shortski in Kitzbuhel

Shortski in Kitzbühel: van sportieve afdalingen tot straffe museumbezoeken

Over het antwoord of hij zin had in een shortski in Kitzbühel dacht reisreporter Bruno niet na. Al lang prijkte de skiregio op zijn to-do skilijstje. Hij verkent het met prijzen beladen en bejubelde skioord op skilatten en sneeuwschoenen. En vertelt wat je zeker moet zien en doen in Kitzbühel!

shortski in Kitzbuhel

Alternatieven voor je shortski in Kitzbühel zijn onder andere sneeuwschoenwandelen en de kleurrijke ‘altstad’ verkennen.

Kitzbühel: mekka voor de wintersport
Al van kinds af aan staat Kitzbuhel in mijn geheugen gegrift als het Oostenrijkse mekka voor de wintersport. En dat is de schuld van mijn vroegere schoolmakkers die vol lof en dus tot mijn verbeelding spraken over die legendarische sportstad in de Alpen. Ruim 40 jaar later pak ik mijn valies om de waarheid van hun lofredes te toetsen. Meer nog, ik wil te weten komen of er voldoende alternatieven zijn voor een skivakantie in Kitzbuhel wanneer skiën of snowboarden niet helemaal je ding zijn.

shortski in Kitzbuhel met de trein

Met slechts 1 overstap in Innsbruck, bereik je straks Kitzbühel vlot én milieuvriendelijk!

Comfortabel met de slaaptrein naar Kitzbühel
Kitzbühel is makkelijk bereikbaar met de trein. En vanaf 19 januari 2020 spoor je vanuit Brussel Zuid met de nachttrein naar Innsbruck Centraal station. De slaaptrein vertrekt in Brussel omstreeks 18uur en komt aan in de Tiroolse hoofdstad om 9u14. Vervolgens stap je over op een rechtstreekse trein naar Kitzbühel om fris en monter te starten aan je shortski in Kitzbühel. Bovendien is dit de meest milieuvriendelijke maar helaas niet de goedkoopste manier om op sneeuwvakantie in Oostenrijk te gaan.

shortski in Kitzbuhel

In Hotel Tiefenbrunnenr: heerlijk slapen en rijkelijk eten!

Bijzonder dineren: Alpentapas in een voormalige paardenstal
Vooraleer op verkenning te gaan, neem ik mijn intrek in hotel Tiefenbrunner, centraal gelegen in de altstadt. In dit 4-sterrenhotel verwelkomt de familie Brunner reeds vanaf 1810 haar gasten. Wie behoefte heeft na de inspanning te relaxen kan daarvoor terecht in het panoramisch zwembad en de sauna. De spieren soepel houden kan in de fitness. De eerste avond genieten wij in de voormalige paardenstallen van de ‘afspanning’, nu restaurant Rosshimmel, van heerlijke streekgerechten. Deze smakelijke verwenningen noemt men hier Alpentapas!

shortski in Kitzbuhel

Skileraar Tobias Dankl licht de skiregio toe.

Shortski in Kitzbühel
Jetzt geht’s los! Dat is wat zowaar door mijn hoofd flitst als ik verneem dat ervaren sportskiërs hier topsnelheden halen van 150 km/uur tijdens internationale ´downhill only`-race op de Hahnenkamm-wedstrijd. De Streif is een van de gevaarlijkste pistes ter wereld met een indrukwekkend verval tot 85%. Oeps, niet iets voor de gemiddelde skiër als ik. Toch zal ik straks de 3.312 meter lange Streif afdalen onder begeleiding van de ervaren Tobias Dankl, skileraar bij Tiroler Skischule Jochberg Wagstätt.

shortski in Kitzbuhel

Mijn shortski in Kitzbühel is te kort om alle pistes te verkennen.

Beste skigebied van Oostenrijk?
Op de vraag of dit het allerbekendste Oostenrijkse skioord is, weet ik het antwoord niet. Wel won dit skigebied reeds vijfmaal de prijs, Austria’s Best Ski Resort en éénmalig in 2015 World’s Best Ski Resort. Het skigebied Kitzbühel telt 234 kilometer goed geprepareerde afdalingen en 36 km skiroutes (niet geprepareerde skipiste). Het wordt snel duidelijk dat ik tijdens mijn shortski in Kitzbühel niet alle afdalingen zal afleggen. Dat heeft niet alleen te maken met mijn snelheid dan wel de uitgebreide keuze aan gezellige berghutten en wintersport alternatieven.

shortski in Kitzbuhel

Dankzij ‘snowfarming’ garandeert Kitzbühel een lang skiseizoen.

Langere skiseizoenen dankzij snowfarming
Kitzbühel garandeert een skiseizoen langer dan 200 dagen. Om dat te realiseren in tijden van klimaatopwarming maken ze gebruik van sneeuwrecyclage. Hoe werkt dat? Zodra het seizoeneinde nadert, april / mei, slagen ze de ‘resterende’ sneeuw op in speciale sneeuwdepots. Die sneeuw bedekt men tijdens de zomermaanden met isolerend materiaal waardoor slechts een klein percentage wegsmelt. Dit proces noemt men snowfarming, een techniek die steeds meer grotere skigebieden toepast.

shortski in Kitzbuhel

Een welkome afwisseling, een bezoek aan het museum dat het ontstaan van de wintersport in Kitzbühel vertelt.

Alternatieven voor je shortski in Kitzbuhel
Over temperaturen gesproken. Tijdens mijn verblijf stijgt het kwik in de namiddag tot bijna +20 graden celsius. Leuk voor de zonnekloppers, vervelend voor zij die nog willen sjezen op de skipistes. Want, de sneeuwkwaliteit verandert al gauw tot het niveau van een papperig waterijsje. Ideaal voor een verkenning van het centrum waar sport, traditie en lifestyle samensmelten. Dus stap ik het lokale museum binnen voor de permanente tentoonstelling over de ontwikkeling van de wintersport in Kitzbühel.

shortski in Kitzbuhel

In het museum pik ik een tijdelijke tentoonstelling mee over het ‘maskerspel’ in Tirol.

shortski in Kitzbuhel

Zodra de avond valt is het tijd voor de feeërieke fakkeltocht.

Met de fakkel naar de kaasfondue
Tijdens mijn museumbezoek loopt een tijdelijke maar indrukwekkende tentoonstelling over de winterfolklore maskers in Tirol. Daarna maak ik een korte wandeling door de fotogenieke historische binnenstad. Zodra de avond valt maken we ons op voor een feeërieke fakkeltocht naar het hoger gelegen Hotel Seebichl. Sneeuwvlokjes dwarrelen om eens heen en tooien het landschap licht romantisch. Na de pittige wandeling wacht ons in het hotel-restaurant een rijke maar o zo lekkere caloriebom: kaasfondue. Heerlijk om een winterse dag mee af te sluiten!

shortski in Kitzbuhel

Sneeuwschoenwandelen: een leuk alternatief voor het skiën.

Op sneeuwschoenen door maagdelijke landschappen
’s Anderendaags hebben de weergoden er duidelijk minder zin in en trakteren op een sterke wind in combinatie met een hevige sneeuwbui. Toch laat ik me niet ontmoedigen en ga mee op sneeuwschoenwandeling. Met ‘rakketten’ onder de schoenen stappen we door een maagdelijk wit winterlandschap waar enkel het kraken van de sneeuw of een kraai de stilte doorbreekt. Dit is voor mij een topalternatief voor het skiën, zeker bij iets mindere weersomstandigheden. ’s Middags schuiven we de voeten onder tafel in de gezellige Hornköpflhütte.

shortski in Kitzbuhel

Een skivakantie zonder kaiserschmarren is als vloeken in de kerk.

Lekker lunchen met zicht
Bij mooi en helder weer word je vanop het terras of vanachter het raam getrakteerd op een adembenemend panorama. Op het menu staan bijzonder lekkere Tiroler specialiteiten! Tip, proef zeker de haast niet te weerstane Kaiserschmarren: een zoet Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, in grove stukken gesneden en traditioneel geserveerd met een pruimencompôte en poedersuiker. Maar, zoals het deze Bourgondiër van dienst steeds goed af gaat, bezocht ik nog enkele aangename adressen om te eten en drinken in Kitzbühel.

shortski in Kitzbuhel

Onnodig te zeggen dat je fantastisch kan eten én genieten in Kitzbühel. Dit is het Casino restaurant.

Eten en drinken in Kitzbuhel
Als afsluiter geef ik je graag nog volgende lekkere adressen mee. Een goed ‘aperitiefadres’ is wijnhuis Dewalds Weinladen waar de uitbater je graag een glas schenkt afgestemd op jouw smaken. Onze groep dineerde in Mocking Das Wirtshaus. Dat laatste betekent Taverne, maar dat doet deze zaak oneer aan. Dit is een plaats voor culinaire verwennerij waar het een zien en gezien worden is door de Münchener beau monde. Chef Martin Huber gaat voor de traditionele Oostenrijkse keuken met een eigen frisse en moderne toets.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Kitzbuhel | www.kitzbuehel.com (Engels- Duitstalige website).
Toerisme Tirol | www.visittirol.nl (Nederlandstalige website).
Toerisme Oostenrijk | www.austria.info/be (Nederlandstalige website).
Skiverhuur | Intersport Kitzbühel:  www.intersportrent.at/skiverleih-kitzbuehel
Tiroler Skischule Jochberg Wagstätt | Internet: skischule.xdims.com (Duitstalige website).
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Kitzbuhel: 910 kilometer. Reken op een reistijd van ruim 8u30.
Met de trein | Slaaptrein: www.nightjet.com (Engelstatige website).
Met het vliegtuig
Vanuit Brussel | Vlieg je best op München, officieel München Franz Josef Strauss.
Vanuit Eindhoven | Rechtstreekse vlucht naar Innsbruck.
Vluchten en prijzen vergelijken doe je best via websites als Vliegtickets en Cheaptickets.
Zien en doen
Skiën | Internet: www.kitzbuehel.com/en/skiing (Engels- Duitstalige website).
Sammlung Alfons Walde Museum | Internet: www.museum-kitzbuehel.at | Toegangsprijs: 7 euro voor volwassenen. Gratis onder de 18 jaar.
Fakkeltocht | Gegidste wandeling: afspraak op vrijdagavond om 19.30 aan de dienst toerisme. Kostprijs: 10 euro met Kitzbühel gastenkaart (15 euro zonder), warm drankje onderweg inbegrepen.
Sneeuwschoenwandelen | Elke woensdag vertrekken om 9:45 vanaf de toeristische dienst gegidste wandelingen. Inschrijven minstens één dag vooraf. Kostprijs: 12 euro met Kitzbühel gastenkaart (30 euro zonder) – Lunch, liftpas en eventueel transport niet inbegrepen.
Eten en drinken
Hornköpflhütte | Internet: www.hornkoepfl.com
Wijnhuis Dewalds Weinladen | Internet: dewalds.at
Mocking: Das Wirtshaus | Internet: www.mocking-kitzbuehel.at
Overnachten
Hotel Tiefenbrunner | Internet: www.hotel-tiefenbrunner.at (Duits-, Engels-, Frans-, Italiaanstalige website)
Hotel Seebichl – Kitzbühel | Internet: www.hotel-seebichl.at (Duits-, Engelstalige website)

? PIN nu en plan later
shortski-in-kitzbuhel

Deze shortski in Kitzbühel is een samenwerking met Toerisme Oostenrijk, Tirol en Kitzbühel.

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *