Synode

Dordrecht brengt ‘Ode aan de Synode’ met volle evenementenkalender

Stel het je voor: een vergadering die maar liefst een jaar en 154 zittingen duurt en leidt tot een reformatie die 400 jaar na datum nog steeds haar sporen nalaat. De synode van Dordrecht (1618-1619) tekende de concrete krijtlijnen uit van het calvinisme in Nederland en zette zo haar tegenstanders buitenspel. Vier eeuwen later wordt deze historische gebeurtenis herdacht in boeiende en hedendaagse expo’s in de Nederlandse stad.

De synode van Dordrecht haalt de geschiedenisboeken als een unieke kerkvergadering die de stad bijna een jaar lang tot het centrum van Europa maakte. Meer dan honderd theologen, predikanten en politici uit binnen- en buitenland namen eraan deel en zorgden voor een grote omslag in de geschiedenis. Niet alleen in religieus opzicht (het calvinisme blijft overeind), maar ook op politiek en cultuur vlak vormde de vergadering de start van belangrijke veranderen.

Events in de kijker
De synode zette Dordrecht stevig op de kaart, en daarom brengt de Nederlandse stad nog tot 29 mei 2019 een ‘Ode aan de Synode’, met een uitgebreid evenementenprogramma. Deze expo’s mag je alvast niet missen!

Synode

  1. ‘Werk, bid en bewonder’ in het Dordrechts Museum

Een expo die kunst en calvinisme met elkaar combineert. Niet vanzelfsprekend, want het calvinisme wordt doorgaans geassocieerd met sober, streng en spaarzaam terwijl kunst eerder staat voor rijkdom en luxe. Deze expo zoekt uit in hoeverre de clichés over kunst en calvinisme overeind blijven staan. Met werken van onder meer Vincent Van Gogh, Piet Mondriaan, Ferdinand Bol, Rembrandt van Rijn en Theo van Doesburg. De tentoonstelling wordt aangevuld met kunstobjecten en videoportretten.

Synode

  1. ‘Bios (bible)’: Robot in actie bij het Hof van Nederland

Aan het einde van de synode in Dordrecht legde men de ‘Dordtse Leerregels’ vast en werd besloten de bijbel voor het eerst officieel in het Nederlands te vertalen: de Statenvertaling. Een beslissing 400 jaar geleden die nu de insteek vormt van deze verrassend hoogtechnologische installatie. Een Duits kunstenaarscollectief kwam op het idee om een robot de Statenbijbel non-stop, dag en nacht, te laten overschrijven. Gedurende zes maanden kalligrafeert de robot, zoals een monnik, het heilige boek met de grootste precisie.

  1. De synode met een knipoog in het Dordts Patriciërshuis

Niet alleen op kerkelijk vlak, maar ook op politiek vlak vielen er tijdens de synode harde woorden. Dat uitte zich in een felle strijd die lustig beschreven en uitgebeeld werd in onder meer spotprenten. Het Dordts Patriciërshuis stelt tijdens ‘Ode aan de Synode’ een hele collectie van die boeiende prenten tentoon. Wie nu al nieuwsgierig is naar hoe dat er uitziet: op de website van het museum verschijnt wekelijks een nieuwe spotprent.

Synode

  1. Wandel in het Dordrecht van vier eeuwen geleden

Synode 5D laat je zien hoe de stad er in 1618 tijdens de vergadering uitzag. Hoewel het stratenpatroon nog deels intact is, en een aantal gevels er nog altijd staan, zorgde vier eeuwen toch voor heel wat veranderingen in de stad. Download de gratis app of kijk op de website en ontdek zes plekken in een 3D-omgeving waar je 360 graden kan rondkijken. De virtuele omgeving biedt ook historisch correcte informatie over kunst, cultuur en het dagelijks leven tijdens de synode.

Het 400-jarig jubileum ‘Ode aan de Synode’ loopt nog tot 29 mei 2019 in Dordrecht. Meer informatie vind je op www.synode400.nl en www.centrumdordrecht.nl.

Foto’s: © Maartje Brockbernd

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *