Herbeleef het verhaal van Romeo en Julia in Verona. © Sergey Dzyuba

Romantisch vertier in Verona

Verona is de Italiaanse stad van de liefde. Niet alleen omdat hier het liefdesverhaal van Romeo en Julia zich afspeelde, maar vooral omdat dit het ideale decor is om (opnieuw) verliefd te worden. De Veronesi zullen het beamen, geen mooiere bestemming dan Verona, Noord-Italiaanse stad aan de Adige.

Stad vol schatten
De gehele binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet voor niets! Het is echt een heerlijke stad vol pareltjes van antieke en middeleeuwse kunstschatten. Je vindt er mooie winkelstraten, fantastische pleintjes en veel interessante monumenten.

Verona: Piazza delle Erbe. © Joachim G. Pinkawa

Verona: Piazza delle Erbe. © Joachim G. Pinkawa

Kloppend hart
Het middeleeuwse Piazza delle Erbe is al sinds de Romeinse tijden het kloppend hart van de stad. De historische, monumentale gebouwen, gecombineerd met vrolijke gekleurde marktluifeltjes en vele gezellige terrasjes, zorgen samen voor een bijzondere sfeer. Aan de rand van het plein drink je een romige cappuccino en een pittige expresso met een onbetaalbaar uitzicht over deze fraaie plek met zijn klaterende fontein en vele marktstalletjes.

Verona: Piazza dei Signori met de Torre dei Lamberti. © Giovanni Moltoni | © Ranieri Di Marco

Verona: Piazza dei Signori met de Torre dei Lamberti. © Giovanni Moltoni | © Ranieri Di Marco

Schitterend panorama
Op het Piazza dei Signori staat in het midden een beeld van Dante. Samen met de andere monumenten zorgt het voor een sfeervolle entourage. De campanile met de naam Torre dei Lamberti is een toren met een hoogte van 84 meter, waar je met de trap of lift omhoog gaat. Eenmaal boven heb je aan alle kanten een weerzinwekkend mooi uitzicht over de stad en omgeving.

Archeologische schatkamer
Brussel heeft het Atonium, Parijs zijn Eiffeltoren en Verona zijn beroemde Romeinse amfitheater: het op twee na grootste in Europa. Dit amfitheater is een duurzaam symbool van Verona, een archeologische schatkamer en een hoogtepunt van Romeinse architectuur.

Verona: het amfitheater. © Adie Isma

Verona: het amfitheater. © Adie Isma

Serenade
De herontdekking van de uitzonderlijke akoestiek is meer geluk dan wijsheid. In 1913 gebruikte een operazanger het antieke theater om te oefenen voor zijn rol in Aïda en ontdekte dat hij er zelfs op fluistertoon duizenden toeschouwers kon betoveren. Deze openbaring heeft geleid tot het Operafestival, dat iedere zomer onder de sterrenhemel wordt gehouden. De Arena biedt plaats aan ongeveer 20.000 toeschouwers, van wie het merendeel nog op de originele stenen zittingen plaats kan nemen.

Verona: Ponte Pietra. © Fabrizio Lacoviello

Verona: Ponte Pietra. © Fabrizio Lacoviello

Onstuimige rivier
Dwars door Verona stroomt de Adige. Deze rivier ontspringt in Zuid-Tirol en is zo onstuimig dat hij onbevaarbaar is. Geen pontjes en bootjes op het water zoals in Venetië maar veel eeuwenoude, schilderachtige bruggen. De bekendste is de Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1ste eeuw voor Christus.

Balkonscene
Nog nooit was William Shakespeare in Italië geweest, maar dat weerhield hem er niet van om zijn tragedie Romeo & Julia in Verona te laten afspelen. In de historische binnenstad komt deze wereldberoemde liefdesgeschiedenis vanzelf tot leven. Het huis van Romeo Montague ligt in de rustige Via Arche Scaligere. Het huis van Julia met het beroemde balkon – ook Casa di Giulietta genoemd – stamt uit de 13de eeuw en is te zien in de Via Capello.

Verona: het balkon van Julia aan Casa di Giulietta. © Joachim G. Pinkawa

Verona: het balkon van Julia aan Casa di Giulietta. © Joachim G. Pinkawa

Geluksbrenger
Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van Julia. Volgens een legende zou het aanraken van de rechterborst, het enige glanzende lichaamsdeel van het beeld, je geluk in de liefde brengen. Je kunt hiervoor in de rij aanschuiven. Het universele liefdesverhaal werkt voor iedereen aanstekelijk.

Toppunt van romantiek
Dat is natuurlijk het balkon waar Romeo zijn liefde aan Julia verklaarde. Passerende toeristen kijken mijmerend naar haar balkonnetje. Dat dat balkon maar rond 1930 aan de voormalige herberg werd bevestigd, doet er weinig toe. Sinds enkele jaren kunnen ook andere tortelduifjes elkaar hier de liefde betuigen. Voor zo’n slordige € 1.000 kun je er huwen!

Verona: liefdesbetuigingen in de vorm van graffiti. © Miguel Dias

Verona: liefdesbetuigingen in de vorm van graffiti. © Miguel Dias

Graffiti
Onderweg naar Julia’s huis passeer je een bonte, internationale verzameling liefdesverklaringen die op de muren zijn geklad. Van ‘ti amo’ tot ‘je t’aime’. Misschien vind je zelf nog een vrij plekje om jouw hartenkreet te uiten.

Kampioen flaneren
In de Corso Porta Borsari is het heerlijk flaneren en slenteren. De Italianen kunnen dit als geen ander volk. Ondertussen wordt er luidruchtig en met veel gebaren gediscussieerd. En dat tegen de achtergrond van een prachtige Romeinse stadsmuur uit de 1ste eeuw.

Verona: de Giardino Gusti. © Paul Steman

Verona: de Giardino Giusti. © Paul Steman

Chic en trendy
Wanneer je in een minder romantische bui bent en je houdt van shoppen, dan kom je goed aan je trekken in Verona. Het centrum is weliswaar niet groot, maar er zijn veel mooie winkels. Na een wandeling tussen de Arena en de Piazza delle Erbe ben je helemaal op de hoogte van de laatste Italiaanse mode en design. In deze buurt vind je trendy winkeltjes met chique etalages.

Moe van het slenteren door de oude stad
In de Giardino Giusti kan je bijkomen en genieten van de schoonheid van dit laat 15de-eeuwse park. Er zijn fonteinen, grotto’s, doolhoven, sculpturen, eeuwenoude doorgangetjes en rijen cipressen. Neem vooral je fototoestel mee, want de tuin heeft een prachtige belvedère met een adembenemend uitzicht op het oude centrum van stad. Verona, che bella!

PRAKTISCHE INFO£
Toerisme Verona
| www.tourism.verona.it
Overnachten

Verona heeft overnachtingsmogelijkheden voor iedere portemonnee.
Viersterren Hotel San Marco – City Resort & Spa
Voor een klein supplement maak je gebruik van de wellnessfaciliteiten en het overdekte zwembad. Het hotel ligt aan de rand van het historische centrum, op een steenworp afstand van een bushalte.
Internet:  www.sanmarco.vr.it
Hoe ernaartoe?

Vliegtuig
| Met Ryanair vanuit Charleroi rechtstreeks naar Verona
Internet: www.ryanair.com
Auto
| afstand ongeveer 1100 km
Ontspanning

Operafestival
| Internet: www.arena.it

Coverfoto: © Sergey Dzyuba

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *