jetlag

Lange vlucht voor de boeg? Zo voorkom je een jetlag!

Yes, je hebt een lange vlucht op het programma staan: vakantie! Máár, dat tijdsverschil… Hoe overleef je dat? Wij geven je een aantal tips om niet compleet exhausted het vliegtuig uit te komen.

Wat is jetlag?
Jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die je ontwikkelt door van van de ene tijdzone naar de andere tijdzone te vliegen. Jouw biologische klok loopt bij aankomst dan niet gelijk met de klok van je bestemming.

Jetlag

Een jetlag komt vooral voor bij vluchten van het westen naar het oosten

Jetlag komt vooral voor bij vluchten van het westen naar het oosten. Dit komt omdat je dan in de tijd vooruit gaat. Bijvoorbeeld, als je van Brussel naar Bangkok vliegt (een directe vlucht van 11 uur) ga je in de zomer 5 uur en in de winter 6 uur vooruit in de tijd. Je mist eigenlijk een dag.

Vluchten van oost naar west vallen over het algemeen beter bij mensen. Je dag duurt dan een stukje langer. Bijvoorbeeld, als je van Brussel naar New York zou vliegen (een directe vlucht van ongeveer 9 uur) ga je 6 uur terug in de tijd. Het lijkt dus alsof je slechts 3 uur ‘verder’ bent, terwijl je 9 uur in het vliegtuig gezeten hebt.

Hier kan je last van krijgen
Na zo’n lange vlucht loopt je biologische klok dus niet gelijk met de tijd van je bestemming. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar dit kan een grote invloed op je lichaam hebben:

 • Vermoeidheid en ’s avonds niet in slaap kunnen vallen
 • Geen eetlust, uitdroging en maagklachten
 • Hoofdpijn, sufheid en misselijkheid
 • Prikkelbaarheid en concentratieproblemen
Jetlag

Let op je eten en drinken. Van vooral veel water drinken, blijf je fris!

En zo help je je lichaam een handje
Gelukkig zijn er een aantal trucjes waarmee je die jetlag de baas wordt:

 • Voor je vlucht
  Bereid je mentaal en fysiek voor op je vlucht. Zorg dat je ruim van tevoren al je benodigdheden hebt ingepakt en je reisdocumenten klaar liggen, dit zorgt voor rust in je hoofd. Een aantal dagen voordat je vliegt is het fijn om steeds op tijd te gaan slapen, zo ben je volledig uitgerust op je dag van vertrek.
 • Eten en drinken
  Probeer drankjes met cafeïne (koffie, cola en energiedrankjes) en alcohol te vermijden, zowel voor als tijdens je vlucht. Cafeïne zorgt ervoor dat je prikkelbaar raakt en niet kunt slapen. Van alcohol droogt je lichaam ook nog eens uit. Wél doen: veel water drinken, hier blijf je fris van!
 • Blijf actief
  Blijf niet je hele vlucht op je stoel zitten, dit is slecht voor je bloedsomloop én je wordt er heel erg stijf van. Loop af en toe een rondje, ga een aantal keer naar de wc of zoek je reisbuddy op die een paar rijen verderop zit. Je loopt zo een stuk fitter het vliegtuig uit.
 • Na je vlucht
  Ten eerste: zet je horloge en telefoon meteen naar de goede tijd. Als je jezelf constant aan de tijd van thuis herinnert, valt die jetlag je alleen maar zwaarder. Duik ook niet meteen je bed in zodra je geland bent, ga dingen doen! Probeer om meteen in het lokale ritme te komen door pas ’s avonds te gaan slapen. En als laatste: put jezelf niet uit. Plan niet teveel in je eerste dagen, je herstelt hierdoor veel minder goed waardoor je veel langer last hebt van je jetlag.
Jetlag

Hoe gek het ook mag klinken, probeer te bewegen!

Besluit
Er zijn genoeg dingen je die kunt doen om je jetlag tegen te gaan. Wees dus niet bang om die verre reis te boeken!

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *