Trappen, tempels en de perfecte pad thai: dit is Oud Bangkok

Reisreporter Fien maakte naar eigen zeggen haar zotste reis ooit: een week naar het bruisende Bangkok in Thailand! Haar eerste indruk vat ze samen als hectisch, heet, maar overheerlijk. Benieuwd wat haar favoriete plekjes zijn in Oud Bangkok? Ze neemt je graag op sleeptouw in het eerste deel van haar reisverhaal!

Yes! Eindelijk kan ik Thailand van mijn bucketlist schrappen. Deze bestemming stond al eeuwen bovenaan mijn lijstje, en terecht kan ik nu beamen. Thailand of ook wel ‘het land van de glimlach’ genoemd, doet zijn imago alvast eer aan. Al sawadee ka’end (Thais voor ‘hallo’ of ‘tot ziens’) worden we met een brede grijns door onze gids Nam ontvangen. Onze reis gaat van start in Bangkok.

Een levendige metropool
Wie Bangkok zegt, denkt ongetwijfeld aan chaos. En niets is minder waar. Met bijna evenveel inwoners als Belgen in ons land ontpopt Bangkok zich tot regelrechte wereldstad. De hectische maar fascinerende Thaise hoofdstad is een combinatie van culturen in alle mogelijke geuren en kleuren. De sfeer kan je moeilijk beschrijven, het is zo’n plek waar je eens moet geweest zijn.

De gezellige straatjes in het centrum van Bangkok.

Het hectische stadsleven van Bangkok.

De bestemming die nooit verveelt
Bangkok is een erg veelzijdige bestemming. Onze eerste dagen brengen we door in het traditionele gedeelte van de stad. Wie naar Thailand reist zal al snel merken dat boeddhisme er een grote rol speelt. Maar liefst 95 procent van de bevolking is boeddhistisch en daar zijn enkele prachtige tempels in Bangkok het bewijs van. De ene al wat toeristischer dan de andere, maar elk uniek op hun eigen manier. Tip! Plan je een bezoek aan een tempel? Vergeet dan zeker geen kledij waarmee je knieën en schouders kan bedekken.

Oud Bangkok

Wat Saket, ook wel bekend als de ‘Golden Mount Temple’.

Wat Saket, de hoogstgelegen tempel
De eerste Wat (=Thaïs woord voor tempel) op het programma is Wat Saket, ook wel bekend als de ‘Golden Mount Temple’. Deze tempel behoort tot één van de oudste in Bangkok. Wie Wat Saket wil bezoeken zal er eerst een beetje voor moeten werken. 344 treden om precies te zijn. Zo hoog moet je stijgen om de gouden stupa (het boeddhistisch bouwwerk met relieken van een boeddhistische heilige) te bereiken. Laat dit je alleszins niet tegenhouden want je krijgt er een prachtig panorama voor terug.

Oud Bangkok

Tot rust komen in de tempel van Wat Suthat.

Oud Bangkok

De prachtige architectuur van Wat Ratchabophit bewonderen.

Tussen locals in Wat Suthat en Wat Ratchabophit
Wat Suthat en Wat Ratchabophit maken deel uit van de koninklijke tempels die minder bekend zijn onder toeristen. Hier wandel je echt tussen de locals die komen bidden en mediteren. Er hangt een zekere rust, ideaal om even te ontsnappen aan de drukte in de straten.

De smaak van de koning
Leuk om te weten is dat elke koninklijke tempel verwijzingen of duidelijke invloeden bevat van de koning die ze gebouwd heeft. Zo zie je in Wat Suthat veel Chinese elementen terugkeren, zoals lantaarns en stenen beelden, omdat koning Rama III hiervan hield. In Wat Rachabophit zie je dan weer gotische invloeden die koning Rama V overbracht vanuit het Westen. De tempel in Wat Rachabophit heeft zelfs een volledig roze interieur, omdat het de kleur is van dinsdag, de geboortedag van koning Rama V.

De beste manier op Bangkok te ontdekken is met de fiets!

Fietsen in Bangkok. Kan dat wel?
Weet je wat echt dé manier is om op ontdekking te gaan in het oude Bangkok? Per fiets! Je zou het misschien niet verwachten met dat hectische verkeer, maar het is echt een aanrader. Oud Bangkok bestaat uit een doolhof van kleine straatjes waar je met de auto niet door kan. Wij boekten een fietstoer die ons de mooiste plekjes liet zien. We hielden halt bij twee tempels en een traditioneel cakehuisje, Thanusingha Bakery House, waar ik trouwens de lekkerste Ice Coffee ooit heb gedronken. Bovendien genoten we van een prachtige route langs het water.

Oud Bangkok

Wat Pho in het donker. Een magisch schouwspel.

Wat Pho by night
De laatste tempel op ons programma is die van Wat Pho. Iets dat veel toeristen niet weten is dat je de tempel ook ’s avonds kan bezoeken tot 22u. Terwijl deze prachtige plek overdag nogal druk kan worden, verandert de dynamiek volledig na schemering. Er is weinig tot bijna geen volk waardoor er een stil en mysterieus sfeertje hangt. De verlichte monumenten zorgen voor een indrukwekkend kleurenspel tegen de donkere lucht. Een avondbezoek aan Wat Pho is de ideale activiteit om net voor of na het avondeten in te plannen. Wij gingen na ons diner wat ideaal was om het eten een beetje te laten zakken.

Oud Bangkok

Kleurrijk Chinatown.

Het oudste gebakje van Bangkok smaakt zoals een Boudoir koekje, pad thai op traditionele wijze en overheerlijke Thai coconut cream cake.

Street food in Chinatown
Over eten gesproken… Van al die tempelbezoeken krijg je natuurlijk honger. Zin in een snelle hap? Dan is street food zeker je ding! Voor een klein prijsje krijg je de allerlekkerste pad thai binnen een paar minuten op je bord. Wist je trouwens dat het voor de meeste locals goedkoper is om elke dag te gaan uiteten in plaats van thuis zelf te koken?

Het culinaire hart van Bangkok is Chinatown. Deze drukke, kleurrijke wijk wordt overladen door tuktuk’s, honderden eetstandjes en vooral ook heel veel locals en toeristen. Hoewel je in Chinatown misschien niet het goedkoopste street food tegenkomt mag je er zeker van zijn dat het eten vers en kwaliteitsvol is. Tip! Probeer zeker eens de ‘mango sticky rice’, zó lekker!

Oud Bangkok

Food sharing in Supanniga Eating Room, met op de laatste foto Mieng Yong.

Lunchen aan het water
Wil je traditioneel Thais eten proberen, maar ben je op zoek naar een rustiger of formeler alternatief? Ga dan zeker eens langs bij Supanniga Eating Room. Dit restaurantje (dat je ook in de Michelin gids van 2019 kan terugvinden) bevindt zich naast het water met zicht op de Wat Arun (de tempel van de Dageraad). Wij namen er enkele traditionele gerechtjes om te delen. Vergeet zeker de Mieng Yong niet te proberen (gedroogd varkensvlees met pindanoten, zoete geroosterde kokosnootschilfers gewikkeld in een Cha Plu blad). Ongelooflijk hoeveel smaak er in zo’n klein hapje kan zitten.

Oud Bangkok

Zonsopgang in Am Daeng Boetiek hotel.

Slapen bij ‘The Red Lady’
Overnachten in Oud Bangkok deden wij bij Am Daeng, in het Engels vertaald als ‘The Red Lady’. Dit boetiek hotelletje situeert zich in een klein rustig doodlopend straatje, ver weg van het hectische verkeer. De kamers zijn prachtig ingericht met zowel moderne als authentieke elementen. Het eigen balkonnetje met zicht op de Chaopraya rivier is heerlijk om na een drukke dag nog even tot rust te komen. Vergeet ook zeker bij zonsondergang geen cocktail te drinken op het dakterras. Een magische plek met zicht op de stad.

Benieuwd wat je zeker niet mag missen in het moderne Bangkok? Blijf ons dan volgen voor deel 2 van ons reisverhaal in Thailand!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Thailand | www.tourismthailand.org/home
Voor een bezoek aan Thailand heb je een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is. Ter plaatste betaal je met Thaise baht.
Bereikbaarheid
Vliegtuig | Turkish Airlines met overstap in Istanbul
Eten en drinken
Err (Urban Rustic Thai cuisine) | www.errbkk.com
Supanniga Eating Room | www.supannigaeatingroom.com
Activiteiten
Fietstoer | Grasshopper Adventures
Gids
Een gids reserveren kan via www.absolutelyfantasticholidays.com
E-mail: [email protected]
Wij hadden een fantastische gids Nam genaamd. Je kan altijd vragen of zij beschikbaar is.
Overnachten

Am Daeng (The Red Lady) | www.amdaeng.com

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *