Een sportieve citytrip naar Madrid: blaren, zweet en tapas

Eind april trok Reisreporter Lynse samen met haar vriend naar de Spaanse hoofdstad. Haar vriend om zijn sportieve grenzen te verleggen tijdens de marathon van Madrid, zij om te supporteren en de couleur locale op te snuiven. Elk excuus is goed voor een citytripje naar warmere oorden toch?

Rock & Roll marathon
Na maanden voorbereiding is het dan zover. Vrijdagavond het vliegtuig op voor een sportieve citytrip Madrid. Zodra we onze bagage hebben opgepikt, springen we in de taxi naar IFEMA, de plek waar we Johannes’ bibnummer ophalen. Het gigantische gebouw overvalt ons en de omvang van het evenement wordt ons meteen duidelijk. Dit is niet zomaar een loopwedstrijdje. In de hal van de EDP Rock & Roll marathon reppen enthousiaste lopers zich naar de juiste standjes om hun rugnummer en goodiebags op te halen.

Time to shine!
Een dag eerder dan voorzien, wegens de nationale verkiezingen, is het time to shine. Na een korte nacht en een stevig ontbijt, trekken we naar de start van de marathon bij Plaza de Colon. Het zonnetje straalt. De adrenaline is al van ver te ruiken. Duizenden lopers staan te trappelen van ongeduld en doen nog snel hun laatste stretchoefeningen. Het startschot weerklinkt en de kudde lopers trekt zich op gang. Aangemoedigd door supporterende toeschouwers banen ze zich een weg door de stad, naar de lonkende finish.

citytrip Madrid

Het Retiropark is een uitstekende plek om te sporten of te ontspannen! © Pixabay

Even uitblazen in Retiro
Terwijl Johannes zich in het zweet werkt, besluit ik ook een rondje te gaan lopen in het mooie Retiropark. Vroeger maakte het park deel uit van de koninklijke tuin, maar nu is het park publiek toegankelijk. Wat een topbeslissing! Naast een heerlijke sportplek is Retiro ook perfect voor een picknick, een ommetje of een boottocht op de waterpartij in het midden van het park. Ideaal om even uit te blazen op warme dagen.

Citytrip Madrid

Johannes did it: 42 km lopen in de broeierige zon!

Op het lokale ritme: siësta
Fier als een gieter wacht ik zo’n drie uur later mijn Pheidippides op aan de finish bij Fuente de Neptuno. Gelukkig blijft deze marathonloper wel rechtop na een tocht van 42 kilometer. De rest van de dag houden we een uitgebreide siësta, zodat we de volgende dag aan een gemoedelijker tempo de stad kunnen verkennen. Buenas noches.

Marktjes op zondag
Op zondag is er in Embajadores een van de grootste rommelmarktjes van Europa, El Rastro. Echt iets voor mij en gelukkig is Johannes alweer op de been. Nu ja, hij kan bewegen… Helemaal uitgerust van onze langgerekte siësta staan we er ’s ochtends al om 9u. Iets te vroeg voor de standaard Spanjaard zo blijkt. De meeste standhouders zijn hun kraampjes nog aan het opzetten, sommigen onderbroken door een politiecontrole. Anderen staan in de rij voor de stembus of sippen nog van hun eerste kopje koffie.

Het Palacio Real de Madrid is ook te bewonderen vanuit de omringende tuinen.

Koninklijke wachtrijen
Genoeg gesnuisterd. Tijd voor wat cultuur op deze citytrip: we wandelen naar Palacio Real de Madrid. Hoewel het koninklijk paleis nog niet geopend is, staat er al een hele rij wachtenden voor de ingang. Tip: als je de wachtrij wil omzeilen, boek dan je ticket online. Wij kiezen ervoor om het paleis langs buiten te bewonderen en zetten dan onze stadswandeling verder op zoek naar een terrasje in de zon.

¡Buen provecho!
Wie Spanje zegt, zegt tapas! De lekkerste tapas van onze citytrip Madrid vinden we bij Taberna El Sur. Als grote fans van alles wat foodsharing is, bestellen we drie suggesties van de kaart. Van risotto tot gamba’s, alle gerechten zijn om duimen en vingers bij af te likken. Voor een snelle lunch is Bar Pavón in de buurt van Lavapies ook een echte aanrader. Ze hebben er een dagmenu of lekkere hamburguesas, mocht je toch eens wat anders willen dan tapas. Of wat dacht je van Mercado San Anton? Volgens ons de gezelligste foodmarkt van de stad.

Citytrip Madrid

Madrid betekent ook struinen door de steegjes en eten scoren in Mercado de la Cebada, een van de talrijke foodmarkets van de stad.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Madrid | esmadrid.com/en
Toerisme Spanje | www.spain.info/nl_BE/
Bereikbaarheid
Vlucht vanaf Brussel aireuropa.com
Duur +/- 2u15
Verblijf
AirBnb | airbnb.be/rooms/6827961
Bezienswaardigheden
Palacio Real De Madrid  
Calle de Bailén | In de zomermaanden dagelijks geopend van 10u00-20u00
Activiteiten
EDP Rock & Roll Marathon Madrid | runrocknroll.com/madrid
Eten en drinken
Taberna el Sur | Calle Torrecilla Del Leal 12 | Donderdag gesloten
Bar Pavón | Calle de Embajadores, 9
Mercado San Anton | Calle de Augusto Figueroa 24B | mercadosananton.com

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Lynse Coomans
Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *