Mazurië

Bootje varen in het noordoosten van Polen

In Warmië en Mazurië, twee bosrijke streken in het noordoosten van Polen, krioelt het van de meren, rivieren en kanalen. Deze mooie, rustige omgeving kan je perfect per boot verkennen. En voor fervente watersporters is dit de ideale vakantieplek. Reisreporter Pascal ging aan boord!

Rovers en smokkelaars
De bossen van Warmië en de Meervlakte van Mazurië vormen met meer dan 2.000 meren in Polen het perfecte toevluchtsoord voor wie even wil ontsnappen aan het jachtige leven. Dit dunbevolkte gebied vol kleine riviertjes was in de vorige eeuwen erg geliefd als schuiloord voor rovers en smokkelaars. Een jager die zo’n rover kon doden, kreeg zelfs een jachtpremie. Deze mensenjacht is intussen al lang verleden tijd. Gelukkig, want je zal hier als argeloze toerist maar eens ronddwalen!

Mazurië is een walhalla voor fervente kajakkers.

Kano, kajak en ijszeilen
De streek van de Great Masurian Lakes, ook wel grote meren van Mazurië, wordt gedomineerd door de vele meren en waterwegen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat vele watersporten zoals zeilen, kanoën en kajakken hier deel uitmaken van de dagelijkse ontspanning. In deze streek viert het watertoerisme hoogtij. Heel bijzonder tijdens de winter is het ijszeilen op de dichtgevroren meren. Je kan het vergelijken met strandzeilen, maar dan met schaatsen onder het zeilbootje.

Per boot over land
Hoe mooi de Meervlakte ook is, de afwisseling tussen land, meren en rivieren vormde eeuwenlang een obstakel voor reizigers die Polen wilden doorkruisen. Toen de Zweden het gebied binnenvielen, sleepten ze zelfs hun boten over land van de ene rivier naar de andere. Vroeg in de 14de eeuw was men hier al bezig met plannen voor de aanleg van kanalen. Het zou echter tot halfweg de 19de eeuw duren voor die ook daadwerkelijk als verbindingswegen werden aangelegd.

Obstakels lossen de Polen op door ingenieuze oplossingen: varen over land.

Elblag-kanaal brengt redding
Het Elblag-kanaal, 84 km lang en UNESCO-werelderfgoed, is een knap staaltje techniek. Het kanaal ligt tussen Ostroda en Elblag en maakt deel uit van een netwerk van scheepsroutes dat meren en rivieren met elkaar verbindt. Om de hoogteverschillen te overbruggen, gebruikt men twee sluizen en vijf zogenaamde ramps. Dat zijn door waterkracht (via molens) aangedreven scheepsliften die boten over stalen sporen over het land trekken naar een volgend, hoger gelegen kanaalgedeelte. Je vaart dus letterlijk over land, soms tot 2 km lang.

Varen over de velden
Opmerkelijk is dat het Elblag-Ostroda-kanaal hoger ligt dan de velden ernaast. Voor toeschouwers is het dan ook een grappig zicht als er een boot voorbij vaart. Vanop een afstandje lijkt het immers alsof de boot simpelweg over de velden vaart! Het zou haast een scène uit een Disneyfilm kunnen zijn, met een warrige kapitein te land en te water.

Mazurië

Ook locals kunnen de rust aan het water wel smaken.

Zorgeloos relaxen
Als ik eindelijk echt voet aan wal heb gezet, neem ik mijn intrek in het Spa Hotel van dr. Irena Eris, midden in het natuurpark van Wzgorza Dylewskie. Na een avondwandeling naar het hoogste punt van het park kan ik lekker ontspannen in het zwembad en de jacuzzi. Ik voel me meteen weer opgefrist. Geheel in overeenstemming met de schoonheid van deze regio telt dit hotel maar liefst 26 schoonheidssalons.

Zeilen met een glas wodka
De volgende dag sluit ik mijn wateravontuur In Mazurië en Warmië af met een zeiltocht op het meer van Niegocin. Mijn kapitein, een Litouwer, vaart hier al vijftig jaar zijn vaste route met een fles wodka binnen handbereik. Zelf verkies ik een lekkere Poolse witte wijn bij mijn lunch in een boerderij annex restaurant. Dit is agrotoerisme ten top. Tijdens een rustige kanotocht op de Krutyniarivier dwalen mijn gedachten af. Tot ik tussen enkele zwanen beland die kwaad trompetteren. Snel peddel ik verder, op weg naar een nieuw avontuur.

Trekpleister in het noordoosten van Polen: het kasteel van Ostroda.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel (Nederlandstalig) | www.pologne.travel (Franstalig)
Toerisme Warmië en Mazurië | www.wrota.warmia.mazury.pl
Bezienswaardigheden
Teutoons kasteel Ostroda | vroeger residentie van Napoleon, nu museum | www.zamkipolskie.com/ostro
Natuurpark Wzgorza Dylewskie | www.wzgorza-dylewskie.pl
Kanaal Elblag-Ostroda | www.elblag.pl
The Great Mazury Lakes Trail | www.warmia.mazury.pl
Eten en drinken
Restaurant Zielony Piec | bekroond met culinaire prijzen | www.zielonypiec.pl
Siedlisko Na Polwyspie | agrotoerisme | www.siedliskowierzba.pl
Overnachten
Hotel Spa dr. Irene Eris | www.drirenaerisspa.com/wzgorza
Kaarten
Le pays du canal d’Elblag | schaal 1:100.000 | ISBN: 978-83-7560-0841

? PIN nu en plan later

Mazurië

Foto’s: © Pascal François

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *