zwarte Kaat

Fietsen is sinds de coronacrisis de populairste buitenactiviteit van menig gezin geworden. Maar nu we de fietsroutes in onze eigen omgeving haast vanbuiten kennen, wordt het hoog tijd om onze horizon te verbreden. Het Nederlandse VisitBrabant zorgt alvast voor inspiratie, want ze schotelen ons een fietsroute voor gebaseerd op lokale sagen en legendes.

Routebureau Brabant – onderdeel van VisitBrabant – is gestart met het bundelen van lokale, kwaliteitsvolle en verhalende wandel- en fietsroutes. Iedere route is eenvoudig te downloaden, verdwalen lukt niet én je passeert langs lokale hotspots waar je even de benen kan laten rusten. Onder andere de kindvriendelijke, legendarische Zwarte Kaat-route staat te pronken op de lijst. De fietsroute start net over de Belgische grens in Brabant bij het gloednieuwe themaroutepaneel aan Recreatiepark De Achterste Hoef in Bladel en is zo’n 36 kilometer lang.

Het hele gezin wordt tijdens de tocht ondergedompeld in de heuse legende van Zwarte Kaat. De eeuwenoude roversbende maakte Brabant onveilig, maar zit nu verstopt in de prachtige natuur. Officiële fietsknooppunten leiden je langs de geschiedenis van Zwarte Kaat, ook wel de heks van Hellenende genoemd. De kinderen hangen ongetwijfeld aan je lippen.

De saga van Zwarte Kaat

Aan het einde van de 16e eeuw maakte een heks met ravenzwarte haren en kromme neus, Zwarte Kaat, de Brabantse Kempen onveilig. Met haar handlangers plunderde ze boerderijen en kerken en overviel ze tal van reizigers. Ze vond zelfs het lef om een pasgeborene Thomas te roven. Het kindje was geboren met het geboortevlies over het hoofd. Door die ‘helm’ zou hij in de toekomst kunnen kijken en geluk brengen. Wie hem binnen een dag zou dopen, had het geluk aan zijn kant. En dus besloot Zwarte Kaat de baby te stelen en doopte ze het kind als haar eigen zoon in de Abdij van Postel.

Na een aantal jaar zag Thomas zijn kans om te ontsnappen en iedereen te waarschuwen voor de brute overvalplannen van zijn ‘moeder’. De bende werd in de val gelokt en ze werden één voor één opgehangen. Alleen meesterbrein Zwarte Kaat kon ontsnappen. Niet veel later werd ze toch gevangen, onthoofd en ver weg begraven in het dorpje Bladel. Niet onder een kruis, maar onder een dor, klein takje. Of dat dacht men toch… Dat takje groeide uit tot een helse, grillige Heksenboom. Zwarte Kaat was dus nooit weg, maar zit tot op de dag van vandaag nog diepgeworteld in de Kempische bossen.

fietsroute Brabant

Hoogtepunten van de fietsroute Zwarte Kaat in Brabant

Hoeve Ten Vorsel
Hier werd de pasgeborene Thomas gestolen door Zwarte Kaat. De hoeve bevond zich in het groene dorpje Bladel in een landelijke, rustige omgeving met weidse uitzichten. Momenteel bevindt zich daar een populaire groepsaccommodatie waar ruimte is voor heerlijke recreatieve activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens je fietstocht een stop maken bij de kinderboerderij.

Watermolen Ten Vorsel
De bendeplannen werden vaak in het diepste geheim gesmeed bij de Watermolen, die grensde aan de Hoeve Ten Vorsel. Het smalle, historische beukenlaantje is er hoofdgetuige geweest van alle strooptochten. Ten Vorsel is nu een landgoed met een lange historie van gastvrijheid en ongerepte natuur.

Abdij van Postel
De Abdij van Postel is de plek waar Thomas gedoopt werd door Zwarte Kaat. De Abdij ligt op Belgisch grondgebied en is het biddend hart van de Kempen, omringd door prachtige natuur en getypeerd door een immense rust. Je vindt er ook een kaasmakerij en een kruidentuin.

Grote cirkel
Toen Zwarte Kaat kon ontsnappen uit de handen van de door haar ‘zoon’ opgezette val, zocht ze haar geluk onder een omgevallen boom. Niet veel later werden de omringende bomen door een blikseminval volledig weggevaagd. Wat overbleef was één grote cirkel met in het midden een eenzame Zwarte Kaat. Ze werd verraden door het vuur van de afbrandende bomen. Op de fietsroute ligt een niet te missen cirkel in het landschap.

Heksenboom
Dé begraafplaats van Zwarte Kaat in het dorpje Bladel. Om de boom te bereiken moet je wel even off road paden betreden, maar dan kom je te staan voor de mooiste boom van 2019. Op haar graf vind je geen kruis, maar een heester en een beukenboompje, uitgegroeid tot de heksenboom van Zwarte Kaat.

Ontdek hier nog tal van andere leuke activiteiten of een fietsroute met kinderen in Brabant.
Lees hier nog meer ontspannende fietstips op onze website!

 

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *