Gezinsvriendelijk skiën uitgetest in Tirol

De skiregio Innsbruck omvat negen skigebieden, die je allemaal kan bezoeken met de handige Olympia SkiWorld Skipas. Daarmee heb je toegang tot 300 km skipistes in de domeinen Nordpark-Seegrube, Patscherkofel, Axamer Lizum, Muttereralm, Kühtai, Rangger Köpfl, Glungezer, Schlick 2000 en Stubaier Gletscher. Reisreporter Bruno gleed naar beneden in drie skiparadijzen.

Verbroederen in de bierstube
Een tijdsbestek van 4 dagen om 2 familievriendelijke skigebieden te testen en de stadssfeer van Innsbruck op te snuiven, mag je gerust kort noemen. Toch is het voldoende om mij een kritische eerste indruk te geven. Ik start mijn verblijf in het gezellige familiehotel Alpenstolz, waar ik in de bierstube kennismaak met de rest van de groep die aan deze reis deelneemt. De sfeer zit meteen goed en we besluiten ons te wagen aan een nachtelijke bergafdaling op sleeën.

Gezelligheid troef in Kühtaier Dorfstadl

Gezelligheid troef in Kühtaier Dorfstadl

Kindvriendelijk skioord Schlick 2000
Voor ons nachtelijk sleeavontuur rijden we naar het Schlick 2000-skicentrum in Fulpmes. Dit kleine maar gezellige skioord biedt 25 km skipistes en is ideaal voor beginners en jonge gezinnen. In Big Ron’s Kinderland vinden skiënde ouders kinderopvang voor kleintjes vanaf 3 maanden. Gevorderden wagen zich in de Stubaivallei aan de langste skiafdaling op artificiële sneeuw. Wij zoeven omhoog naar bergstation Kreuzjoch voor een 3 km lange sleetocht. Het sleeën vermaakt en sommigen wagen zich aan een wedstrijdje. Onderweg bekomen we even in de sfeervolle Zirmachalm-berghut.

Sneeuwgarantie op de Stubaigletsjer
De volgende morgen binden we de ski’s aan in de Stubaivallei. De Stubaier Gletscher-skizone bevindt zich op vijf gletsjers en biedt van oktober tot juni 140 km sneeuwzekere skipistes. Samen met mijn gids begeef ik me op de aparte pistes voor beginners en families. Dat geeft een veilig gevoel omdat we niet bang moeten zijn voor snelle, soms roekeloze skifanaten. Vandaag wil ik intens genieten van het sneeuwwitte landschap tussen de meer dan honderd bergtoppen die 3.000 m en hoger in de lucht reiken.

'Bruno de beer' en kiekjes op de troon of op het board in Wildspitze, Stubaital

‘Bruno de beer’ en kiekjes op de troon en op het snowboard in Wildspitze, Stubaital

Gratis iSki Tracker-app
Heel wat hotels in deze regio, maar ook de Stunai skiliften, bieden gratis wifi als een leuk extraatje. Smartphonebezitters kunnen de app iSki Tracker downloaden om hun skidag op te nemen en te analyseren. Met mijn gids Alexandra begeef ik me naar de Wildspitze, waar de grootste gletsjer van Oostenrijk ligt. Ik mag er even op de keizerstroon poseren, als een niemendalletje tussen de bergreuzen. In een kort interview licht Alexandra de gletsjer toe. Die biedt op grote hoogte ook langlaufloipen, romantische wandelpaden en zelfs sleetracks.

Kühtai geniet van gunstige ligging
Een dag later staan we op de latten in Kühtai, de witte parel van Tirol. Die uitdrukking verwijst naar de gunstige ligging op een hoogte van meer dan 2.000 m. De regio is daarmee verzekerd van sneeuw tot begin mei. De witte bergtoppen glinsteren in de zon, wat samen met de gletsjermeren voor adembenemende prentkaartuitzichten zorgt. Ik merk al snel dat het er hier heel wat sportiever toegaat en laat me verleiden om op mijn ski’s door de halfpipe te scheuren.

Aangekomen bij verbouwde dorpsstal Kühtaier Dorfstadl

Aangekomen bij verbouwde dorpsstal Kühtaier Dorfstadl

Wilde koe op skitrack
Lekker lunchen doen we in de verbouwde dorpsstal Kühtaier Dorfstadl. Skileraar Aegon laat ons het plaatselijke winterdrankje wilde Kuh proeven. Voor mijn camera geeft hij een woordje uitleg. Ik vraag hem geamuseerd of die grote airbag onderaan de skipiste er staat om dronken skiërs op te vangen. Maar nee, hier leren kinderen springen op skilatten. Even later kom ik mezelf tegen als Bruno de beer. Toch te veel wilde koe gedronken? Nee, het is een verwijzing naar een bruine beer die hier passeerde in 2006.

Minicitytrip naar Innsbruck
Onze vierdaagse wintervakantie sluiten we af met een kort bezoek aan de Tiroolse hoofdstad Innsbruck, genoemd naar de brug of bruck over de Inn. Een korte wandeling met gids leert ons dat de 35 kerken in de stad samen 185 kerkklokken huisvesten. Die worden hier al meer dan 400 jaar gegoten door de familie Grassmayer. De vele kleurrijke huizen vallen op en staan symbool voor de individuele vrijheid. Deze bruisende universiteitsstad organiseerde al driemaal de Olympische Winterspelen: in 1964, 1976 en 2012.

De binnenkant van het paleis van keizer Maximiliaan

De binnenkant van het paleis van keizer Maximiliaan

Lunch met panoramisch uitzicht
In het kielzog van gids Elizabeth springen we binnen in het prachtige paleis van keizer Maximiliaan. Even pronken we net als deze voormalige aartshertog van Oostenrijk op het balkon met gouden dak. Als we opnieuw op pad gaan, stoppen we in het oudste koffiehuis van de stad, Munding, waar ze al vijf generaties heerlijke cakes en taarten bakken. Via de Norkettekabelbaan bewonderen we een laatste keer de winterse omgeving. In de Alpen Lounge Seegrube nemen we afscheid, maar hier komen we zeker nog terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Tirol | www.vakantie.tirol.at
Skigebied Schlick 2000 | www.schlick2000.at
Skigebied Stubaigletsjer | www.stubai.at
Skigebied Kühtai | www.schneegarantie.at
Toerisme Oostenrijk | www.austria.info/be_nl
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Innsbruck: 870 km
Vliegtuig vanuit Brussel | Onze reporter vloog vanuit Brussels Airport met Austrian Airlines naar Wenen. Vervolgens verzorgde Tyrolean Airways de binnenlandse vlucht naar Innsbruck | www.austrian.com
Directe vlucht vanuit Eindhoven | Transavia | www.transavia.com/hv/main/themepage/wintersport-eindhoven-innsbruck
Overnachten
Familiehotel Alpenstolz | www.alpenstolz.at
Hotel Grauer Bär | Universitätsstrasse 5-7 | 6020 Innsbruck | www.grauer-baer.at
Hotel Moritz Kühtai | All-in voor kinderen | www.hotelmoritz.com
Eten en drinken

Zirmachalm-berghut | Familie Andreas Stern | Schlick | 6166 Fulpmes | Tel. +43(0)664 840 78 95
Kühtaier Dorfstadl | www.dorfstadl.at
Cafe Munding | www.munding.at
Alpen Lounge Seegrube | www.seegrube.info

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *