Lopen tussen de reuzen op het magische Isle of Skye

Loch Ness, Edinburgh en Glasgow: plaatsen die spontaan in je opkomen als je denkt aan Schotland. Quiraing, Kilt Rock of Old Man of Storr doen vaak geen belletje rinkelen. Vreemd, want na haar bezoek aan Schotland zijn dit de plekken die Reisreporter Katy’s herinneringen helemaal inpalmen. Ze leidt je rond op het betoverende Isle of Skye!

Trein

De trein naar Kyle of Lochalsh biedt indrukwekkende uitzichten

Aantrekkelijke treinrit
Een lange treinrit saai? Niet het geval in de Schotse Hooglanden. De trein vertrekt vanuit Inverness, ‘de hoofdstad van de highlands’ en heeft als eindbestemming Kyle of Lochalsh. In deze uithoek vind je de Skye Bridge, de enige verbinding tussen het vasteland en het eiland Skye. Muziek, boeken en kruiswoordraadsels: ik ben voorbereid voor een rit van 3 uur. Overbodig, zo blijkt, wanneer ik met open mond uit het raam staar en tientallen hertjes spot.

De panorama’s op de bus zijn majestueus

De panorama’s op de bus zijn majestueus

Bergen, watervallen en schapen
De treinrit mocht eindeloos blijven duren, maar mooie liedjes duren niet lang. Althans dat dacht ik toch, want wie had verwacht dat de busrit op het eiland nog beter kon zijn? Ik kijk mijn ogen uit en probeer foto’s te nemen van alle bergen, watervallen en schapen die ik zie. De bus schommelt nog net niet mee, terwijl ik steeds van links naar rechts loop met mijn camera.

De Scorrybreac leidt je langs de imposante baai van Portree

De Scorrybreac brengt je langs de imposante baai van Portree

Kennismaking met Skye
Eenmaal aangekomen in Portee, de kleurrijke hoofdstad van het eiland, maak ik me al meteen klaar voor de eerste wandeling, de Scorrybreac. Een relatief korte trip langs de imposante baai van de stad, die al een tipje van de sluier oplicht over wat me nog te wachten staat op dit mysterieuze eiland. Ik neem een bocht en sta oog in oog met een klif die doet denken aan een scène uit the Lord of the Rings. Ongelooflijk!

Fairypools is een vermoeiend, maar bevredigend avontuur

Fietsen naar de Fairypools is een vermoeiend, maar bevredigend avontuur

Avontuur op de fiets
De volgende dag huur ik een fiets om de Fairy Pools te bezoeken. In de hoop dat mijn verbazing voor het spectaculaire landschap het overwint van mijn teleurstellende conditie, ga ik eropuit.  Gelukkig ontdek ik na een uurtje een binnenweg in Slichagan die me, fiets incluis, over een bergpas leidt. De fietstocht van 2 uur wordt zo een avontuur die de hele dag in beslag neemt. Maar wat een gevoel als ik uiteindelijk bij de Fairy Pools terechtkom!

In de Cowshed Bunkhouse Boutiqe overnacht je op een unieke locatie

In de Cowshed Bunkhouse Boutiqe overnacht je op een unieke locatie

Historische melodieën
Mijn fiets achtergelaten, spring ik de volgende dag de bus op richting Uig. Hier overnacht ik in een klein houten hutje van de Cowshed Bunkhouse Boutique, het lokale hostel. In de gemeenschappelijke keuken wordt iedereen de eerste avond getrakteerd op een klein liveoptreden met Keltische melodieën. De spontane artiesten bespelen hun banjo en accordeon alsof ze er mee geboren zijn. Enkele mensen praten het oude Gaelic naast me doorheen de muziek en ik realiseer me dat dit de echte Highlands zijn. Authentieker gaat het niet worden.

Quiraing leidt je naar hoogtes en laagtes met geweldige panorama’s

Quiraing brengt je naar hoogtes en laagtes met geweldige panorama’s

Kolossaal Quiraing
De volgende ochtend geeft een sympathieke werknemer van het hostel me een lift naar het vertrekpunt van de wandeling in de Quiraing. Dit is een aardverschuiving die deel uitmaakt van de Trotternish Ridge. De wandeling duurt normaal 2 uur zonder pauzes, maar elke 50 meter hou ik even halt om alles in me op te nemen. De panoramische uitzichten, de overvloed aan vriendelijke schapen en de wind die me nog net niet omverblaast; ik geniet met volle teugen!

Op Kilt Rock viewpoint kan je uren de verte in staren

Op Kilt Rock viewpoint kan je uren de verte in staren

Onverwachte tussenstop
Ik heb de smaak van het liften helemaal te pakken en sta de volgende dag met duim in de lucht klaar richting Old man of Storr, een reusachtige rotsformatie. Twee Amerikaanse toeristen nemen me mee en maken een tussenstop aan de Mealt Falls. Hier heb ik een onverwachte, maar aangename kennismaking met een waterval die van de kliffen de zee in stuitert. In de verte spot ik ook Kilt Rock, die zijn benaming kreeg door de gelijkenis met het typische patroon van een kilt.

Zelfs in de mist is de Storr imponerend

Zelfs in de mist is de Storr imponerend

Reuzenleuk
Na enkele verplichte fotostops, zetten de Amerikanen me af aan het vertrekpunt van de steile wandeling naar The old Man of Storr.  Deze metershoge rotsformatie zou volgens Schotse legendes de duim zijn van een reus die stierf en door de aarde werd begraven. Toegeven, het is vrij ongeloofwaardig, maar ik geloof voor eventjes toch even in de reuzen van Skye. Zelfs in het typisch Schotse weer vind ik de Storr, omgeven door mist, enorm imponerend.

De magie van Quiraing blijft ik me steeds herinneren

De magie van Quiraing blijf ik me steeds herinneren

Magische herinnering
Op de treinrit terug blijf ik steeds terugdenken aan het eiland en zijn bewoners. Waar het landschap imposant, ruw en soms een beetje afschrikwekkend is, zijn de bewoners toegankelijk, sympathiek en enorm hulpvaardig. Ik hoop dat het gevoel dat ik er had, nog een tijdje blijft hangen. En dat ik, als ik mijn ogen sluit, me even terug op dit magische eiland kan toveren.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Schotland
| www.visitscotland.com/nl-nl/
Toerisme Skye | www.isleofskye.com
Activiteiten en bezienswaardigheden
Scorrybreac
| Portree
Internet: www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks/scorrybreac
Fairy Pools | Glenbrittle Isle of Skye | IV47 8TA
Internet: www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks/fairy-pools
Quiraing
Internet: www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks/the-quiraing
Old Man of Storr
| Torvaig Old Man of Storr Carpark
Internet: www.isleofskye.com/skye-guide/top-ten-skye-walks/old-man-of-storr
Kilt Rock & Mealt Falls | 52 A855 Portree | IV51 9JE
Overnachten
The Cowshed Bunkhouse Boutique
| Uig, Isle of Skye | IV51 9YD
Tel. +44 (0) 7917 536 820 | Internet: www.skyecowshed.co.uk

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *