Binnenkijken bij Downton Abbey

Het populaire Britse TV-drama Downton Abbey loopt op z’n einde. Zes seizoenen lang liet het zijn publiek meekijken in het kleurrijke leven van de aristocratische familie Crawley en hun personeel. Maar de fans hoeven niet te treuren want de bekendste filmlocaties in Engeland zijn ware trekpleisters geworden.

De Britse bekroonde reeks Downton Abbey speelt zich af in de 20ste eeuw, werd geschreven door Julian Fellowes en uitgezonden in meer dan 250 landen. Meer nog dan de prachtige kostuums werd de kijker getrakteerd op knappe filmlocaties in Engeland. Op deze 6 iconische plekken kun je alvast terecht voor begeleide tours.

De cast van Downton Abbey

De cast van Downton Abbey

Highclere Castle, Hampshire
Een must voor alle fans is de Abbey zelf natuurlijk: het huis van bekende personages zoals Lord en Lady Grantham, Lady Mary en Edith, Carson, Bates en de rest van het personeel. Julian Fellowes, auteur van Downton Abbey, is goed bevriend met de echte bewoners van het huis, Graaf en Gravin van Carnavon. Het huis diende zelfs als inspiratie voor Fellowes tijdens het schrijven van de serie. Het gebouw en de prachtige tuinen zijn open voor het publiek van 10 juli tot 7 september (gesloten op vrijdag en zaterdag). Je boekt dit best op voorhand online: highclerecastleshop.co.uk/categories/admission-tickets-summer

Downton Abbey: Highclere Castle in Hampshire

Downton Abbey: Highclere Castle in Hampshire

Bampton, Oxfordshire
Het pittoreske dorp Bampton gelegen in de Cotswold diende als locatie voor Yorkshire, het dorp waar Downton Abbey zich afspeelt. Hier werden vele herkenbare locaties gefilmd waaronder de Saint-Mary’s kerk, in de serie Saint-Michael and All Angels genoemd. Ze vormde meermaals het decor voor gedoemde huwelijken en begrafenissen. Andere hotspots in de buurt zijn de Bampton pastorie (Isobel Crawley’s huis), de oude Grammar School (het ziekenhuis) en de Church View waar de pubs zoals The Grantham Arms en The Dog & Duck zich bevinden.

Alnwick Castle, Northumberland
Dit gebouw zullen fans zeker herkennen van de kerstspecial uit 2014. Het werd gebruikt als Brancaster castle maar ook als de thuis van Lord Sinderby. In het gekende gebouw, dat ook in de Harry Potterfilms werd gebruikt, kun je er nu onder andere kostuums, foto ́s en rekwisieten van de serie bezichtigen. Bezoekers in groep genieten ook van een exclusieve tour van de State Rooms.

Downton Abbey: Alnwick Castle in Northumberland

Downton Abbey: Alnwick Castle in Northumberland

Swinbrook, Oxfordshire
Een kleine rit verder van Bampton vind je het idyllische Swan Inn waar je kan verblijven net als Lady Sybil toen ze haar vlucht plande met familiechauffeur Branson in het tweede seizoen. Tevens een van de meest controversiële verhaallijnen uit de reeks. Het bekroonde Goldstar Inn is een voorbeeld van een typische Britse Cotswolds Inn. Voor meer info: theswanswinbrook.co.uk.

Byfleet Manor, Surrey
In dit magische herenhuis woont in de serie de zure Lady Violet Crawley, gespeeld door Dame Maggie Smith. Sinds het succes van de show heeft Byfleet Manor een Downton kamer geïntroduceerd waar je van een ‘afternoon tea’ kan genieten, aangeboden door de Downton crew van het herenhuis. Je kan ook een kamer boeken in de historische site die beschikt over een eigen rivier en privékamer. Voor meer informatie en boekingen: www.byfleetmanor.com.

Downton Abbey: Byfleet Manor in Surrey

Downton Abbey: Byfleet Manor in Surrey

Witney, Oxfordshire
De Yew Tree Farm, in het echt eigenlijk Cogges Manor Farm, diende als het huis van de Drewe family in seizoen vier en vijf en ligt in Witney. Het filmen vond voornamelijk plaats in de keuken en de tuin van het gebouw. Bezoekers kunnen vandaag een speciale Downton vertoning bekijken met gedocumenteerde foto ́s van dat filmwerk. Je kan ook Downton geïnspireerde outfits proberen en souvenirs van de show terugvinden inclusief Marigold ́s geboorteakte. Voor meer informatie: cogges.org.uk/filming-downton.

Bereikbaarheid
British Airways vliegt tot 6 keer per dag van Brussel naar Londen Heathrow en 2 keer per dag van Luxemburg naar Londen Heathrow. Meer info: www.britishairways.com/en-be/destinations/london.

Foto’s: © PBS | Paul Emmings | Keith Levitt | GetSurrey | Meleah Reardon

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *