energie besparen

Zo bespaar je thuis energie tijdens je vakantie

Op vakantie gaan is een hele organisatie: je koffer pakken, de auto in orde maken, op tijd op het vliegveld geraken. Maar heb je ook al gedacht aan het reilen en zeilen thuis eens je vertrokken bent? Met deze energiebesparende tips blijft je energiefactuur tot het minimum tijdens je afwezigheid.

Zet de koelkast en vriezer uit
Ga je een paar weken op vakantie, dan helpt deze tip je zeker met energie besparen: haal de koelkast dan leeg en zet deze uit. Let er wel op dat je het toestel schoonmaakt, van water ontdoet en de deur laat openstaan. Een kier is voldoende om een muffe geur te voorkomen. Heb je een vriezer? Maak deze dan ook ijsvrij. Dat is sowieso goed om te doen. Hoe meer ijs, hoe meer energie de vriezer verbruikt. Vooral in de zomerperiode levert dit een energiebesparing op; hoe warmer het is, hoe meer stroom het kost om de koelkast en vriezer koel te houden.

Haal andere stekkers ook uit stopcontact
Hoe zit het met andere apparaten? Veel stekkers zitten continu in het stopcontact. Ook als een apparaat lang niet wordt gebruikt of uitstaat. Denk aan wasmachines, lampen, printers en computers. Weet dat die apparaten, zelfs als ze uitstaan, energie verbruiken. Haal dus best de stekkers gewoon uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Zo vermijd je ook sluipverbruik.

Laat licht gecontroleerd branden
Wil je toch liever een lichtje aanhouden? Misschien kun je een paar lampen met een tijdschakelaar erin laten zitten, dit schrikt de inbrekers af. Denk er wel aan dat je de lampen niet allemaal op dezelfde tijd uitzet. Gaan de lampen in het hele huis allemaal op hetzelfde moment aan, dan snapt een inbreker na een paar dagen ook wel dat er niemand in huis aanwezig is.

Verwarming op de laagste stand
Een tip die in de zomer iets minder van belang is, maar in de winter zeker nut heeft wat betreft energie besparen: laat de verwarming niet volop branden. De meeste mensen houden van een lekker warm huis, maar als je niet thuis bent hoeft de verwarming eigenlijk niet op. Zet de temperatuur op minimaal 15 graden. Gaat het vriezen, dan bevriezen de leidingen in elk geval niet. De kachel moet je dus nooit helemaal uitzetten. Die levert trouwens de grootste besparing; de rekening voor gas heeft een heel groot aandeel in de kosten. Vooral in de winter.

Eens terug thuis…
Energie besparen op vakantie is natuurlijk handig, maar misschien kun je hetzelfde doen als je thuis bent. De kosten voor energie zijn nogal verschillend per leverancier. Daarom is het zeker aan te raden om minimaal een keer per jaar de energietarieven te vergelijken en eventueel over te stappen. Zo bespaar je niet alleen als je op vakantie bent. Meer handige tips nodig om je vakantie vlekkeloos te plannen? Wij zijn graag jouw gids!

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *