Avontuurlijk Oostenrijk: klimmen en raften in Oost-Tirol

Een klimparadijs in de schaduw van de Großglockner, met een gemoedelijke mediterraanse sfeer in de dalen en 266 toppen boven de 3000 meter. Reisreporter Bart zoekt het avontuur in Oost-Tirol!

Een exclave van Tirol
Sinds Zuid-Tirol in 1918 naar Italië werd overgeheveld, ligt Oost-Tirol als een Tiroolse exclave tussen deelstaat Salzburg en de Italiaanse grens. Wat verdwaald dus, maar wel een heel bijzonder stukje Tirol. Amper een kleine Belgische provincie groot  – 2.019 km² – en met slechts 49.000 inwoners, maar met 266 ‘drieduizenders’. Een bestemming voor wie houdt van de avontuurlijke kant van de bergen!

De mysterieuze Lienzer Dolomieten in Oost-Tirol onder de dreigende wolken.

De mysterieuze Lienzer Dolomieten in Oost-Tirol onder de dreigende wolken.

Zuiderse bergkeuken
De eerste avond zoeken we de hartelijke Tiroolse gastvrijheid op in de hut van de Roaneralm (1.900m), hoog boven het dorpje Tristach. Uitbaatster Lydia Pichler zakt elke week af naar de Italiaanse kust om verse ingrediënten te sprokkelen op de markt. “Ik woonde 16 jaar in Italië en verras mijn bezoekers graag met vis, kruiden en smaken die je niet in een berghut verwacht”, vertelt ze. Voor ons tovert ze een heerlijk stukje heilbot op het bord, begeleid door het gezang van een lokale zanger.

Grillige Dolomieten
De Lienzer Dolomieten zien er de volgende ochtend minder romantisch uit en komen wel heel dicht als we aan de Dolomietenhütte omhoog kijken. De grillige rotspunten raken de dreigende wolken, en jawel, even later gutst de regen er met bakken uit als we onze tocht naar de Karlsbaderhütte ondernemen. De hut is een hotspot voor klimmers. Van hieruit kan je vrijwel elke flank en bergtop die je ziet bedwingen. We tellen een 100-tal routes, van het brave beginnerswerk tot dramatisch ogende overhangende rotsen voor het echte spektakel.

Karlsbaderhütte drogen onze kleren aan de kachel.

In de charmante Karlsbaderhütte drogen onze kleren aan de kachel.

Het betere klimwerk tegen de via ferrata.

Het betere klimwerk tegen de via ferrata.

Blijf hangen!
De natte kleren drogen we aan de kachel van de Karlsbaderhütte. Als de regen eindelijk stopt, leren berggidsen Matthias en Isidoor ons de eerste klimkneepjes. Eerst een gemakkelijke via ferrata boven de Laserzsee – een wondermooi bergmeertje – en dan met touwen een wel tien meter hoge rotsblok op. Voorzichtig aftasten, zoeken naar steun en grip, om dan behoedzaam en met alle kracht jezelf een halve meter hoger te trekken. De euforie op de top is groot. Wat moet dat dan zijn op één van die echte toppen rond ons?

Een duik nemen in de Laserzsee - poedelnaakt, moet kunnen!

Een duik nemen in de Laserzsee – poedelnaakt, moet kunnen!

Klimmen met de kleinsten
Een tip voor families die eerst voorzichtig willen proeven van klimmen en via ferrata: in het beleefpark Galitzenklamm kan je een ‘Familienklettersteig’ doen. Een klimparcours langs de rotswanden voor kinderen vanaf tien jaar waar je klimkunsten toch al behoorlijk op de proef worden gesteld. Voor de geoefende klimmers zijn er meer en best spectaculaire routes, langs touwbruggen en watervallen. Klaar voor het echte werk? Huur dan een e-bike en fiets de berg op naar de Karlsbaderhütte.

De palmbomen in Lienz zorgen meteen voor een zuiders, gemoedelijk sfeertje.

De palmbomen in Lienz zorgen meteen voor een zuiders, gemoedelijk sfeertje.

Lienz, de zonnestad
Een stadsbezoekje aan Lienz is een verademing tussen het klimwerk door. De palmbomen benadrukken het zuiderse, gemoedelijke sfeertje. Stadsgids Evelin Gander leidt ons rond en ontsluiert de kleine en grote geheimen. Zoals de tragedie van de 25.000 Lienzer Kozakken, die naar hier waren gevlucht maar door de Britten toch werden overgeleverd aan de troepen van Stalin. Of het schilderij van Jezus in de kapel aan de Andreaskerk. Het viel niet in de smaak van het Vaticaan, dus werd de kapel in de ban geslagen.

Raften op de Isel: een onvergetelijke ervaring!

Raften op de Isel: een onvergetelijke ervaring!

Het ijskoude gletsjerwater van de Isel
De Isel is één van de laatste gletsjerrivieren die ongestoord vloeit van bron tot monding, zonder dam of waterkrachtcentrale onderweg. De blauwe ruggengraat van Oost-Tirol en bovendien behoorlijk wild. Geknipt voor rafting. Onze enthousiaste begeleider Roman van Adventurepark Osttirol geeft ons eerst een stevige veiligheidsbriefing, en na een duik in het ijskoude gletsjerwater zijn we er klaar voor.

Alle richtingen uit
Onze helm en reddingsvest blijken geen luxe. De boot is een speelbal op de golven. Met onze voeten stevig verankerd in de boot, worden we alle richtingen uit geslingerd. “Naar achter leunen”, roept Roman af en toe, en dan buigen we zo diep naar achteren dat onze helmen het water raken. Als de boot dan een ferme duik maakt, krijg je flink wat water binnen. Beangstigend. En vooral supertof!

Raften: we vlogen alle kanten uit maar het is vooral supertof!

Raften: we vlogen alle kanten uit maar het is vooral supertof!

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Oostenrijk
| www.austria.info
Toerisme Oost-Tirol | www.osttirol.com
Adventurepark Osttiol | www.ota.at
Bereikbaarheid
Met de auto
| Brussel-Lienz: 965 km
Met het vliegtuig | Via München of Salzburg.
Vluchtinfo | www.lufthansa.com
Bezienswaardigheden
Nationalparkhaus Hohe Tauern

Een unieke blik op de natuur van het grootste nationaal park van Centraal Europa de 1856 km² van de Hohe Tauern
Kirchplatz 2 | 9971 Matrei
Tel. +43 (0)4875 5112 – 0 | Internet: www.hohetauern.at
Eten en drinken
Restaurant Inside
| Virgener-Straße 3 | 9971 Matrei
Tel. +43 (0)4875-5200 | Internet: www.hotel-outside.com
Overnachten
Hotel Dolomitenhof
| Dorfstraße 34 |9907 Tristach
Tel. +43 (0)4852-63455 | Internet: www.dolomitenhof-tristach.at
Hotel Outside | Virgener-Straße 3 | 9971 Matrei
Tel. +43 (0)4875-5200 | Internet: www.hotel-outside.com

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *