Tiengemeten

Genieten van ongerepte natuur op het eiland Tiengemeten

Vogels op hoge poten stappen langzaam door het ondiepe water. Iets verderop lopen hooglanders op het pad. Bijtjes zoemen rond lichtpaarse bloemen en een paar stoere grazende trekpaarden in het weiland maken het plaatje compleet. Je weet bijna niet waar eerst te kijken op het Nederlandse eiland Tiengemeten.

Laatste echte eiland van Zuid-West-Nederland
Tiengemeten is het laatste echte eiland van Zuid-West-Nederland, gelegen op 20 km ten zuiden van Rotterdam. Een schitterend eilandje midden in het Haringvliet dat vermoedelijk is ontstaan ergens in de 17de eeuw. Misschien was die droogvallende zandplaat wel 10 gemet groot. Een gemet is een oude landmaat. 1 gemet is ongeveer een halve hectare. Zo zou het eiland aan zijn naam gekomen zijn.

Tiengemeten

Polders, moerassen en akkers bepalen de skyline op Tiengemeten.

Natuur en musea
Tiengemeten is een autoluw eiland.  De vereniging Natuurmomenten heeft er een bezoekerscentrum, vlak bij de haven. Er bevindt zich een museum met werk van Rien Poortvliet en in de Helenehoeve ligt een landbouwmuseum. Op de oostpunt van het eiland, in de Oude Polder, vind je een herberg met terras, hotelkamers en een camping. De herberg is rolstoeltoegankelijk en een elektrische golfkar-taxi verzorgt het vervoer van en naar de herberg en camping (indien nodig).

Vanouds een landbouwgebied
Tiengemeten is slechts 8,5 km lang en 3 km breed. Het was vroeger een landbouwgebied waar tot voor kort een 7-tal boerderijen gevestigd waren. Vanaf 1997 startte men met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond naar puur natuur.  De boeren op Tiengemeten konden op de vaste wal aan de slag in een nieuw bedrijf. De laatste boer heeft het eiland in mei 2007 verlaten.

Tiengemeten

De omgeving van Tiengemeten laat je helemaal tot rust komen.

Jong natuurgebied
Je vindt er echte en wilde natuur, met stromende geulen en kreken. Tiengemeten is een jong natuurgebied maar ontwikkelt zich razendsnel. Het is er stil, ruim en mooi, en het wordt elk jaar nog mooier. Tiengemeten is van grote waarde voor planten en dieren, maar ook aantrekkelijk voor de recreant en de liefhebber van ruige flora.

Weemoed
Het eiland is verdeeld in 3 zones die Weemoed, Weelde en Wildernis worden genoemd. Weemoed, de Oude Polder, lijkt op een kleinschalig agrarisch landschap uit de 18de of 19de eeuw. Hier graast, net als in het verleden, het stoere trekpaard. Op kleine akkers wuiven rogge, haver en vlas in de wind, met bloeiende korenbloemen en klaprozen ertussen. In de vogelhut geniet je van een mooi zicht op het schouwspel achter de dijk.

Tiengemeten

Op het eiland geniet je van de aanwezigheid van hooglanders en trekpaarden.

Weelde
Het middendeel van het eiland is de Weelde, een kommoeras met natte rietlanden en waterpartijen. In de herfst en winter stroomt het vol water en in het voorjaar loopt het gedeeltelijk weer leeg. Die slikvlakten zitten boordevol wormen, slakken, larven en garnaaltjes. Meer dan genoeg om duizenden vogels te voeden.

Wildernis
In het zuidwesten vind je de Wildernis. Dit is een stuk getijdennatuur. Het Haringvliet-water dringt bij vloed diep binnen via grote en kleine kreken. Het is heerlijk struinen door dit gebied waar je oog in oog kan komen te staan met Schotse hooglanders.

Tiengemeten

Neem de boot naar het eiland Tiengemeten en laat de natuur haar werk doen!

Slapen op een bijna onbewoond eiland
Wil je genieten van de sterren en de stilte? Dan ben je op het natuureiland Tiengemeten aan het juiste adres. Sinds een paar jaar heeft de natuur hier weer vrij spel. Rust en ruimte overheersen. Het drukke hectische leven lijkt mijlen ver weg. Door het ontbreken van gemotoriseerd verkeer en straatverlichting zijn de nachten op Tiengemeten stil en donker. In het westelijke deel, midden in de weidse natuur, staan een 3-tal vakantiewoningen van Buitenleven. Het zijn authentieke historische huisjes die prachtig gerestaureerd werden en voorzien zijn van alle moderne comfort. Het fantastisch uitzicht op het ongerepte landschap maakt het plaatje volledig. In het oosten kun je overnachten in een kamer of op het kampeerterrein van Herberg Tiengemeten.

Unieke belevenis
Een dagje Tiengemeten begint met het pontje dat vertrekt vanaf het natuurgebied Tiendgorzen bij Nieuwendijk. Wie de korte oversteek maakt, ervaart een unieke belevenis. Want te midden van het water werd het voormalige landbouwgebied omgetoverd in een stukje ongerepte natuur. Neem de pont en je zult verbaasd zijn over de magnifieke natuur op dit kleine eiland.

PRAKTISCHE INFO
Natuurmonumenten | Internet: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten
Veerpont
| Nieuwendijk 1 | 3284 KR Zuid-Beijerland
Ruime gratis parking naast de haven
Vaartijden
Maandag tot en met vrijdag | Tussen 10u en 19u ieder uur
Op zaterdag | Tussen 8u tot 20u ieder uur
Op zondag om 9u, 10u, 12u, 14u, 16u, 17u en 19u
Toerisme Hoeksche Waard | Internet: www.vvvhoekschewaard.nl
Toerisme Zuid-Holland | Internet: www.vvvzhz.nl
Toerisme Nederland | Internet: www.holland.com/be_nl
Eten en drinken
Op het vasteland

Terras de Zeearend
| aan de haven
Nora’s theetuin
| Oslostraat 2 | 3267 LC Goudswaard (Nieuwendijk)
Op het eiland

Koffiecorner
| bezoekerscentrum Natuurmonumenten
Herberg Tiengemeten
| Tiengemeten 1 | 3284BE  Zuid-Beijerland
Overnachten
Vakantiewoningen Buitenleven

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Ingrid Monden

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *