Onbekende vakantieparels betoveren in Dalmatië

Kroatië doet zijn bijnaam als ‘parel aan de Adriatische zee’ alle eer aan. Met een prachtige natuur, een adembenemende kustlijn, een schat aan cultuur en de heerlijke mediterrane gastronomie heeft het land alles voor een droomvakantie. Reisreporter Rita ontdekte er de meer dan bekoorlijke regio Zadar – Sibenik in Dalmatië.

Werelderfgoed siert stadscentrum Sibenik
Halverwege de Adriatische kust, daar waar één van de mooiste karstrivieren van Kroatië, de Krka uitmondt, ligt Sibenik in de regio Dalmatië. Deze stad staat bekend om de prachtige St. Jacobskathedraal, opgetrokken in blokken kalksteen en marmer maar zonder specie! 71 gebeeldhouwde hoofden decoreren de fries aan de kerkgevel. Hoogstwaarschijnlijk notabele gezichten van de bouwfinanciers. Begrijpelijk dat zo’n fraai erfgoed op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. 70 meter hogerop staat het St. Michael’s fort. Een steile klim maar het uitzicht op de omgeving is ronduit prachtig.

Sibenik met de knappe St. Jacobskathedraal.

Sibenik met de knappe St. Jacobskathedraal.

Rijke fauna en flora typeren Nationaal Park Krka
De Krka rivier, die van Knin tot aan de Adriatische Zee slingert, wordt gekenmerkt door verschillende stroomversnellingen en brede watervallen. In 1985 werd de loop van de Krka uitgeroepen tot Nationaal Park. Naast de zeven indrukwekkende watervallen is het Nationaal Park Krka vooral bekend om zijn rijke fauna en flora. Wetenschappers telden tot nu toe 860 verschillende planten, 18 vissoorten en 230 vogelsoorten maar ook reptielen en vleermuizen verblijven er graag.

Betoverende watervallen in Nationaal Park Krka.

Betoverende watervallen in Nationaal Park Krka.

De rivier Krka versiert het groene landschap.

De rivier Krka versiert het groene landschap.

Op Kornati genieten watersportliefhebbers
Kornati is de andere natuurparel in de Dalmatische regio Sibenik-Zadar. Een spreekwoord zegt dat deze oudste eilandengroep evenveel eilanden telt als er dagen in het jaar zijn. Maar in feite zijn het er slechts 152. Deze minder toeristische eilanden bereik je enkel na een lange bootreis. Plezierjachten gaan er voor anker in de talloze natuurlijke baaien. Enkel tijdens de zomer zijn sommige eilanden bewoond. Dan doen oude vissershuisjes dienst als drink- en eetgelegenheid en geniet je er van verrukkelijke visspecialiteiten. Een must voor watersport- en zeilliefhebbers!

Kornati bestaat uit verschillende kleine eilanden.

Kornati bestaat uit verschillende kleine eilanden.

Byzantijnse parel van Dalmatië
Zadar, gesticht door de Romeinen rond 30 voor Christus, bezit een buitengewoon microklimaat. Het symbool van de stad, de Sveti Donatkerk, is de grootste vroeg romaanse kerk van Kroatië en een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst in Dalmatië! Naast de  Romeinse overblijfselen heeft Zadar ook middeleeuwse vestingmuren, gezellige oude straatjes en Venetiaanse paleizen. Maar het kloppend hart van Zadar is het Plein van de Natie (Narodni Trg), een ontmoetingsplaats waar je gezellig geniet bij een koffie of een glaasje wijn.

De Sveti Donatkerk van Zadar.

De Sveti Donatkerk van Zadar.

Zeeorgel componeert natuurlijke deuntjes
Werelduniek is het zeeorgel van Zadar op de hoek van de Zadar Riva promenade. Dit 70 meter lange stenen orgel loopt trapsgewijs in de Adriatische Zee. Zeegolven drijven de pijpen van het onderwaterorgel aan. Zeelucht duwt de akkoorden door de fluitjes en door de geperforeerde stenen trap komt het geluid naar buiten. Tonen en melodie veranderen bij iedere golfslag. Naast het zeeorgel ligt de ronde (22 meter diameter!) Zonnegroet bestaande uit 300 glazen geleidingsplaten die, gevoed door onderliggende zonnepanelen, ’s avonds kleurrijk lichten.

De Zadar Riva promenade vanaf het water, met de ronde, blauwe zeeorgel.

De Zadar Riva promenade vanaf het water, met de ronde, blauwe zeeorgel.

Huisjes van weleer in Dalmatisch Etno Dorp
Solaris Beach Resort is een toplocatie met een breed scala aan faciliteiten zoals het wellness- en congrescentrum, camping en ‘aquapark’. Een grote publiekstrekker is het Dalmatisch Etno Dorp met authentieke stenen huisjes rond de geplaveide binnenplaatsen. Het minioord heeft een eigen stokerij en een graanmolen die bloem levert voor het artisanaal brood. Groenten uit de biotuin worden geserveerd in de restaurants. De winkeltjes verkopen ter plekke vervaardigde streekproducten. ’s Avonds zorgt een groepje muzikanten voor sfeervolle muziek en een vleugje romantiek.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Kroatië | Internet: www.croatia.hr
Bereikbaarheid
Ryan Air | rechtstreekse vlucht Charleroi – Zadar | Internet: www.ryanair.com/nl-be
Bezienswaardigheden
Sibenik | Internet: www.croatia.hr/nl-NL/Bestemming/Regios/Cluster/Dalmatie-Regio-Sibenik
Nationaal Park Krka | Internet: www.croatia.hr/nl-NL/belevenissen/natuur/nationaal-park-krka
Nationaal Park Kornati | Internet: www.croatia.hr/nl-NL/belevenissen/natuur/nationaal-park-kornati
Overnachten
Hotel Ivan Solaris Resort | Solaris D.D. | Sibenik 22000
Internet: www.solarishotelresort.com

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *