Kleurrijke huizen langs de Inn in Innsbruck

In vogelvlucht langs de toppers van Innsbruck

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. Zijn roadtrip start in de Tiroolse hoofdstad Innsbruck. Zelfs wie weinig tijd heeft, beleeft er voldoende hoogtepunten voor een buitengewone en ongedwongen citytrip boordevol straffe verhalen.

Welkom in de Tiroolse hoofdstad
Innsbruck geniet bekendheid op diverse vlakken en niet in het minst als wintersportbestemming. Meer dan 800 jaar geschiedenis zorgen voor indrukwekkende en spannende verhalen. Gelegen op een as van belangrijke handelsroutes floreerde de stad in de middeleeuwen. Het oude centrum pronkt met prestigieuze gevels, een gouden dak en 35 kerken die samen 185 kerkklokken doen luiden. Meer dan 30.000 studenten verrijken er hun kennis, al dan niet op de vele zonnige terrasjes of in één van de koffiehuizen waar ze lekkere cake en taart serveren!

Op stap met Colette
Zoveel uitdagende prikkels en maar zo weinig tijd maken dat ik samen met mijn blogkompanen Sofie van Wonderful Wanderings en Bart van Vetexbart op mini-citytrip ga in de voetsporen van Colette. Deze vrolijke dame van Innsbruck Toerisme gidst ons in enkele uren langs de belangrijkste bezienswaardigheden. We trekken naar de historische en imposante Altstadt met zijn kleurrijke gevels, arcades en gezellige pleintjes. Via de Maria-Theresien-Strasse, vernoemd naar de gelijknamige Oostenrijkse keizerin, wandelen we naar de Triomfpoort, de zuidelijke toegangspoort.

De imposante Triomfpoort

De imposante Triomfpoort

Zien en gezien worden
We keren terug op onze stappen en stuiten in de autovrije ‘elegante flaneermijl’ van de Maria-Theresien-Strasse  op de statige Korinthische zuil van waarop St. Anna passanten gadeslaat. De plek is het kloppend hart van de stad. Hier spreekt men af, floreren de cafés en hoppen winkeltoeristen van de ene etalage naar de andere. Even verder, aan het einde van de straat passeren we de fotogenieke roze Spitalskirche waar tot mijn verbazing minder interesse voor is. Komt dat door wat nog komen moet?

SServitenkirche (Sankt Josef)

De Servitenkirche heeft zowel binnen als buiten mooie muurschilderingen

In de rij voor het Gouden dak
Misschien wel, want verderop drumt de mensenmassa voor een glimp van het ‘Gouden Dak’ dat het balkon van keizer Maximiliaans paleis overkapt. Samen met de groep laat ik de menigte achter om naar de Inn te slenteren. Colette trekt onze aandacht op de Stadstoren waar je na 133 treden en 31 meter hoger een fraai panorama hebt over de stad en de bergachtige omgeving. Van hieruit waakten  de torenwachters over de inwoners en waarschuwden hen bij mogelijke aanvallen, brand of andere gevaren.

Het beroemde 'Gouden dak' en de Stadstoren

Het beroemde ‘Gouden dak’ en de Stadstoren

De kerk van de zwarte mannen
Smeltwater geeft de typische azuurblauwe kleur aan de Inn. Aan de overkant vallen de vele kleurrijke huizen op. Die staan symbool voor de individuele vrijheid, licht gids Colette ons toe. Achter elke straathoek wacht een stuk geschiedenis of een grappig verhaal. We horen over de geschiedenis van de Keizerlijk Hofburg met de ‘vrouwenkamers’ en de 28 zwarte mannen die het lege graf bewaken van keizer Maximiliaan I in de Hofkerk. Geen echte mensen maar levensgrote bronzen beelden die onderdeel vormen van keizerlijk eerbetoon.

Mekka van de Olympische Winterspelen
Voor ons wordt het tijd om de bergen in te trekken. Vanuit het futuristische dalstation, Hungerburgbahn, ‘glijden’ we met de shuttle over de spoorbaan naar een hoogte van zo’n 2.250 meter. Het 360 graden zicht over de stad en weide omgeving is best indrukwekkend. De bruisende Tirolerstad organiseerde al drie keer de Olympische Winterspelen: in 1964, 1976 en 2012. Vandaar de bouw van de immense Olympische skischans Bergisel die je vanaf dit punt frontaal aankijkt.

Zicht op Innsbruck vanaf de Nordkette

Zicht op Innsbruck vanaf de Nordkette

Voeten in de sneeuw en selfies
Op deze hoogte blijft aan de noordzijde steeds wat sneeuw bewaard. Leuk om tijdens een zonnige zomerdag je voeten even in de sneeuw te duwen. Vanaf hier sturen jong én oud selfies talrijk de wereld in. Maar er zijn nog plaatsen met een uniek zicht, weet Colette. Wat dacht je van een ‘dinner with a view’, stelt ze voor. Onnodig zo’n vraag te stellen aan de modale Vlamingn, repliceer ik lachend.

Nordkettenbahn

Selfiemoment: met de voetjes in de sneeuw

Dineren met een zicht
Nieuwsgierig laten we ons voor het avondmaal naar aDLERS Hotel leiden. Met de lift zoeven we naar de 12de verdieping van het designhotel. Op het sfeervolle restaurantterras hoor ik geen ‘vreemde’ talen. Vonden toeristen dit adres nog niet? Colette overdreef niet toen ze ons een diner met zicht beloofde. We beleven een fantastische afsluiter van onze mini-citytrip terwijl de avond valt over Innsbruck en vliegtuigen als het ware over onze hoofden zweven om aan het einde van de horizon te landen op de lokale luchthaven.

Dineren in aDLERS hotel

Dineren in aDLERS hotel met uitzicht op Innsbruck

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Innsbruck | Internet: www.innsbruck.info (Nederlandstalig)
Toerisme Tirol
 |Internet: www.vakantie.tirol.at (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Bereikbaarheid

Met de wagen | Afstand Brussel – Innsbruck: 870 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Met Lufthansa vlogen we vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck.
Overnachten
NALA Individuellhotel | Internet: www.nala-hotel.at
Eten en drinken
aDLERS Hotel | Internet: www.adlers-innsbruck.com

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *