8 x kunst kijken in het park

Kunstenaars halen vaak hun inspiratie uit de natuur. Geen gek idee als je weet hoe rustgevend een groen landschap kan zijn. Combineer de twee tijdens een aangename lentedag en trek er op uit naar deze acht aanraders.

Kunst kijken in het park: Middelheimmuseum in Antwerpen

Kunst kijken in het park: Middelheimmuseum in Antwerpen © Ludwig De Latter

Middelheimmuseum in Antwerpen
In het provinciaal museum van de stad in het Middelheimpark kunnen wandelaars ongeveer tweehonderd beelden vinden verspreid over 25 hectare. Regelmatig wordt een selectie van kleinere en meer kwetsbare beelden in het Braempaviljoen tentoongesteld. Het Documentatiecentrum, gevestigd in de orangerie, verzamelt informatie over de museumcollectie, beeldhouwkunst en kunst in de openbare ruimte.

Kunst kijken in het park: Sonsbeek in Arnhem, Nederland

Kunst kijken in het park: Sonsbeek in Arnhem, Nederland © Jacob Baartse

Sonsbeek in Arnhem
Vanaf mei staan er nieuwe kunstinstallaties in Park Sonsbeek. De installaties zijn nieuwe verblijfs- en ontmoetingsplekken waar iedereen gebruik van kan maken. Betrokkenheid bij de activiteiten van de bezoekers wordt daardoor aangemoedigd. Het nieuwe werk speciaal voor het park komt onder meer van kunstenaars uit Nederland, Italië en Duitsland, maar ook uit Australië, India, de Filipijnen en Indonesië.

Kunst kijken in het park: Skulpturenpark Waldfrieden in Duitsland

Kunst kijken in het park: Skulpturenpark Waldfrieden in Duitsland © Arco Ardon

Skulpturenpark Waldfrieden
De Britse kunstenaar Tony Cragg, waar een beeld van te vinden is in het Middelheimmuseum, heeft zijn eigen beeldenpark in het Duitse Wuppertal. Daar kocht hij 10 jaar geleden een verwilderd park met een grote villa. Zijn eigen beeldenpark, Skulpturenpark Waldfrieden, opende hij in 2008. Momenteel loopt er een tentoonstelling van de plaasteren werken van Henry Moore, maar er gaan ook regelmatig lezingen en concerten door.

Kunst kijken in het park: sclupturenpark Chianti in Italië

Kunst kijken in het park: sclupturenpark Chianti in Italië © Life In Tuscany

Sculpturenpark Chianti
In het hart van de Toscaanse heuvels hebben kunstliefhebbers Rosalba en Piero Giadrossi een zeven hectare groot domein geïnstalleerd vol kunstwerken. Na 5 jaar voorbereiding opende het park in mei 2004. 26 internationale kunstenaars lieten zich van hun beste kant zien en maakten beeldhouwwerken die perfect in de natuurlijke omgeving integreren met materialen zoals hout, brons, staal, keramiek, graniet en marmer.

Kunst kijken in het park: Chillida Leku in Spanje

Kunst kijken in het park: Chillida Leku in Spanje © AlfBG

Chillida Leku beeldenpark
In Hernani, in het noorden van Spanje vlak bij de grens met Frankrijk, ligt sinds oktober 2000 het 13 hectare grote beeldenpark van Eduardo Chillida. De kunstenaar is een van de beste levende beeldhouwers ter wereld en het meest bekend van zijn werk Piene del Viento. Chillida werkt het vaakst met staal en steen, wat een krachtig contrast vormt in de fragiele natuur. Het beeldenpark vergezelt een museumgebouw waar kleinere en meer delicate werken van de kunstenaar tentoongesteld staan.

Kunst kijken in het park: Millesgården in Zweden

Kunst kijken in het park: Millesgården in Zweden © Pete Teoh

Millesgården
Ten noorden van Stockholm op het eiland Lindingö vind je Millesgården, de voormalige tuin van kunstenaar Carl Milles. Hij en zijn vrouw Olga woonden er vroeger in een huis op de klif met uitzicht op de Baltische Zee. De kunstenaar ging zo op in zijn creatie van het twee hectare grote terrein dat zijn vrouw al eens durfde beweren dat ze geen geld meer overhouden voor keukenspullen of linnen. In de tuin vind je meer dan 160 klassieke sculpturen, voornamelijk van Milles zelf.

Kunst kijken in het park: Lough Boora Parklands in Ierland

Kunst kijken in het park: Lough Boora Parklands in Ierland © Derek Farrell

Lough Boora Parklands
Recht in het midden van Ierland, ten westen van Dublin ligt het ruim 20 hectare beeldenpark Lough Boora. Het park ontstond met de steun van de Arts Council van Ierland en mocht de eerste kunstwerken inwijden in 2002. Elk jaar breidt de collectie gemaakt uit stenen, hout en andere gevonden objecten uit. De meeste werken komen van de hand van Ierse beeldhouwers, maar er zitten ook Amerikaanse en Deense exemplaren tussen.

Kunst kijken in het park: Chiltern Sculpture Trail in Engeland

Kunst kijken in het park: Chiltern Sculpture Trail in Engeland © Rob Roy

Chiltern Sculpture Trail
Dicht bij Oxford in de bossen van Cowleaze bevindt zich dit park. Een pad van ongeveer 3 km leidt je door het park van ruim 32 hectare waar je onderweg meer dan 20 kunstwerken kan bewonderen. De meeste werken gaat mooi op in de natuur. Zo behoort een picknicktafel en een gigantisch metalen ‘fish tree’ tot de collectie. Het park is het hele jaar door gratis te bezoeken.

Coverfoto: © Calla via Flickr

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *