Uit je dak tijdens carnaval in Duinkerke

De Noord-Franse stad Duinkerke ligt net over de grens en is makkelijk en snel te bereiken.Vooral tijdens de carnavalsperiode is dat handig, want wist je dat de stad dan doordrongen is van het feestgedruis? Allerhande festiviteiten en arrangementen lokken dan heel wat feestvierders op de been. Een overzicht.

Sappig accent
Het Carnaval van Duinkerke heeft een rijke geschiedenis en bestaat al ruim 200 jaar. Aanvankelijk waren het bijeenkomsten van de vissers. Zij vierden feest op de vooravond van de dag dat ze vertrokken voor een maandenlange reis naar de visgronden rond IJsland. Duinkerke ligt in Frans-Vlaanderen wat de bezoeker wel zal merken aan de lokale taal waarin nog heel wat sporen van het Vlaams terug te vinden zijn. Frasen als “kom naar het feest en mets ton beste klet’che, kom dansen met de Visscherbende, zet uw deckeneuze op en maak zoveel leut’che als u maar wilt, word toureloure van de pinten en als u moe bent, rust dan uit in een nouckt’che” laten zich redelijk makkelijk begrijpen. Zo gezellig en sappig gaat het er aan toe tijdens die vrolijke dagen van carnaval.

Carnaval in Duinkerke betekent veel volk, muziek en kleur in het straatbeeld. © bobostudio 2013

Carnaval in Duinkerke betekent veel volk, muziek en kleur in het straatbeeld. © bobostudio 2013

Reuzenparade
Door de straten van Duinkerke trekken duizenden feestvierders. Ze volgen de muziekbands die tegen mekaar opspelen, ze zingen luid de populaire carnavalsliederen mee en dansen op de ritmische muziek van tamboerijnen, blaasinstrumenten en dwarsfluiten. Het zijn kleurrijke optochten met talloze parasols en pruiken, in het spoor van de Reuzen die ook meer dan honderd jaar oud zijn. Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzine Dame Gentille worden omringd door metershoge reuzenbewakers.

De festiviteiten van 2017.

De festiviteiten van 2017.

Gemoedelijke stedentrip
Het carnavalsfeest van Duinkerke is een niet te missen evenement omwille van het pure plezier maar ook omwille van de historische wortels die de eigenheid van dit feest sterk bepalen. Het carnaval biedt de bezoeker tevens de kans om een stad te leren die bij ons nog maar weinig bekendheid geniet ondanks het feit dat er heel wat te zien is en te beleven valt. Het is er heerlijk wandelen en genieten van de klanken van de beiaard, slenteren door de gezellige winkelstraten, de lokale gastronomie proeven en wat geschiedenis meepikken tijdens een bezoek aan de historische monumenten en musea.

Meer info :
Carnaval van Duinkerke: van 7 januari 2017 tot 29 april 2017, met stoeten en feesten vanaf 28 januari tot en met 5 maart 2017
Internet: www.duinkerke.fr

Coverfoto: © antony4 via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *