Verrassend fietsen in Thailand

Thailand is een van de meest veelzijdige bestemmingen ter wereld: bruisende steden, antieke tempels, idyllische stranden en indrukwekkende natuurparken. En er is nog meer: in Thailand kun je bijzondere fietservaringen opdoen. Het land blijkt namelijk een uitstekende fietsbestemming.

De Belg en zijn fiets, het is een geslaagd huwelijk. Uit de laatste VAB fietsbarometer blijkt dat 8 op de 10 Belgen regelmatig gebruik maakt van z’n tweewieler. 90% van hen vooral voor ontspanning. Het is dan ook een perfect tijdverdrijf voor heel wat Belgen, ook tijdens hun vakantie. Maar waar we vooral in eigen land of in onze buurlanden fietsen, blijft dat op verre bestemmingen nog onontgonnen terrein. Thailand brengt daar verandering in en stelt voor: 6 plekken waar het bijzonder aangenaam fietsen is.

Fietsen in Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Thailand

Fietsen in Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Thailand

Fietsen in Bang Krachao, de groene long van Bangkok
Wie vanuit Brussel vertrekt en aankomt in hoofdstad Bangkok kan al meteen een ganse dag uittrekken voor een fietstocht in Bang Krachao, ook wel de groene long van Bangkok genoemd. Tijdens de 32 km lange tocht passeer je een netwerk van kanalen en rij je op verhoogde fietspaden door het Bang Krachao park dat naast heel wat groene ruimtes en tempels ook een groot meer heeft. Een leuke stop is de befaamde Bangnampueng markt waar je de beste lokale delicatessen kunt proeven. Je kan deze fietstocht zowel begeleid als op eigen houtje doen. Een tour boeken kan onder meer bij www.letsgobikingthailand.com of www.justnoktours.com

Fietsen in Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Thailand
Ayutthaya is de vroegere hoofdstad van Thailand. Momenteel is de oude stad een populaire werelderfgoedsite, waar je door kunt fietsen. Tijdens je tocht passeer je tal van tempels, zoals Wat Phra Si Sanphet, de grootste van de oude hoofdstad Ayutthaya, en Wat Lokayasutharam, bekend voor zijn 29 m lang liggend Boeddhabeeld. Onderweg heb je voldoende gelegenheid om ook even te stoppen bij een aantal lokale marktjes of te genieten van de mooie groene rijstvelden. Fietsen in Ayutthaya is een interessante daguitstap vanuit Bangkok. Met de trein doe je er zowat anderhalf uur over. Tegenover het station van Ayutthaya heb je een aantal fietsverhuurzaken. Daarnaast kan je de tocht ook altijd maken onder begeleiding van een gids, bijvoorbeeld via www.followmebiketour.com

Fietsen in Sukhothai, de oudste stad van ThailandFietsen in Sukhothai, de oudste stad van Thailand

Fietsen in Sukhothai, de oudste stad van Thailand

Fietsen in Sukhothai, de oudste stad van Thailand
Het historische park van Sukhothai is één van de mooiste en best bewaarde stukjes Thais cultureel erfgoed. De site werd dan ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed en herbergt de ruïnes van de oudste stad van Thailand. Als vroegere hoofdstad van het koninkrijk Siam (13de eeuw na Chr.) ligt Sukhothai bezaaid met tempels en monumenten. De beste manier om het historische park in alle rust te bezichtigen is al fietsend. Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van Sukhothai dan maak je de tocht best met een lokale gids. Deze zal je ook meer weten te vertellen over het lokale leven in deze landelijke regio met zijn vele rijstvelden. Boeken kan onder meer via www.grasshopperadventures.com

Fietsen naar de drijvende markt van Amphawa
De Amphawa Floating market is een begrip voor al wie Bangkok bezoekt. Je gaat er letterlijk van het ene standje naar het andere met een kleine peddelboot. Niet echt ideaal voor een fietstocht hoor ik je al luidop denken. Maar de floating market is eerder de bestemming dan wel de fietstocht op zich. De weg ernaartoe leent zich perfect voor een gevarieerde fietstocht met haltes langs tempels, kokos- en orchideeënplantages. Wie boekt bij www.grasshopperadventures.com/en/day-tours/floating-markets-boat-and-bike.html doet naast Amphawa ook nog de drijvende markt van Damnoen Saduak aan. Een trip van in totaal 42 km lang.

Fietsen naar de drijvende markt van Amphawa

Fietsen naar de drijvende markt van Amphawa

Fietsen door de oase van Uthai Thani
Minder bekend, maar daarom niet minder de moeite is Ko Tepo dat ook wel het grootste zoetwatereiland van Thailand wordt genoemd, doordat het ingesloten ligt tussen de rivieren Sakae Krang en Chao Phraya. Deze streek in het noorden van Thailand is nog relatief onontgonnen terrein voor toeristen, waardoor het de ideale bestemming is voor zij die nog van het authentieke Thailand willen proeven. Een groot stuk van de fietsroute gaat langs de oevers van de Chao Phraya rivier. Je ziet er typische vissersbootjes aanmeren, terwijl pelikanen en ooievaars hun deel van de vis proberen mee te pikken. De eindeloze groene velden en de gastvrijheid van de lokale bevolking zorgen dat deze 33 km lange fietstocht puur genieten is. Je kan de fietstocht op eigen houtje doen en een fiets huren bij de hotels in Uthai Thani. Of je kan ook een fietstocht boeken bij www.spiceroads.com die ook begeleide fietstochten in deze regio organiseren.

Extra: Avontuurlijke mountainbiketocht in Park Adventure Land
Met zijn meer dan 800 hectare is Park Adventure Land een zogenaamde ‘adventure farm’. Het gigantische park in Rayong, op zo’n twee uurtjes rijden van Bangkok, is hoofdzakelijk bosgebied met vooral rubber- en palmoliebomen. Daarnaast zijn er ook verschillende dammen en watervallen die ervoor zorgen dat het park zich perfect leent voor actie en avontuur. Zo heb je in Park Adventure Land tal van mountainbikeroutes en kan je er kajakken en met quads rijden. Ook verblijven in het park is mogelijk. Meer info: www.theparkadventure.com

Rechtstreeks van Brussel naar Bangkok met Thai Airways
Wie naar Thailand wil heeft vanuit Brussels Airport tal van mogelijkheden. Thai Airways vliegt 4 x per week non-stop van Brussel naar Bangkok. In Economy mag je al 30 kg ruimbagage meenemen. Meer info: www.thaiairways.com

Daarnaast zijn er nog tal van andere maatschappijen die Bangkok vanuit Brussel aanbieden – zij het met een tussenstop – zoals Emirates, Etihad en Qatar Airways. Voor meer info, check de website van Brussels Airport (www.brusselsairport.be).

Foto’s: © Sound of C | Justin Vidamo | Alex Goh Chun Seong

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *