Coronamaatregelen voor treinreizen

Coronamaatregelen voor treinreizen: een stand van zaken

De dalende coronacurves doen onze vakantiehoop opflakkeren. Steeds vaker horen we nieuwsberichten over landen die plannen hun grenzen weer te openen. Terwijl vliegtuigen nog steeds aan de grond staan, rijden de treinen bijna als van oudsher. Onze redactie bekijkt de stand van zaken voor wie aan treinreizen denkt.

Oproep
Heb je andere / recentere informatie inzake coronamaatregelen voor treinreizen? Laat dan hieronder een reactie na.

Update per 24/05/2020

Reizen en vervoer tijdens de coronapandemie in de EU
De Europese Commissie deed aanbevelingen voor een veilig en geleidelijk herstel van het passagiersvervoer per vliegtuig, per trein, over de weg en per boot.  Bijvoorbeeld:

 • wat met betrekking tot de contacten tussen passagiers en personeel en tussen passagiers onderling;
 • het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen onderweg.

De aanbevelingen verschillen per vervoerswijze. Onze redactie zocht en vond antwoorden voor treinreizen met vertrek vanuit België.

 1. Wat gebeurt er met tickets die je al kocht?
  Elke vervoerder of treinmaatschappij stelde hiervoor zijn eigen richtlijnen op. B-Europe bundelde voor jou de maatregelen per vervoersmaatschappij of traject op de informatiepagina Coronavirus: impact op internationale treinreizen.
 2. Rijden er nog treinen naar onze buurlanden?​​​​​​​
  België sloot zijn grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen t.e.m 7 juni. Er rijden wel nog steeds een beperkt aantal treinen tussen België en onze buurlanden. Klik op de link van de treinmaatschappij om te zien welke treinen rijden, wanneer en de recente update van de coronamaatregelen:

  1. Thalys;
  2. Eurostar;
  3. TGV / SNCF;
  4. Intercity Nederland (Brussel-Amsterdam en Brussel-Den Haag)
   1. De Intercity Nederland rijdt tot en met 7 juni elk uur alleen nog tussen Antwerpen Centraal en Rotterdam Centraal, inclusief een stop in Breda en Noorderkempen.
   2. De treinen zullen niet rijden tussen Rotterdam CS en Amsterdam CS. Daarmee vervallen de stations Amsterdam CS, Schiphol Airport in Nederland. Maak voor deze stations gebruik van het overige (lokale) treinverkeer op deze trajecten.
   3. Reizigers die al beschikken over een ticket van de Intercity Nederland kunnen dit ook op het deeltraject Amsterdam – Rotterdam gebruiken als aanvulling op het verkorte Intercity Brussel traject Antwerpen- Rotterdam.
   4. Vanaf 8 juni rijdt IC Nederland weer volgens dienstregeling tussen Brussel-Zuid en Amsterdam.
   5. Om de treinen zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor noodzakelijke reizen en de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, mogen er vanaf 12/05/20 tijdelijk geen fietsen vervoerd worden in de treinen van NS (Nederlandse Spoorwegen).
   6. Vanaf 1 juni is het dragen van een mondmasker verplicht in het openbaar vervoer in Nederland (alternatieven als een sjaal of buff zijn niet toegestaan).
   7. Tickets voor de IC Nederland voor reizen t.e.m. 7 juni 2020 kunnen t.e.m. de voorziene reisdatum volledig terugbetaald worden via hun oorspronkelijk verkooppunt.
  5. ICE + andere langeafstandstreinen van Deutsche Bahn
     1. Vanaf maandag 18 mei rijden er tussen België en Duitsland 3 ICE treinen per dag (2 treinen op zondag).
      1. Van België naar Duitsland
       1. ICE 15: Brussel-Zuid 10u25 – Frankfurt Hbf 13u31 (niet op zondag)
       2. ICE 17: Brussel-Zuid 14u25 – Frankfurt Hbf 17u22
       3. ICE 19: Brussel-Zuid 18u25 – Frankfurt Hbf 21u31
      2. Van Duitsland naar België
       1. ICE 18: Frankfurt Hbf 6u29 – Brussel-Zuid 9u35 (niet op zondag)
       2. ICE 16: Frankfurt Hbf 10u29 – Brussel-Zuid 13u35
       3. ICE 14: Frankfurt Hbf 14u29 – Brussel-Zuid 17u
       4. Opgelet: vanaf maandag 11 mei is het dragen van een mondmasker verplicht op alle ICE treinen.
  6. IC treinen van en naar Noord-Frankrijk
   Vooruitzichten voor de hervatting van het verkeer op de IC-verbindingen tussen België en het noorden van Frankrijk:

   1. Kortrijk-Rijsel: hervatting van het verkeer op maandag 11 mei (alle treinen)
   2. Doornik-Rijsel : hervatting van het verkeer op maandag 11 mei (70% van de treinen
   3. Bergen-Aulnoye en Namen-Charleroi-Maubeuge : gedeeltelijke hervatting van het verkeer vanaf 2 juni (vervoersplan nog nader te bepalen)
   4. Sinds 11 mei is het dragen van een mondmasker verplicht in het openbaar vervoer in Frankrijk (alternatieven als een sjaal of buff zijn niet toegestaan).
   5. Verplicht verplaatsingsattest voor reizigers met bestemming Frankrijk: sinds maandag 6 april moet elke persoon die naar Frankrijk reist (ongeacht de nationaliteit) in het bezit zijn van een attest voor internationale verplaatsing (attestation de déplacement international).
    Genereer uw digitaal verplaatsingsattest voor Frankrijk >
    Download het attest-formulier voor internationale verplaatsing naar Frankrijk (PDF) >
  7. Treinen van en naar Luxemburg
   1. Aangepast treinverkeer tussen België en Luxemburg. Gelieve de real time uurregeling te raadplegen via de NMBS-app of via de routeplanner van NMBS.
   2. Vanaf maandag 20 april is het verplicht om een mondmasker te dragen in treinen die in Luxemburg rijden. U kunt een handgemaakt masker, een bandana of een sjaal gebruiken om jezelf en anderen te beschermen.
   3. De assistentie voor personen met beperkte mobiliteit op het Luxemburgse net wordt door CFL opgeschort gedurende de hele duur van de epidemie in Luxemburg. Het is dus niet meer mogelijk om assistentie aan te vragen voor reizen van of naar Luxemburg.
  8. Nightjet: rechtstreeks trein naar Oostenrijk
   1. Tot en met donderdag 25/06 (aankomst vrijdag 26/06) wordt de Nightjet dienst van en naar België
  9. S-treinen van en naar Maastricht
   1. De S43-treinen Hasselt-Luik-Maastricht rijden vanaf maandag 11 mei terug tussen Wezet (Visé) en Maastricht.
   2. Om de treinen zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor noodzakelijke reizen en de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, mogen er vanaf 12/05/20 tijdelijk geen fietsen vervoerd worden in de treinen van NS (Nederlandse Spoorwegen).
   3. Vanaf 1 juni is het dragen van een mondmasker verplicht in het openbaar vervoer in Nederland (alternatieven als een sjaal of buff zijn niet toegestaan).
   4. Check ook het artikel: Grenzeloos en voordelig sporen met EuRegioTicket
  10. Regionale verbinding Spa-Verviers-Aken
   1. Vanaf maandag 27 april is het verplicht om een mondmasker te dragen in regionale treinen van/naar Aken. U kunt een handgemaakt masker, een bandana of een sjaal gebruiken (die zowel mond en neus bedekt) om jezelf en anderen te beschermen.
 3. Zijn zakenreizen toegestaan?
  Essentiële werkgerelateerde verplaatsingen blijven toegestaan. Wie naar Frankrijk spoort, moet in het bezit zijn van een attest voor verplaating. Download hier het PDF-attest voor internationale verplaatsingen naar Frankrijk.
 4. Is het dragen van een mondmasker in internationale treinen verplicht?​​​​​​​
  Het dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer is niet alleen verplicht in België, maar onder andere ook in Luxemburg, Frankrijk en aan boord van Thalys, Eurostar en ICE treinen.​​​​​​​

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren | diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland

Bronnen: NMBS Internationaal | ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_nl

Heb je andere / recentere informatie over coronamaatregelen voor internationale treinreizen, laat dan hieronder een reactie na. Ook informatie over maatregelen buiten Europa zijn welkom.

Beeldmateriaal: Pixabay account ID 2182694

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *