Spitsbergen beleeft avontuurlijke wintersport in lente

De skifanaten die graag een stapje verder gaan en ook in april, mei en juni hun ski’s nog willen aanbinden moeten naar Spitsbergen. In de lente stijgen de temperaturen richting het aangenamere vriespunt, blijven de berghellingen besneeuwd en is er 24u daglicht. De ijsberen en poolvissen krijg je er gratis bij.

Spitsbergen, de eilandengroep in het Hoge Noorden, is niet bepaald een traditionele skibestemming. Toch heeft het gebied heel wat in zijn mars, zeker voor wie niet alleen maar wil skiën. De overgang van de winter naar zomer zorgt ervoor dat zowat alle winteractiviteiten blijven doorlopen tot in juni terwijl dan ook de zomeractiviteiten terug stilaan op gang komen. Bijgevolg heb je een waaier aan mogelijkheden als je Spitsbergen in wintertenue bezoekt.

Spitsbergen: een unieke skibestemming

Spitsbergen: een unieke skibestemming

Geen après-ski
Skiën blijft een populaire activiteit in Spitsbergen, zeker in de overgangsmaanden wanneer het zicht aangenamer en de temperaturen draaglijker worden. Toch valt skiën op dit eiland niet te vergelijken met andere skitrips. Er zijn hier namelijk geen skiliften en bewegwijzerde pistes. En ook après-skibars langs de piste zijn uit den boze. Meer nog, zonder begeleiding mag je zelfs niet skiën in Spitsbergen. Tenzij je oog in oog wil staan met een wilde ijsbeer. Dat avontuur in combinatie met de ongerepte, soms onaangeroerde skilandschappen zijn volgens de meeste skiërs de grootste troeven van Spitsbergen.

Spitsbergen: de natuurlijke habitat van de ijsbeer

Spitsbergen: de natuurlijke habitat van de ijsbeer

Zeker doen:
1. Meerdaagse ski-expedities
Touroperator Svalbard Adventure Group organiseert een 3-daagse skitrip naar de Russische nederzetting Barentsburg. Daar vindt je verschillende uitdagende skipistes op 600 en 700 meter waar je per sneeuwscooter naartoe gaat.

Helemaal avontuurlij is het Rando Camp van Svalbard Wildlife Expeditions. Je wordt met ski’s aan je voeten voortgetrokken door sneeuwscooters tot aan de voet van de berg Tellbreen, het kamp voor de komende 3 dagen. Overdag verken je al skiënd de weidse landschappen terwijl je ’s avonds gezellig bij het kampvuur zit. ’s Nachts moet je om beurten de wacht houden voor eventuele ijsberen.

Spitsbergen: sleeën met honden

Spitsbergen: sleeën met honden

2. Met de hondenslee langs fjorden en bergen
Via Spitsbergen Travel kan je met de hondenslee naar Foxfonna, op 600m hoogte. Terwijl de overenthousiaste honden je voort trekken kan jij volop genieten van de prachtige bergen, valleien en fjorden die de revue passeren.<

3. Overnachten in een ijsgrot
Deze grotten zijn enkel toegankelijk van januari tot en met juni, wanneer de 3000 jaar oude gangen stabiel genoeg zijn door de vrieskou. Via Svalbard Adventure Group kan je de ijsgrot van Tellbreen bezoeken. Je vertrekt met de sneeuwscooter vanuit Longyearbyen via de bevroren Adventdalen en Helvetiadalen tot aan de ijsgrot. Daar krijg je een rondleiding in de gangen van ijs. Wie geen last heeft van claustrofobie kan zelfs overwegen om een keertje te overnachten in een ijsgrot nabij de Larsbreen gletsjer.

Spitsbergen: waar de scooter een dagdagelijks vervoermiddel is

Spitsbergen: waar de scooter een dagdagelijks vervoermiddel is

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Spitsbergen
| Internet: www.visitsvalbard.com
Bereikbaarheid
Dagelijkse vluchten tussen Longyearbyen en het vastland, via Oslo of Tromso
SAS | Internet: www.flysas.com
Norwegian Airlines | Internet: www.norwegian.com
Overnachten
Zowat alle hotels zijn gelegen in Longyearbyen en voldoen aan alle westerse standaarden. Boeken doe je rechtstreeks bij het hotel.
Internet: www.visitsvalbard.com/en/Accommodation

Bron en foto’s: © Sound of C

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *