Ohrid in Macedonië: religieuze Balkanschat in prachtig natuurdecor

Met het uiteenvallen van Joegoslavië viel ook het toerisme er stil. Maar dat wil niet zeggen dat Macedonië niets te bieden heeft. Integendeel: je ontdekt er authentieke restanten uit de Ottomaanse periode, waarvan vele op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijken. Reden genoeg voor een budgetvriendelijke trip richting Ohrid!

Een kerk voor elke dag
Sinds de middeleeuwen is Ohrid een van de belangrijkste en meest bezochte steden van Macedonië. De stad wordt ook wel eens het ‘Jeruzalem van de Balkan’ genoemd. Niet verwonderlijk want ze bezit maar liefst 365 kerken, eentje voor elke dag. Slechts 50 zijn er nog in gebruik.

Macedonië geliefd bij Nederlanders
De toegangspoort Gorna Porta brengt ons naar de kerk van Mother of God en de icoongalerij, waar meesterwerken van de icoonkunst worden getoond. De Nederlandse schrijver A. den Doolaard liet zich graag inspireren door de stad Ohrid. Zijn roman ‘De bruiloft der zeven zigeuners’ uit 1939 lokte een heleboel Nederlanders naar Ohrid. Als dank kreeg de man zijn eigen monument en plein in de stad.

De kerk Sint-John Kaneo aan het meer van Ohrid. © Wikimedia Commons

De kerk Sint-John Kaneo aan het meer van Ohrid. © Wikimedia Commons

Belangrijkste forum
Sinds de 11de eeuw is de Hagia Sophia in Ohrid de kerk der aartsbisschoppen die de Turken later ombouwden tot moskee. Op het plein ervoor staan we op het belangrijkste forum uit de oudheid. De 13de-eeuwse Sint-Bogorodica is een schoolvoorbeeld van de Byzantijnse kunst. Op een rots aan het meer van Ohrid sta ik versteld van het heiligdom van Sint-John Kaneo. Geniet op deze schilderachtige locatie van een terrasje terwijl de zon langzaam ondergaat!

Tragedie in het theater
Toevallig ontdekt tijdens bouwwerken is het theater van Ohrid, het enige Hellenistische theater in Macedonië. Perfect gelegen tussen twee heuvels beschikt het over een uitstekende akoestiek. Het theater vormde meermaals het decor voor gevechten van gladiatoren en voor executies van christenen. Uit afschuw werd het uiteindelijk verlaten en begraven. Enkel het onderste gedeelte bleef bewaard, waardoor het gissen is naar de oorspronkelijke grootte. Ondanks de pijnlijke geschiedenis, vinden er wel nog steeds openbare optredens plaats.

Het mooiste meer van Macedonië, ook wel het meer van Ohrid. © Wikimedia Commons

Het mooiste meer van Macedonië, ook wel het meer van Ohrid. © Wikimedia Commons

Mooiste meer van het land
Macedonië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst aan Albanië, Bulgarije, Kosovo, Servië en Griekenland. Het landschap van het land is bergachtig en telt een aantal indrukwekkende meren. Het bekendste en tevens de bekendste toeristische trekpleister van Macedonië is het Meer van Ohrid.

Pauwen in het klooster
Op een van de mooiste plaatsen aan het meer van Ohrid ligt het klooster van Sveti Naum, leerling van Cyrillus en grondlegger van het Cyrillisch schrift. Dit christelijke en orthodox klooster kleurt blauw door zijn vele pauwen die de talrijke pelgrims verwelkomen. De vele fresco’s maken de kerk uniek.

Het klooster van Sveti Naum. © Flickr Creative Commons (mariusz kluzniak)

Het klooster van Sveti Naum. © Flickr Creative Commons (mariusz kluzniak)

Albanese forel
Een bijzondere uitstap is een rondrit langs Albanië. Het enige Albanese dorp aan het meer van Ohrid is Pogradec, het vakantieoord van de voormalige dictator Hoxha. Het cultuurverschil en de nog talrijk aanwezige bunkers zijn zeer opvallend. In een van de restaurantjes proven we de befaamde Ohridforel, die enkel in Albanië mag gevist worden. Op de terugrit, na een bezoek aan de basiliek van Lin, genieten we van de ruige natuur en een prachtig zich op Macedonië.

Gigantisch natuurschoon
Op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland ligt het Prespameer. Dit hoogste meer van de Balkan is onderdeel van het Nationaal Park Galicica. Met een oppervlakte van 22.750 hectare beschikt dit gigantisch stukje natuur over talloze specifieke fauna en flora. De valleien tussen de bergtoppen met glaciaal karakter maken van die grondgebied een unieke trekpleister in Macedonië.

Zicht op het meer van Ohrid vanuit het Nationaal Park Galicica. © Wikimedia Commons

Zicht op het meer van Ohrid vanuit het Nationaal Park Galicica. © Wikimedia Commons

Tuinen langs de Drim
Via reisorganisator Corendon overnachten we in het stervormige hotel Drim. Langs de tuin hebben we de keuzen tussen het ruime zwembad met zijn buitenbar of het strand waar kano’s en pedalo’s uitnodigen tot waterpret. De sportievelingen kunnen kiezen voor een begeleide mountainbiketocht, gevulde rugzak inbegrepen, om de bergen te ontdekken. Maar geniet eerst met een fris plaatselijk pintje van de zonsondergang langs de oevers van de Drim rivier.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Macedonië
| www.exploringmacedonia.com
Toerisme Ohrid | www.ohrid.com.mk
Bereikbaarheid
Vliegtuig
| Corendon Dutch Airlines | Corendon vliegt twee maal per week vanuit Eindhoven
Overnachten
Hotel Drim | Kej Boris Kidric 51 | 6330 Struga | Tel. +389 46 785 800
Internet : www.drim.com.mk

Coverfoto: © Flickr Creative Commons (Franx’)

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *