Oost- Europese bestemmingen Tallinn

Middeleeuwse skyline, gevels in pastel en kleurrijke koepels in Tallinn

Een beetje Scandinavisch pastel, een tikkeltje middeleeuwse ruwheid en een gezonde portie gekleurde, Russische koepels. Zo omschrijven Reisreporters Katy en Stephanie Tallinn, de hoofdstad van Estland. Al deze stijlen en sferen maken van Tallinn een volledig unieke stad. Want waar kan je nog Scandinavisch design kopen, een Russische kerk bewonderen en dineren in een middeleeuwse setting op dezelfde dag?

Verdwalen op de bog trail
Toegegeven, we wisten niet meteen wat we moesten verwachten bij de naam Pääsküla Raba Matkarada Bog Trail. Iets met veel groen en afzondering van de wereld. En heel ver zaten we er niet naast. Voeg er nog wat houten wandelpaadjes en uitkijkplatformen aan toe en we hadden het zelfs volledig bij het rechte eind. Even helemaal verdwalen in een omgeving die wat weg heeft van een Zweeds bos. En dat maar een tramrit van een half uur verwijderd van de Estse hoofdstad Tallinn. Scandinavisch gevoel, of niet dan?

Wandelen in de groene omgeving rond Tallinn.

Wat verder, aan de andere kant van de stad, heb je nog een bog trail. Wat meer tijd en we hadden er deze ook bijgenomen. Want wandelen op houten, verhoogde padjes met de zon op je snoet, omgeven door naaldbomen, dat doet wat met een mens.

Het roze Kadriorg paleis.

Roze paleizen en schattige prieeltjes
Een roos paleis? Een roos paleis! Waar je daarvoor moet zijn? In de Kadriorgwijk. Daar vind je het gelijknamige paleis. Dit barokke gebouw werd gemaakt in opdracht van tsaar Peter de Grote voor zijn tweede vrouw. Nu wandel je binnen en word je omringd door kunstwerken. Dat soort die met een kader aan de muur hangen, maar evengoed het interieur is een kunstwerk. Wat zeggen we: het échte topstuk! Hoe kleurrijk het Kadriorgpaleis aan de buitenkant is, zo verbazend wit is het interieur.

TIP. Als je van de tram stapt in deze wijk, is het eerste wat je tegemoetkomt een prieeltje en haar weerspiegeling in een grote vijver. Belangrijk gebouw? We betwijfelen het. Schattige toevoeging? Zeker!

Het zacht gekleurde centrum van Tallinn.

Reisreporter Stephanie poseert aan het populairste Instagramplekje van de stad.

Middeleeuwse torens
De skyline van Tallinn wordt overheerst door oranje torentjes en iets te vriendelijke meeuwen. Alle twee enorm fotogeniek, maar geef ons toch maar dat eerste. De beste plaats om deze skyline in je op te nemen, is meteen ook het drukstbezochte plekje van de stad. En dat is niet eens voor het uitzicht. Een roze, wel erg Instagrammable muur met opdruk is de boosdoener en meteen ook de reden waarom bezoekers wel heel uitbundig (en vooral uitvoerig) staan te poseren. Of wij ook een foto hebben aan deze roze muur? ’t Zal wel zijn! Of we er heel enthousiast van werden? Niet per sé.

TIP. Een andere fotogenieke locatie in Tallinn? De pastelkeurige gevels op het centrale marktplein!

Kleurrijke en hippe hotspots
Het historische centrum van Tallinn heeft trouwens een echt hip randje. Net iets buiten de stadskern loop je een creatieve wereld in, vol met muurschilderijen, industriële lunchbars (aanrader is de eendensoep in P-hoone!) en designwinkels. Deze buurt heet Telliskivi en mag absoluut niet ontbreken op je planning. Voor je dit creatieve hart bereikt, passeer je nog enkele alternatieve wijken, die zeker even hip(ster) zijn. Een overzichtje:

Depoo street Food zone: Een lunchpauze in een oude treinwagon met hangende sfeerverlichting kan geen kwaad, denk ik dan. Hier vind je trouwens ook de pasteltrapjes die je Instagram meteen een boost geven!
Kalamaja district: De plek die ons dan weer energie geeft, vind je in deze oude visserswijk die vól staat met houten gekleurde huisjes. Yes please!
Balti Jaam: De grootste kitsch-, vintage- en antiekmarkt met een Russisch sfeertje, die je je maar kan voorstellen.

Meeuwen en verschillende kleuren typeren de stad.

Eend en cider, hoera!
Het eten in Tallinn was zo noemenswaardig dat we er gewoon twee alinea’s aan moeten wijden. Alleen al het feit dat op elke kaart eend te vinden was, zorgt ervoor dat Tallinns’ keuken zich al snel promoveerde tot een van onze favorieten. Let wel: zin in een wijntje bij die heerlijke eend? Dan betaal je al snel de Scandinavische prijs. Een goedkoper en populair alternatief: cider! Of we elke dag eend aten en cider dronken? Misschien.

Tallinn

Het op het eerste zicht kitscherige restaurant Tai Boh.

Pikant dineren
We deden het zelfs twee keer in Tai Boh. Het duurde ons even voor we door hadden dat het bordeel vlakbij ons hotel eigenlijk het beste restaurant van Tallinn was. Als we dachten dat het vanbuiten al kitscherig was, stond ons binnen nog een grotere verrassing te wachten. Het is beetje een drempel om binnen te gaan (maar echt, het is letterlijk een donkere gang die je in moet, met halfnaakte paspoppen die je aanstaren), maar het is het zo waard! Op de bovenverdieping vind je een ander restaurant, dus we konden niet anders dan ze alle twee uittesten, toch?

Tallinn

Reisreporter Katy op de boot naar Helsinki.

Kaneelkoeken in Finland
Twee uur op een ferry en we staan in Helsinki, Finland. De rotsige eilandjes voor de kust nemen ons al helemaal mee in Noordelijke sferen en we kunnen niet wachten om ook deze hoofdstad te verkennen. Onze research (dank u, Pinterest!) brengt ons naar het Regatta café. Hier spelen we een kaneelkoek en warme chocomelk naar binnen, want dat moet je toch gedaan hebben in Finland? Enkele verplichte Instagramfoto’s later wandelen we door de Finse hoofdstad waar we vooral volgende zaken tegenkomen: een kerk, een ijsbeerzwemmer, een designwinkel, nog een kerk, dure grapjes en een tekort aan openbaar vervoer. Terugkeren naar Tallinn was voor ons dan ook niet echt een straf.

Kerst zorgt gegarandeerd voor sfeer in Tallinn!

Kerstmarkt, kerstmarkt, kerstmarkt!
Dat is wat we riepen toen we ons realiseerden dat ons laatste dag in Tallinn de eerste dag van de kerstmarkt betekende. Helemaal ondergedompeld in de typische kerstsferen (lees: glog), genoten we van het schattigste kerstmarktje dat we ooit zagen. Als je kan, plan dan je reis in de kerstperiode. Klein maar fijn was nog nooit zo waar.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Estland | www.visitestonia.com/en/
Toerisme Tallinn | www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/sightseeing
Eten en drinken
P-hoone | Telliskivi 60a
Tai Boh | Mere puiestee 1
Manna La Roosa | Vana-Viru 15
Rataskaevu 16 | Rataskaevu 16
Must Puudel | Müürivahe Tänav 20
Bezienswaardigheden
Pääsküla Raba Matkarada Bog Trail | www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/sightseeing/pid-177704/paaskula-bog
Kadriorgpaleis | A. Weizenbergi 37
Tellisikivi Creative City | www.visitestonia.com/en/telliskivi-creative-city
Kalamaja District
 | hwww.visittallinn.ee/eng/visitor/discover/articles-guides/kalamaja
Balti Jaam
 | www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/sightseeing/pid-176707/balti-jaam-baltic-station-market

? PIN nu en plan later

Tallinn

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *