Boa Vista

Zeven redenen om naar Boa Vista op Kaapverdië te gaan

De Kaapverdische Eilanden – of Cabo Verde – zijn niet meer weg te denken in het zonneaanbod van de Belgische touroperators. Reisreporter Igor trok op uitnodiging van TUI en RIU naar Boa Vista, niet toevallig het eiland met de mooiste zandstranden van de Cabo Verde.

Boa Vista: De Cabo Verde voor levensgenieters
De Cabo Verde zijn een onafhankelijke eilandenarchipel, vlak voor de kust van Senegal. In totaal zijn er een tiental bewoonde eilanden, met Sal en Boa Vista als toeristische trekpleisters. Cultuurzoekers zullen op hun honger blijven zitten, maar wie uit is op een relaxerende zonvakantie, netjes geüpgraded met enkele leuke excursies, zal met zijn geluk geen blijf weten. Hieronder zeven redenen om naar de Cabo Verde te trekken.

Voldaan na een tocht op de quad door de duinen!

1. De bedwelmende stranden
Ik heb al veel rondgereisd, maar nergens zo’n eindeloze, brede zandstranden gezien als op Boa Vista. Meer nog, de meeste stranden gaan moeiteloos over in indrukwekkende duinengordels. Aan zand dus geen gebrek dankzij het 18 kilometer lange Santa Monica-strand als absolute trekpleister.

Een begeleide quadtocht is de ideale manier om de zuidkust van Boa Vista te ontdekken. Want die is uitgetekend langs de mooiste stranden van het eiland. Tijdens een van mijn excursies waagde ik mij zelfs aan een partij ‘sandboarden’, waarbij ik met een ingekorte surfplank een immense duin afgleed. De adrenaline gierde door mijn lijf!

Boa Vista

De stranden op Boa Vista gaan moeiteloos over in prachtige duinen.

2. De pittoreske hoofdstad
Sal Rei is de hoofdstad van Boa Vista. Sal Rei is misschien nog het best te omschrijven als een al even lome als slaperige havenstad vol exotische couleur locale. De vele felgekleurde huisjes, de stoffige straten en de aanstekelijke glimlach van de plaatselijke bevolking maken van Sal Rei een havenstad die zeer Afrikaans aanvoelt. De stad moet het niet zozeer hebben van zijn toeristische attracties, dan wel van zijn sfeer. Pik hier misschien een restaurant mee, of trek er op uit op zoek naar een cadeautje voor het thuisfront.

Boa Vista

De lokale bevolking tipt je graag hun favoriete adresjes.

3. Het brede excursieaanbod
Van quadtochten, over romantische zeiltochten en Kaapverdische avonden tot en met jeeptours. De excursiemogelijkheden op Cabo Verde zijn eindeloos. Een opmerking vooraf: huur hier geen auto, want de meeste wegen zijn enkel geschikt voor 4X4-chauffeurs. Ik trok met Boa Vista Tours mee op een 4X4-jeepsafari naar de noord- en zuidkust van het eiland. Deze dagtrip voerde mij dwars door het eiland, via de befaamde route 66, een 18 kilometer lange weg die de noordkust met de hoofdstad Sal Rei verbindt. Ik was persoonlijk het meest enthousiast over de vier uur durende quadtour langs het zuiden en het zuidwesten van het eiland. Dan trek je onder begeleiding de duinen in. Misschien weinig ecologisch verantwoord, maar dikke fun.

Boa Vista

Rondrijden met een 4×4 in een schitterend landschap

4. De Creoolse keuken
Lunchen en/of dineren is op Boa Vista niet duur. Vooral de hoofdstad Sal Rei is ‘gezegend’ met enkele typische Creoolse restaurants. Reken op 10 à 15 euro voor een voor- en hoofdgerecht. Een lokale gids raadde mij Perola d’Chaves aan. Dit restaurant omschrijven locals als hét beste Creoolse restaurant op het eiland en het bevindt zich op slechts een paar honderd meter wandelen van de RIU Karamboa en de RIU Palace Boa Vista.
Lunchen of dineren kan ook op het strand, met de voeten in het zand, of vanaf het terras met lichtjes bedwelmend zicht op de baai en het omringende duinenlandschap. Specialiteiten van het huis zijn o.a. kreeft, diverse gegrilde visgerechten en kip.

Lunchen met de voeten in het zand en zicht op de oceaan? Het kan in Boa Vista!

5. De watersportmogelijkheden
De meeste hotels bevinden zich in de baai van Sal Rei, op een vijftal kilometer wandelen van de hoofdstad. Deze baai is tevens een waar surf- en kitesurfparadijs, want het is er altijd lekker winderig, terwijl de lichtjes woelige Atlantische Oceaan instaat voor een vinnige opeenvolging van pittige golven. De meeste surfclubs zijn gelegen tussen de hotelzone en de hoofdstad Sal Rei. Een aantal daarvan beschikken over een terras, waarbij ook wandelaars meer dan welkom zijn. Duiken en snorkelen is ook een mogelijkheid, al is de Atlantische Oceaan totaal niet te vergelijken met de Caribische Zee of de Rode Zee.

De baai van Sal Rei is een waar surf- en kitesurfparadijs.

6. De bultrugwalvissen
‘Whale watching’, of het spotten van walvissen is een populaire excursie op Boa Vista. Ieder jaar kiezen gigantische bultrugwalvissen de baai van Sal Rei uit om hun jongen ter wereld te brengen. De beste periode om walvissen te spotten in de wateren omheen Boa Vista, is van maart tot juni. Dan verblijven de bultrugwalvissen met hun jongen gedeeltelijk in ondiep water.

Nostalgische kiekjes in de baai van Sal Rei.

De vele zandstranden op Boa Vista zijn eveneens populair als broedplaats voor de onechte karetschildpad (ook wel caretta caretta genoemd), een van de grootste soorten zeeschildpadden. Zij komen tussen juni en oktober het strand op om hun eieren te leggen. Vanaf begin september worden de jongen geboren, waarna die richting zee trekken.

7. Het subtropisch klimaat
De Cabo Verde wordt soms gepromoot als de ideale winterzonbestemming. Want ze zijn één van die weinige bestemmingen waar de temperaturen het ganse jaar door zeer aangenaam blijven. Lees: nooit te koud in de winter en nooit te warm in de zomer. Wij zouden de Cabo Verde eerder omschrijven als dé ideale zonnebestemming. Tijdens de wintermaanden zakken de temperaturen er zelden onder de 20 graden, terwijl ze in de zomer nooit boven de 30 graden oplopen. Een verfrissend windje zorgt ervoor dat het zelden te warm aanvoelt. Een trui is ’s avonds dan weer geen overbodige luxe.

De pittoreske hoofdstad van Boa Vista, Sal Rei, is erg fotogeniek.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Touroperator TUI
Tijdsverschil | Op Cabo Verde is het twee uur vroeger dan in België.
Munteenheid | De Kaapverdische Escudo is de plaatselijke munt, al wordt de euro overal aanvaard.
Visum | Een internationale pas is vereist. De visumkosten (31 euro per persoon) worden door TUI geregeld en betaald. Op de luchthaven van Boa Vista kan je eveneens een visum aanschaffen.
Parkeren | De Park-Sleep-Fly formule bij Van der Valk ****
Parkeren is peperduur op Zaventem. Met een ochtendvlucht in het verschiet, opteerden wij voor een slimme – en praktische – oplossing: de Park-Sleep-Fly formule bij Van der Valk. Dit houdt in: 1x een overnachting, 2 weken gratis parkeren en een gratis shuttle van en naar de luchthaven vanaf het hotel.
Prijzen: vanaf 109 €, exclusief ontbijt of vanaf 134 € inclusief ontbijt. (voor 2 personen).
Bereikbaarheid
Vliegtuig | TUI Fly vliegt twee keer per week rechtstreeks vanuit Zaventem, op woensdag en op zaterdag. Tijdens de topmaanden wordt de vliegfrequentie naar 3x per week (eveneens vluchten op maandag) opgedreven. Reken op een vlucht van ongeveer zes uur.
Overnachten
RIU Palace Boavista | Vijf sterren, het enige hotel met swim-upkamers op het eiland
Het hotel telt verschillende zwembaden en ligt aan het Praia das Dunas-strand.
Naast een buffetrestaurant vind je hier ook drie à la carte-restaurants waaronder een Japans restaurant en een steakhouse.

? PIN nu en plan later

Boa Vista

Foto’s: © Igor Vandenberghe

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *