Skye

Skye is the limit: wandelen in Schotse schoonheid

Skye, het Jurassic Parc van Schotland, werd gevormd in de prehistorie en diepgevroren in de ijstijd. Wandelen in de voetsporen van Langnekken, Platvoeten en andere dinosaurussen. Gewrongen tussen vele zeearmen en mysterieuze rotsformaties klim je naar de hoogste, in de mist verscholen picknickplaatsen. Hier kust de hemel de aarde want Skye is the limit.

Chocolade
Heb je de kronkelige wegen van de West Highland Way en het bonkige gedrocht Ben Nevis verteerd met de nodige tabletten chocolate with nuts and raisins, zet je wandelreis dan verder op het eiland Skye. Hier is de buschauffeur ook melkboer en krantenbezorger. Zelden is een bus op tijd, dus je houdt hier best rekening mee. Tijd is rust. Ook voor de schapen of langharige Highlanders (Schotse runderen) die midden op de weg rondslenteren.

Skye

Geniet eerst van de Schotse geschiedenis en folklore alvorens de natuur in te trekken.

Hand in hand langs kliffen
Met een English breakfast van ei, vettige worstjes en witte bonen in een rood bakje, sta je stevig voor je tocht langs kliffen. Van Elgol naar Sligachan gaat het direct stijl omhoog! Heb je geen hoogtevrees, dan kun je een blik werpen naar de zeehondjes beneden. Indien niet, wandel je best hand in hand. Zo nam jouw reisreporter iemand een kilometer lang op sleeptouw. Na de kliffen wacht je een oneindig aantal doorwaadbare riviertjes. Natte voeten en plezier gegarandeerd! Lefgozers doen deze weg zelfs per mountainbike!

Skye

Laat je fantasie de vrije loop en ontdek allerlei figuren in de rotsen op het eiland Skye.

Een koosnaampje voor elke rots
Skye met de ‘S’ van symboliek!
– The Old Man of Storr
Met bus 57A vanuit het schattige stadje Portree ben je na 30 minuten al aan de voet van de The Old Man of Storr. Je herkent in deze bizarre grijze rots het gezicht van een oude man. Diepgelovigen menen zelfs dat van Jezus Christus. Het is een ‘uitverkoren’ picknickplaats. Heb je geen hoogtevrees, klim dan gerust via de kam naar de top waar, indien de weergoden het willen, fantastische vergezichten je ogen strelen.
– The Quiraing
(= Noors voor ronde omheinde plaats)
Daar vind je nog meer merkwaardige rotsen! Je start je wandeling met een brede weg door bos, naar een steeds smaller en hoger pad waar je eerst passeert langs The Needle (een naaldrots, inclusief het oog van de naald), The Prison (een rechthoekig aaneengesloten rotsformatie, Alcatraz-waardig) en eens daaruit ontsnapt, klim je verder naar The Table. Dat was ten tijde van de Noormannen een schuilplaats voor het vee, nu is het de hoogste in mist verborgen ‘picknicktafel’.

Schots
Met bus 57C keer je terug naar Portree waar je nageniet in The McNabbs’ Inn, een pub met een eigen lekkere ale, de McNabb black. Zo word je al snel een beetje Schots.

Skye

Een pittige klim wordt beloond met een magnifiek uitzicht op het water!

Highland memories
Je maag verwerkt nog je eerste portie Haggis, een ‘lekkernij’ van de ingewanden van een schaap. Je hoofd is nog bedwelmd door de ‘straffe lucht’ van de Talisker whiskydistilleerderij en je ogen tranen nog als je denkt aan de landschappelijke en mysterieuze schoonheid van Skye. Herinneringen genoeg op zak dus! Wil je toch iets tastbaars? Keuze te over in winkeltjes met pottery, ceramics, paintings, batiks, crafts, jewellery, knitwear, candles, stones, enzovoort. Stuk voor stuk allemaal handgemaakt of met de hand bewerkt. Het zijn kleine kunstwerken en de ideale souvenir van een groene ‘schat’!

Skye

Pittoreske huisjes langs het water, ook dat is Schotland.

PRAKTISCHE INFO
Toeristische Dienst Groot-Brittannië
Visit Britain Centre |
Louizalaan 140 | 1050 Brussel | Tel: +32 (0) 2 646 3510
Internet : www.visitbritain.com/be | www.visitSchotland.com | www.visithighlands.com
Overnachten
Sligachan Hotel |
Isle of Skye | IV47 8SW Sligachan | Tel: +44-1478-650204
Rosebank guest house |
Home farm Road | Portree, Isle of Skye | IV51 9QX
Tel: +44-7988-881940 | Internet: www.hostel-scotland.co.uk
Bezienswaardigheden
Portree | natuur | dieren | kastelen | kerken | bergen | rotsformaties | whisky distilleerderij
Internet: www.visithighlands.com
Eten en drinken
Haggis | oesters | fish and chips | whisky | ale
Resto | The Isles Inn of The Cappucinno’s
Internet: www.eatscotland.com
Kaarten wandelingen Skye
OS Landranger 23 & 32
Internet: www.ordnancesurvey.co.uk
Busvervoer
Internet: www.citylink.co.uk | www.skyeways.co.uk

? PIN nu en plan later

Skye

Foto’s: © Pascal François

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *