Vogezen

De Franse Vogezen en Lotharingen: dit staat er in 2020 op het programma

Onder de vleugels van de Franse toeristische dienst Atout France stelden zowel het Vogezenmassief zijn nieuwe ‘winterse trends’ als de Lorraine haar lente- en zomerperiode voor, waarmee ze Belgische toeristen hopen te verleiden. Beide regio’s liggen op een boogscheut van ons land. Dit is wat wij onthouden van hun nieuwste troeven.

Zowel de Vogezen als de Lorraine, of Lotharingen, blijven populaire bestemmingen bij Vlamingen en Walen, ook meteen de grootste groep toeristen die in beide regio’s te vinden zijn. En daar zijn een paar goede redenen voor, ook in 2020!

Vogezenmassief voor de hele familie
In het massief van de Vogezen in het oosten van Frankrijk kom je nog in ongerepte natuur terecht. Schrik niet als je er oog in oog komt te staan met lynxen, gemzen en eventueel de auerhoen. Deze laatste is een vogel die je denkt alleen maar in Scandinavië en Rusland te zien, maar niets is minder waar! Toch zorgt vooral de gastvrijheid van de inwoners ervoor dat veelal families zich hier meteen thuis voelen.

In de zomer is het heerlijk wandelen langs de velden in het Vogezen.

Wit, groen en roze seizoen
Het Vogezenmassief telt maar twee seizoenen: een wit dat staat voor skiën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen en een groen seizoen. Die tweede is een prachtige periode om er te wandelen tussen meren, bossen en weilanden. Voor wie dat wenst is er ook nog een derde, ‘roze’ seizoen dat het hele jaar doorloopt. Deze kleur verwijst naar de roze zandsteen die vele monumenten zoals de kathedraal van Saint-Dié kleuren.

Vogezen

In de winter kan je gaan sneeuwschoenwandelen! © Thomas Devard

Ezeltochten en iglobouwen
In de Vogezen tref je bijgevolg een scala aan activiteiten aan. Maak er je keuze uit sneeuwpret, klimmen, paardrijden, fietsen, wellness en cultuur. Voor het komende winterseizoen slaan de toeristische diensten de handen in elkaar voor een diverse reeks nieuwe attracties. Enkele daarvan zijn de trektocht ‘fondue trappeur’ in Ballon d’Alscace en ezeltochten en iglobouwen in La Planche des Belles Filles. Nieuwsgierig geworden? Kom het zelf ontdekken! De Vogezen heten je welkom in 25 charmante en familievriendelijke skistations die barsten van de ambiance.

Lotharingen viert feest
In de Lorraine kijken ze nu al vooruit naar het mooie weer en naar de 800ste verjaardag van de kathedraal van Metz. Gasten zijn er in dezelfde stad hartelijk welkom tijdens het tienjarig bestaan van het Centre de Pompidou en bij de heropening van de Villa Majorelle in Nancy. Ook deze beide bestemmingen bieden voor elk seizoen tal van toeristische nieuwigheden. Lotharingen heeft een speciale band met Sint-Niklaas. Die Sint is namelijk de beschermheilige van de Franse regio.

Vogezen

De Cathédrale Saint-Etienne in Metz. © Bertrand Jamot

Sinterklaas inspireert
In Nancy, maar zeker ook in andere steden en gemeenten in deze regio, is de legende van Sint-Niklaas nog altijd een bron van inspiratie. In december wordt Sint-Niklaas er gevierd met veel toeters en bellen. Wie er de gelegenheid toe heeft, moet zeker eens de traditionele sinterklaasoptocht van Nancy (op de eerste zaterdag van december) gaan bekijken. Ga echter niet voorbij aan de sinterklaasfeesten die even enthousiast worden gevierd in Metz, Epinal en Bar-le-Duc. Na de sinterklaasgekte wordt Lotharingen volledig in de kerstsfeer gehuld.

Gratis verjaardagsfeest
De Saint-Etiennekathedraal van Metz bestaat volgend jaar precies 800 jaar. Het verjaardagsfeest waarop ook jij bent geïnviteerd, wordt over vijftien maanden gespreid. Er staan concerten op het programma naast tentoonstellingen, geleide bezoeken, diverse activiteiten, historische muziek- en lichtspektakels. Veel van die verjaardagactiviteiten zijn gratis. Ook gratis te bekijken is de onuitgegeven videomapping waarin de bouw van de kathedraal gereconstrueerd wordt. Wist je dat de eerste steen aan het begin van de 13de eeuw werd gelegd?

Vogezen

Villa Majorelle in Nancy, Lotharingen. © Bertrand Jamot

Villa Majorelle in Nancy terug open
Nog meer gratis aanbod! Nancy is één van de geboorteplaatsen van de Art Nouveau. De stad herbergt de Villa Majorelle, een geklasseerd historisch monument dat na een lange renovatie terug voor het publiek opengaat. Op 15 en 16 februari 2020 kan je er gratis binnen en genieten van een hele rits feestelijkheden die in de villatuin de heropening omkaderen. Je kunt bij die gelegenheid ook in het musée de l’Ecole de Nancy binnenwippen.

Vogezen

Het Centre Pompidou in Metz. © Atout France

Centre Pompidou stimuleert jongeren
Kunstcentrum Centre Pompidou in Metz geeft al tien jaar aandacht aan moderne en hedendaagse kunst via tijdelijke tentoonstellingen, shows, bioscoopsessies en conferenties. Er zijn workshops voor kinderen en adolescenten die worden aangevuld met initiatieven om de creativiteit van een jong publiek te stimuleren. Aansluitend bij de feestelijkheden rond 800 jaar kathedraal in Metz geeft het Centre Pompidou zijn eigen verjaardag kleur met 8 expo’s en nog meer verjaardagsplechtigheden.

Quiche Lorraine als toetje
Er valt nog veel meer te vertellen en te beleven in zowel de Vogezen als in Lotharingen. Wie meer wil te weten komen over beide toeristische regio’s verwijzen we naar onderstaande praktische informatie. Aan de beroemde ‘quiche Lorraine’ kunnen we echter niet onderuit. Een dergelijke quiche, het woord is afgeleid uit een streekwoord dat verwant is aan het Duitse ‘Kuchen’, heeft als hoofdingrediënt spek. Maar behalve quiche Lorraine staat er hier nog veel meer op het menu. Ga dat zelf maar eens proeven!

Vogezen

Afsluiten moet beslist met een stukje quiche Lorraine!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Destination Lorraine |
www.tourisme-lorraine.fr
Massif des Vosges | www.massif-des-vosges.com
Franse dienst voor toerisme | www.atout-france.be
Bezienswaardigheden
800 jaar kathedraal Metz |
cathedrale-metz.fr
Villa Majorelle | www.ecole-de-nancy.com/villamajorelle
Centre Pompidou | www.centrepompidou-metz.fr

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *