Daarom noemt men Genua La Superba

De haven, de groene pesto (pesto genovese) en Christoffel Columbus. Dat is wat we weten over Genua. ‘More than this’ is de slogan waarmee de stad zich op de toeristische kaart probeert te zetten. Want trots zijn ze wel, die Genuezen, op hun musea, paleizen en versierde gevels . Dat bewijst de troetelnaam voor hun stad: La Superba.

In 2004 was Genua Culturele Hoofdstad van Europa. Toen werd beslist om de vele stadspaleizen een opfrisbeurt te geven en werden de historische winkels naar voren geschoven. Er bestaat zelfs een folder met een lijst van 21 zulke winkels. Zogenaamde ‘levende monumenten’, doorgaans in familiebezit, hebben een geschiedenis die niet zelden teruggaat tot het begin van de negentiende eeuw. Deze kleine museumwinkels blijven zelfs dagelijks populair bij de lokale bevolking.

Genua: Piazza de Ferrari

Genua: Piazza de Ferrari © Juliette Ledoux

Spaans zilver
Geld was in de glorieperiode van Genua volop aanwezig in de stad. Toch versieren trompe-l’oeils veel statige gebouwen. Geen marmeren zuilen, wel schilderwerk. Niet uit gierigheid: de elite woonde in middeleeuwse panden en zodra hun rijkdom dat toeliet, huurden ze vakmensen in om de gevels te versieren, een alternatief voor nieuwbouw. Die elite werd rijk door de haven, en door goede contacten te onderhouden met Madrid. Een oud Genuees gezegde luidt: “zilver wordt geboren in Zuid-Amerika, overlijdt in Spanje en wordt begraven in Genua.” Genua leverde de man die Amerika zou ontdekken voor de Spaanse koningen: Christoffel Columbus. Maar vooral: Genuezen leenden aan de Spaanse koningen het geld voor hun overzeese avonturen.

Inspiratie voor en door Rubens
‘Onze’ Pieter Paul Rubens verbleef hier en hij schreef in 1622 eigenhandig een boek over de stadspaleizen, Palazzi di Genova. Dat boek werd eeuwen later door Engelsen geraadpleegd en zo maakte Genua deel uit van de ‘Grand Tour’ die Engelsen naar Zuid-Europa en vooral Italië bracht. Dickens, Lord Byron en consorten: ze waren hier allemaal! Rubens zelf is hier nog prominent aanwezig, met schilderijen in de paleizen, musea (zoals portretten van de lokale aristocratie) en in diverse kerken. Omgekeerd deed Rubens hier inspiratie op voor zijn stadswoning aan de Wapper in Antwerpen.

Genua: paleisgevel in Via Garibaldi

Genua: paleisgevel in Via Garibaldi © Cristina Rocca

Stadspaleizen
Aan de Via Garibaldi, de Via S. Luca en de Via Balbi vind je de meeste Genuese stadspaleizen. 42 van die paleizen maken deel uit van de Palazzi dei Rolli, Unesco werelderfgoed. Enkele paleizen zijn nog steeds in privébezit. Andere kregen een publieke functie, zoals prefectuur (Palazzo Antonio Doria), stadhuis (ooit van Nicolo Grimaldi, later Palazzo Doria Tursi) of museum (Brignole Sale, later Palazzo Rosso). In dat laatste museum is er, naast de collectie van slechts zeven schilderijen van Van Dyck, de Mirador, een uitkijkplatform. Delen van huis en tuin van het Blauwe Paleis, in privébezit, zijn te bezichtigen en dat is een opwindende belevenis, vooral omdat in die tuinen papegaaien vrij rondvliegen.

Grimaldi’s galerij
Sinds Grace Kelly in 1956 trouwde met Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi en zo prinses van Monaco werd, smulde de pers van de ups en downs van de Grimaldi’s. Maar wist je dat de Grimaldi’s afkomstig zijn van Genua? Nicolo Grimaldi had drie paleizen tot hij hommeles kreeg met de Spaanse koning en naar zijn geld kon fluiten. In het optrekje aan de Piazza Pellicceria bevindt zich de Galleria Nazionale di Palazzo Spinola. Ook hier is Rubens present, net als Antoon Van Dyck en andere grote meesters.

Genua: de moderne haven

Genua: de moderne haven © Catarina Ottomano

Maritiem verleden
In de door toparchitect Renzo Piano onder handen genomen oude haven vinden we het Galata Museo del Mare. Een boeiend zeevaartmuseum met tal van oude documenten en een zaal gewijd aan Genua’s meest befaamde zoon, Christoffel Columbus. Aansluitend brengen we een bezoekje aan het Acquario di Genova, dé publiekstrekker van de stad. En als je dit aquarium ooit al bezocht: in 2013 kreeg het een uitbreiding. Kleine en grote vissen, monotoon zwart en felgekleurd, onschuldige algen en dreigende haaien, je vindt hier allemaal.

Verkoeling in het park
Vanaf 1926 kocht de stad enkele grote zomerhuizen met bijhorende tuinen aan de oostkant van de stad en transformeerde die tot een park en een museumcomplex. Villa Gropallo, Villa Saluzzo Serra en Villa Grimaldi Fassio bereik je met de trein, want vlakbij is een stationnetje. In de Villa Saluzzo huist nu de Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Deze kant van Genua is erg populair op zomerdagen en in weekends. Geen toeval, want het park is aantrekkelijk en water of het museum brengt verkoeling.

Genua: de regatta vindt elke vier jaar plaats in de stad

Genua: de regatta vindt elke vier jaar plaats in de stad © Wim De Mont

Regatta
De regatta van de oude maritieme republieken – of de Palio delle Anticche Repubbliche Marinare – is geen eeuwenoude traditie. Het idee ontstond pas na de Tweede Wereldoorlog, al zou het nog tot 1955 duren voor een eerste proefwedstrijd werd georganiseerd. Vanaf 1956 vond elk jaar een officiële regatta plaats, afwisselend in een van de vier steden. Met een beetje geluk ben je in Genua als de regatta hier plaatsvindt, die bovendien wordt voorafgegaan van een historische stoet in de binnenstad.

Focaccia en pesto
Tot slot: Genuezen zijn trots op hun platte brood focaccia en op hun pesto. Focaccia eten ze op elk moment van de dag. Met een glas witte wijn, of zelfs met koffie. Koop een potje verse pesto op de mercato orientale of in een winkeltje met lokale specialiteiten. Of bezoek een basilicumkwekerij, zoals il Pesto di Pra’ van de families Bruzzone en Ferrari. Hier wordt al sinds 1827 basilicum geteeld. Je kunt hier ook terecht voor proeverijen, met een lekker glas Ligurische wijn erbij. Smakelijk!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Genua | Internet: www.visitgenoa.it
Bezienswaardigheden
Acquario di Genova | Ponte Spinola | 16128 Genova
Internet: www.acquariodigenova.it
Galleria Nazionale di Palazzo Spinola | Piazza di Pellicceria 1 | 16123 Genova
Internet: www.palazzospinola.it
Galata Museo del Mare | Calata de Mari 1 | 16126 Genova
Internet: www.galatamuseodelmare.it
Galleria d’Arte Moderna di Genova | Via Capolungo 3 | 16167 Genova
Internet: www.museigenova.it
Parchi di Nervi | Nervi | 16167 Genova | Internet: www.parchidinervi.it/
Il Pesto di Pra’ | Salita Rolando Acherio 3a | Genova Pra’
Internet: www.ilpestodipra.com
Musei di Strada Nuova | Via Garibaldi 11 | 16124 Genova
Internet: www.museigenova.it
Eten en drinken
Caffè Klainguti | Piazza Sozighlia 100r | 16100 Genova
(componist Giuseppe Verdi vond de Falstaff-gebakjes van Klainguti beter dan zijn eigen, gelijknamige opera)
Mangini | Piazza Corvetto 3 | 16122 Genova
Pasticceria Liqureria Marescotti | Via de Fossatella 35-37r | 16124 Genova
(tevens een van de historische winkels van Genua)
Trattoria Al Veliero | Via Al Ponte Calvi 10r | 16124 Genova
Overnachten
Hotel Meliá (voormalig bankgebouw in art deco-stijl) | Via Corsica 4 | 16128 Genova | Internet: www.melia.com

Met dank aan Comune di Genova, de Regio Liguria en de Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme ENIT.

Coverfoto: © Toerisme Genua

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *