Thame

Thame in Oxfordshire: meer dan Midsomer Murders alleen

In het hartje van Oxfordshire, aan de voet van de Chilterns Hills, ligt het stadje Thame. Trouwe fans van de ITV-serie Midsomer Murders herkennen hier ongetwijfeld verschillende filmlocaties, maar ook wie niet naar de serie kijkt, heeft genoeg aan de charmante eigenheid en middeleeuwse restanten uit die typische Anglo-Saksische periode. ‘A small market town’ noemen de Engelsen Thame, maar wel eentje met een groots verleden.

Causton
Thame is een van de toplocaties in de reeks Midsomer Murders, waar het stadje voor de gelegenheid wordt omgedoopt in Causton. Het stokpaardje is de Town Hall, waar de toeristische dienst onderdak vindt en wat in verschillende afleveringen voorkomt. Hier vond ik de brochure ‘Midsomer Murders Walking Trail’ die me in anderhalf uur langs meer dan 20 plaatsen bracht die allemaal een rol kregen in de serie. De kaart is trouwens ideaal om het centrum te verkennen. Geef je ogen zeker de kost in The High Street, waar de middeleeuwen verder leven in gebouwen opgetrokken in victoriaanse en gregoriaanse stijl.

Buitenlocaties
Het centrum kent trouwens vele leuke individuele winkeltjes, niet de gewone ketens die je in de grote steden en shopping malls vindt. Sommige locaties zijn ook dankbare gelegenheden voor een lekkere lunch, snack of gewoon een koffie. Ook verkrijgbaar is een ‘Midsomer Driving Trail’. Hiermee kan je South Oxfordshire exploreren te midden van de vele buitenlocaties uit de serie.

Thame

V.l.n.r.: Thame’s Town Hall, het graf van Robin Gibb en de St. Mary’s Church.

Stukje geschiedenis
Ik bezocht ook het Thame Museum. Dat ligt in het in rode Victoriaanse steen opgetrokken oude gerechtsgebouw. Je kan het gratis bezoeken en je laten onderdompelen in de geschiedenis van de stad en zijn belangrijke burgers. Hoogtepunten zijn de muurschilderijen uit de Elizabethaanse periode, komende van een huis uit Thame, en het wassenbeeld van Tom Harris bij de ingang. Harris was sergeant bij de lokale politie en staat afgebeeld bij zijn bureau zoals die er uitzag in het begin van de 20ste eeuw.

Bee Gees
Aan het einde van het westelijke gedeelte van High Street ligt de St. Mary’s Church. Op deze begraafplaats rust een der beroemdste inwoners van Thame, Robin Gibb, die samen met zijn tweelingbroer Maurice en broer Barry de legendarische Bee Gees vormde. Robin overleed op 63-jarige leeftijd aan kanker en alhoewel hij en zijn familie niet tot de Anglicaanse parochie behoorden (zij waren praktiserende druïden), mocht hij toch begraven worden op het kerkhof naast de kerk. Robin ligt nu zeer strategisch in een eenvoudig graf, erg dicht bij het herenhuis waar hij woonde tegenover de kerk.

Thame

Mijn favoriet: The Black Horse pub.

De onvermijdelijke pubs
Thame heeft op dinsdag een uitstekende markt en er vindt ook een levendige veemarkt plaats. Bovendien heten verschillende pubs met klassieke namen je hier welkom. The James Figg, erg in trek bij de jeugd, is een uitstekende plek als je vooral van hamburgers houdt. The Six Bells houdt het dan weer bij de traditionele Britse keuken. Ik koos voor The Black Horse, een gezellige pub die een extra Franse toets aan het eten geeft. Geen verrassing als je weet dat ze in handen is van de Franse kok Raymond Blanc.

Fortuin in Franse stijl
Vanuit Thame kun je makkelijk Oxford bezoeken of Waddesdon, zo’n 25 minuten ten noorden van Thame. De grote trekpleister van de National Trust hier is een Versaillesachtig kasteel Waddesdon Manor, gebouwd in 1870 voor baron Ferdinand de Rotschild. Deze bankiersfamilie vergaarde haar fortuin door financiële diensten aan te bieden aan regeringen. De Engelse tak won zelfs het contract om de fondsen te beheren voor het leger van Wellington in de aanloop naar Waterloo. Ferdinand kocht het Waddesdon Estate van de duke of Marlborough. Die laatste had toch al het prestigieuze Blenheim bij Oxford.

Binnenkijken in het prestigieuze Waddesdon Manor.

45 kamers vol kunst
De huidige creatie in Waddesdon komt geheel uit het brein van Ferdinand. Hij bouwde het huis deels als herenhuis om zijn kennissen te ontvangen en te entertainen en deels als oord om zijn grote collectie kunst een plaats te geven. Het huis is volledig opgetrokken in de stijl van Lodewijk XIV en telt meer dan 45 kamers. Ik bewonderde er prachtige 18de-eeuwse decoratieve kunst en vele schilderijen. Doorheen het kasteel kan je ook de Engelse portretschilder Reynolds volgen via een speciaal gidsje. Plan je bezoek vooraf en boek je ticket zeker op voorhand. Een shuttlebus brengt je vanaf het onthaal naar The North Fontain, waar de tour begint.

De wijnconnectie
Via de Victoriaanse parterretuin en de volière bracht ik ook een bezoek aan de wijnkelder met een introductiefilm over de domeinen in Bordeaux, die eigendom zijn van de Rotschilds. Ze zijn allemaal gelegen in de Haut-Medoc met ronkende namen als Chateau Lafite, Chateau Mouton Rotschild en Chateau Clarke. Op het domein kwam ik ook verschillende eetgelegenheden tegen: van het statige Manor restaurant tot de leuke tearoom The Stables in de verbouwde stallen. Zoals steeds bij de National Trust vind je er ook een enorm gevulde souvenirwinkel. De wine shop heeft een zeer gevarieerd aanbod.

De indrukwekkende voorgevel van Waddesdon Manor.

Slapen bij Barbaby & co
Overnachten deed ik net buiten Thame in Scotsgrove House, een B&B in een geklasseerd herenhuis waar ik mits weinig verbeelding Barnaby & co uit Midsomer Murders zo in en rond het huis zag dwalen. Zeer leuke B&B, met een uitstekende service. Wel nog een aandachtspunt: take care bij het uitrijden van het dorp, de A418 is steeds extreem druk!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Thame | Internet: www.thametowncouncil.gov.uk/visit-thame
Toerisme Oxfordshire | Internet: www.experienceoxfordshire.org
Toerisme Groot-Brittannië | Internet: www.visitbritain.com (Nederlandstalig)
Bereikbaarheid
Met de auto
| Brussel – Thame = 480 kilometer
Met het vliegtuig | Je vliegt rechtstreeks vanuit Brussel naar Londen Heathrow. Vervolgens heb je een rit voor de boeg van een 60 kilometer met een huurwagen (reken op een uurtje rijden).
Bezienswaardigheden
Thame museum | Internet: www.thamemuseum.org
Waddesdon Manor | Internet: https://waddesdon.org.uk/

Lees hier meer reisverhalen uit Groot-Brittanië.

? PIN nu en plan later

Thame

Foto’s: Gust Charrin
(St. Mary’s Church © Wikimedia Commons by Mark Percy en Town Hall © Wikimedia Commons)

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *