trein Tsjechië

Met de trein door Tsjechië: de mooiste plekjes langs het spoor

In de buurt van de Tsjechische treinstations valt altijd wat te ontdekken of te beleven. Dat werd Reisreporter Fons duidelijk tijdens een verrassende treinreis door de republiek die zich in 1993 afscheidde van Tsjecho-Slowakije. Economisch gaat het Tsjechië voor de wind en ook als goedkope toeristische bestemming boekt het land succes.

Treinvakantie
Erna Lisa van Czech Tourism Benelux fluisterde ons het idee in om Tsjechië met de trein te verkennen. Terecht wordt een treinvakantie in Tsjechië steeds populairder. Brussel ligt 900 km van Praag verwijderd, dus de snelste manier om daar te geraken is per vliegtuig. De slow travelers kunnen ook per auto of, toepasselijk, per trein gaan. In ons geval zette het vliegtuig vanuit Schiphol zich na anderhalf uur in Praag aan de grond. Aan de hoofdstad zelf gingen we deze keer wel voorbij.

trein Tsjechië

Het Horníplein in Olomouc. © Pixabay

Hoe laat is het?
Eenmaal goed vertrokken met de trein door Tsjechië houden we als eerst halt in Olomouc, een van de oudste steden van Moravië. Het belangrijke verleden van de stad laat zich nog steeds zien. Op het Horníplein kijk je tegen de 35 meter hoge zuil van de Heilige Drie-Eenheid aan. Unesco plaatste het monument op de werelderfgoedlijst. In Olomouc weet je ook altijd hoe laat het is: in het stadhuis zie je in normale omstandigheden een astronomische klok. Tijdens ons afstapje was ze in herstelling.

De kathedraal van Olomouc.

Met de hand gemaakt
Verder gaat het per trein naar Zábreh na Morave. Loop daar even langs in Via Delicia waar de familie Bezcleba een kleine zaak runt. Ze bieden handgemaakte specialiteiten aan zoals vlees, paté, marmelade en siroop. Een halfuurtje daar vandaan, in Velké Losiny in de regio Jesenik, staat de ambachtelijke papierfabriek. Dit is de oudste nog steeds producerende papierfabriek van Midden-Europa. Binnenlopen in het papiermuseum naast de fabriek is een must.

Daar bij de molen
In het openluchtmuseum Zlatokopecký ten zuiden van Zlaté Hory krijg je een mooi beeld van de mijnactiviteit in de tweede helft van de 17de eeuw. Je komt er alles te weten over de gouddelvers uit die periode. Vierhonderd meter verder beland je in de Zlatorudnémolen. Nog spectaculairder is de afdaling in de Postovnimijn. De helm en mijnwerkerslamp die je toegestopt krijgt zijn geen overbodige luxe wanneer je de schachten indaalt en de originele watervoerende apparatuur te zien krijgt.

Het openluchtmuseum Zlatokopecký

Het openluchtmuseum Zlatokopecký

Water is gezond
‘Waterdokter’ Vinzene Priessnitz had het minder op molens begrepen. In de stad Jesenik liet hij al in 1822 het eerste waterkuuroord van de wereld bouwen. Je kunt er nog steeds terecht voor diverse behandelmethoden gebaseerd op waterbaden. In de omgeving van dit kuuroord liggen 60 geregistreerde bronnen.

Heksen en chocolade
Het heksenmuseum in Jesenik vertelt je alles over de heksenprocessen in de regio tijdens de 17de eeuw. Heel wat zoetere verhalen dist Jana Kasparová op in haar chocoladebedrijf in Velké Losiny. Je kunt er ook voor honing, marmelades en jam terecht. Veel tijd om te snoepen rest er ons niet. Weg zijn we naar Pardubice, de hoofdstad van de gelijknamige regio aan de Elbe en meteen de laatste etappe op onze rondreis.

Spoorwegingenieur Jan Perner legde de basis van de spoorwegen in Tsjechië. Zijn standbeeld staat voor het station van Pardubice. © Toerisme Pardubice

Peperkoekenstad
Pardubice is een stad van peperkoek en voor altijd geassocieerd met de beroemde Great Pardubice Steeplecase, de zwaarste paardenrace in Europa.
In het centrum van Pardubice kom je terecht in het renaissancekasteel op het Persteinplein. Hier zie je de oudste renaissancefresco’s van de Bohemen. In de vertrekken worden tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen en sociale evenementen georganiseerd.

Benieuwd hoe mooi de Tsjechische treinstations wel niet zijn? Of wil je weten of reizen met de trein in Tsjechië wel echt comfortabel is? Lees hier het eerste deel van Reisreporter Fons.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tsjechisch Bureau voor Toerisme – Czech Tourism
Internet: www.czechtourism.com | E-mail: [email protected]
Olomouc Tourism | tourism.olomouc.eu/welcome/en
Jeseniky Tourism | www.jesenikytourism.cz/en
Visit East Bohemia | www.visitpardubice.comwww.eastbohemia.info
Ceské dráhy (trein) | www.cd.cz
Bezienswaardigheden
Via Delicia (fabricatie lokale producten/paté, jam, vlees
| Lestinská 2443/30 | Zábreh 78901
Velké Losiny (papiermolen) | U Papirny 9 788 18 Velké Losiny | Internet: www.rucnipapirna.cz/cz/
Openluchtmuseum Zlatokopecky | Internet: zlatehory.cz/zlatokopecky-skanzen-zlatorudne-mlyny/
Waterkuuroord Priessnitz | Priessnitzova 12/299 790 03 Jesenik
Internet: www.priessnitz.cz
Heksenmuseum Jesenik | Zámecké námèsti 1 | Jesenik
Chocoladefabriek Jana Kasparová | Lázenská 238 788 15 Velké Losiny
Internet: www.velkolosinkepralinky.cz
Zlaté Hory Goudmijn | Bezrucova 144, 793 76 Zlaté Hory
Internet: www.zlatehory.cz
Paardenstoeterij Kladruby | 533 14 Kladruby nad Labem
Internet: www.nhkladruby.cz/en
Kasteel van Pardubice | Zàmek 3 53200 Pardubice
Internet: www.vcm.cz
Overnachten
Clarion Congress Hotel Olomouc
Jeremenkova 36 | 779 000 Olomouc
Internet: www.clarioncongresshotelolomouc.com
Thamm Hotel Praděd Zlaté Hory| Krnovská 197 | 793 76 Zlaté Hory Internet: www.hotelpraded.eu
Hotel Euro Pardubice | Jiráskova 2781 | 53002 Pardubice
Internet: www.hoteleuro.cz
Eten en drinken
Steakhouse & Microbrewery Riegrovka
| Riegrova Street 22 | Olomouc Internet: riegrovka.eu
Long Story Short Hostel | Kozeluzská 945/31 | 779 Olomouc
Internet: www.longstoryshort.cz
Pisecná u Jezera | Pisecná 292 | 790 82 Pisecná
Wienner Kaffeehaus Lázně Priessnitz Jeseník |
Internet: www.priessnitz.cz
Tramkamy Restaurant | Petrovská 180 Vikyrovice 788 13
Internet: www.tramky.cz

? PIN nu en plan later

trein Tsjechië

Foto’s: © Fons Jacobs
Coverfoto: © Wolfgang Pichler

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *