Cultuur opsnuiven op Rhodos: onze favoriete plekken

Van april tot eind oktober geniet je van zon, zee en strand op Rhodos, een eiland vlak voor de Turkse kust en zo groot als een doorsnee provincie. Verlaat je de kust dan onthult het binnenland fraaie landschappen en unieke erfgoedparels. Reisreporter Herman zocht het uit met een huurauto.

Verdwalen in het oude Rhodos
De gelijknamige oude hoofdstad is een smeltkroes van resterende Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Moorse gebouwen. Vele toeristen slenteren door de winkelstraten met zijn talrijke souvenirwinkeltjes maar vergeten te verdwalen in het charmante doolhof van keiensteegjes, vaak overspannen met stutbogen. Overal ontdek je kleine schaduwrijke pleintjes en hofjes. Een absolute aanrader is de 4 kilometer lange wandeling langs de vestingmuren met zijn 10 stadspoorten.

Wijk af van de klassieke winkelstraten en duik de smalle steegjes in.

Wijk af van de klassieke winkelstraten en duik de smalle steegjes in.

Grootmeesterpaleis van de Johannieterorde
In de jaren 1400 bouwden de Ridders van de Johannieters, later bekend als de orde van Malta, het indrukwekkende ‘Grootmeesterpaleis’ midden in het huidige oude Rhodos. De Turken die het veroverden, verwoestten het paleis grotendeels maar later herbouwden de Italianen het. Nu huisvest het paleis mooie museumcollecties over het antieke Rhodos. Bewonder zeker even de prachtige mozaïekvloeren. De aanpalende Ridderstraat verwijst naar de tijd toen elke riddergroep hier zijn eigen gemeenschapshuis had. De gebouwen met reliëfs en kantelen met torentjes bewaarden hun architectonische homogeniteit.

Het Grootmeesterpaleis van de Johannieterorde is zowel aan de buiten- als binnenkant erg indrukwekkend.

Het Grootmeesterpaleis van de Johannieterorde is zowel aan de buiten- als binnenkant erg indrukwekkend.

Indrukwekkende ruïnestad Kamiros
Idyllisch aan zee ligt, als een amfitheater langs een met dennen begroeide heuvel, de opgegraven antieke stad Kamiros. De site is een van de aantrekkelijke ruïnesteden van op het hoogtepunt van de Griekse beschaving. Herbouwd na een verwoestende aardbeving verliet de bevolking definitief de locatie na een tweede aardbeving in het jaar 142. De hoofdstraat loopt vanaf het Agoraplein met tempels en heiligdom naar de Acropolis op de heuveltop. Een wandeling door nauwe steegjes met ruïnes van woonhuizen maakt indruk.

De resten van de stad Kamiros.

De resten van de stad Kamiros.

Bezoek de Akropolis van Lindos
Spectaculair: boven de leuke witte huisjes van het toeristisch stadje Lindos liggen de Akropolis ruïnes. Een fascinerende mengeling van Griekse, Byzantijnse en middeleeuwse gebouwen. Nog hoger werd de tempel van Athena Lindia met zuilengang opgericht. De schitterende constructie is zeker een bezoekje waard en bovendien heb je van hieruit een schitterend zicht over de omgeving. Wat lager ligt de Byzantijnse kerk en vesting die door de Johannietenridders werd hersteld en uitgebreid. Hier restaureert men nog ijverig maar we bevelen het alvast aan.

De indrukwekkende zuilen van de Akropolis van Lindos.

De indrukwekkende zuilen van de Akropolis van Lindos.

Romantiek bij zeven Bronnen en de vlindervallei
Epta Piges of de ‘zeven bronnen’ verschuilen zich in een mooi bosrijk gebied. Het water kabbelt via een 150 meter lang tunneltje naar een stuwmeertje. Dit is één van de meest romantische plekken op het eiland! Ook Petaloudes of de beroemde ‘Vlindervallei’ ligt in een bebost dal. In juli en augustus fladderen er talrijke gestippelde harlekijnen rond, een vlindersoort met gele en zwarte vleugels. Maar ook buiten deze periode is de wandeling langs het water met bemoste struiken, rustieke bruggetjes en trappen een aanrader!

De maagd van Tsambika
Op een grote kegelvormige heuvel, bijna 300 meter boven het strand, ligt het klooster van Tsambika. Het laatste stuk loopt over een stenen trap langs de dennen door. Toeristen en bedevaarders beklimmen de 307 treden naar de kleine kapel op de heuveltop. Hier aanbidden vrouwen die verlangen naar een kind de maagd van Tsambika. Het uitzicht vanop het terras over de omgeving is ronduit spectaculair.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme | Rue des petites Carmes 6 | 1000 Brussel
Tel. +32 (0)2 647 57 70 | E-mail: [email protected]
Internet: www.visitgreece.gr/en/greek_islands/dodecanese/rhodes
Eten en drinken
Kalypso Restaurant
In de binnenplaats van een kapiteinshuis in Lindos | Mooie vloeren van kiezelmozaïek, deuren met versierde kozijnen en frontons.
Overnachten
Kalithea Mare Palace | Tel. +30 224 106 872 07 | E-mail:  [email protected] | Internet : www.kalitheamare.gr

  • Uitstekend viersterrenhotel in het groen.
  • Gelegen aan zee met mooie stranden
  • Dichtbij de hoofdwegen en op 5 km van Rhodos stad
  • Prachtige kamers, fijne buffetten, heel vriendelijke ontvangst en service.
  • Goed bij Vlamingen gekend.
  • Kan geboekt worden via Belgische touroperators

Transport ter plaatse
Huurwagen via Car De Mar (zoekmachine voor huurwagens) | Internet: www.cardelmar.nl

Foto’s: © Herman Taelman

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *