Rhodos

Rhodos: waar de zon 260 dagen per jaar schijnt

Het Griekse eiland Rhodos wordt omsloten door de Egeïsche zee in het oosten en de Middellandse Zee in het westen. Met ongeveer 260 zonnige dagen per jaar, het kwik kan tot 40 graden klimmen in de zomer, doet Rhodos zijn naam als ‘zonne-eiland’ alle eer aan. Reisreporter Fons gidst je rond op dit stukje Grieks paradijs.

Tien poorten
Van de 120.000 eilandbewoners woont ongeveer de helft in en rond de stad Rhodos. De oude stad Rhodos, helemaal in het noorden van het eiland, heeft tien ingangspoorten en is omringd door een vier kilometer lange middeleeuwse stadsmuur. De stad wordt beschouwd als een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, met heel wat bezienswaardigheden. Die werk je best te voet of op de scooter af. Let wel op: het dragen van een helm is er verplicht. Fietsers zul je op Rhodos maar zelden ontmoeten, daarvoor is het landschap te heuvelachtig.

Paraplu
Tot de belangrijkste toeristische trekpleisters behoren Pili Elefterias, Panagia tou Kastrou, Simis plein, het kasteel van de Grans Masters en het archeologische museum. De beroemde ridderstraat (Ippoton Street), de kloktoren, de minaretten van de oude stad en de Great Hamam, het Ippokratousplein, de moskee van Suleiman en het Byzantijns museum zijn eveneens boeiend. Plan je museumbezoek best niet op maandag om niet voor een gesloten deur te staan. Nog een leuk detail: op Rhodos vind je veel parapluwinkels. In de winter durft het er nogal eens te regenen en om een of andere reden nemen bezoekers graag zo’n paraplu uit Rhodos mee naar huis als souvenir.

Rhodos

Rondtrekken op het eiland doe je het makkelijkste met een scooter.

Westenwind
In juli en augustus heb je die regenparaplu gelukkig niet vaak nodig. De watertemperatuur schommelt dan rond de 26 graden en nog steeds rond een aangename 23 graden in de nazomer. De westkust van het eiland is koeler vanwege zijn constante westelijke wind – de meltemi – en zeer gewaardeerd door windsurfers. De oostkant heeft minder golfslag maar meer mooie zandstranden.

Duur (pr)ijsje
Wie in de stad iets wil eten of drinken, doet er verstandig aan vooraf de prijskaart te vragen. Sinds de euro werd ingevoerd, werd de stad behoorlijk duur. Toch vind je er nog veel tentjes waar je tegen aanvaardbare prijzen kan eten. Je kan in Rhodos al een lekkere maaltijd achter je kiezen slaan tegen 10 à 15 euro, wijn inbegrepen. Wie het nachtleven hier graag ontdekt, komt aan zijn trekken in de binnenstad of in Faliraki: een toeristenoord met veel luxehotels en uitgaansmogelijkheden, langs een vijf kilometer lang zandstrand.

Rhodos

De binnenstad van Rhodos laat je proeven van de lokale keuken.

Op Rhodos vind je nog tal van charmante dorpjes met elk hun eigen verhaal. Dit zijn onze favorieten die je niet mag missen.

Embona: voor de wijn
Een van de mooiste dorpen op Rhodos is Embona. Hier kom je in het centrum van de wijnteelt terecht. Het dorp ligt aan de voet van de hoogste piek van de berg Ataiiros, op 1.215 meter. Je kan er de ruïnes van een tempel die aan Zeus is opgedragen en een kleine kerk St. John Evangelist bezoeken. In Embonas huizen de volksdansers in traditionele kleding die op kleine en grote feesten optreden.

Filerimos: voor het uitzicht
De site van de Doric van Lalysson, een van de drie historische steden van Rhodos, vind je in Filerimos. Het was ooit een landingsplaats voor legers en de woonplaats voor rijke Venetiaanse handelaars, ridders en de Turken van Ottoman. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de zee. De Italianen bouwden er een groot beklimbaar kruis dat eveneens een mooi uitzicht over het eiland en de zee biedt.

Rhodos

Op het eiland Prasonissi proef je van de lekkerste olijven.

Prasonissi: voor de olijven langs het water
Eiland Prasonissi is door een zandplaat verbonden met het vaste land. Op het meest zuidelijke punt van het schiereiland ontmoeten de Egeïsche en de Middellandse Zee elkaar. In Seven Springs werd rond 1930 een irrigatiesysteem gebouwd voor de bewatering van de olijfgaarden in dorp Kolymbia. Een bezoek waard wegens de zeven bronnen die elkaar hier ontmoeten en uitmonden in een meertje.

Rhodos

Linos: een schilderachtig dorpje bekend van zijn witte huizen.

Lindos: voor de ezeltaxi en het Tsambikaklooster
Lindos is een mooi gelegen schilderachtig dorpje dat bestaat uit witte huizen. In de buurt bevindt zich de Acropolis die je per ezeltaxi kan bereiken. Op weg naar Lindos kom je voorbij het Tsambikaklooster dat op de gelijknamige berg ligt. Dit Byzantijnse klooster dateert uit de zestiende eeuw. Vrouwen uit Rhodos die moeilijk zwanger geraakten, gingen op bedevaart naar het klooster. Als dankbaarheid voor de tussenkomst van de Heilige Maagd noemen ze later hun zonen Tsambikos en hun dochter Tsampika. Twee namen die je ongetwijfeld vaak zal horen op het eiland.

Petaloudes: voor de vlinders
Van midden juni tot september wordt de vallei van Petaloudes bewoond door duizenden vlinders die afkomen op het aroma dat wordt afgegeven door de bomen. Vanop de in de vallei aangelegde wandelpaden zijn de vlinders te bekijken en te fotograferen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Griekenland

? PIN nu en plan later

Rhodos

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *