Winters weekendje weg in het groene Arnhem

Market Garden was de codenaam voor de operatie die de geallieerden over de Rijn moest brengen om vandaar de rest van Europa te bevrijden. Helaas bleek Arnhem een brug te ver en leed de stad vreselijke verliezen. Velen kennen de slag om Arnhem, maar weinigen kennen de geneugten van het hedendaagse stadje, ideaal voor een winters weekendje weg.

De stad ontdekken met de stepfiets
Arnhem doet haar naam als groenste stad van Europa alle eer aan. Van de vele parken is Park Sonsbeek het grootste. Leuk om de stad te verkennen is een stepfiets huren in het Molenplaats Sonsbeek, voorheen Bezoekerscentrum Sonsbeek, aan de rand van het park. Je kunt er ook iets drinken, er is een winkeltje aan verbonden waar men onder andere meel- en bakproducten uit eigen molen kan kopen, en het doet dienst als Toeristisch Informatiepunt.

Paradijs voor modefanaten
Arnhem kreeg terecht de bijnaam Modestad. In het Modekwartier Klarendal vind je heel wat leuke en originele winkeltjes die gerund worden door afgestudeerden van de modeacademie ArtEZ die er hun eigen creaties verkopen. Kledingstukken, maar ook eigen ontwerpen van handtassen, schoenen en juwelen kan je er kopen.

Park Sonsbeek © Joris Deeken

Park Sonsbeek © Joris Deeken

Verborgen stadstuinen
Het Spijkerkwartier wordt ook wel eens het Montmartre van Arnhem genoemd. In de jaren ’60 en ’70 raakte het gebied in verval, maar onlangs werd het volledig gerenoveerd. Naast veel kunstenaarsateliers vind je ook negen tuinen met onder andere een ecologische tuin en een watertuin die tussen de woningen liggen, maar voor iedereen toegankelijk zijn. Vrijwillige buurtbewoners staan in voor de aanleg en het onderhoud.

Middeleeuwse kelders
Een andere verborgen schat in Arnhem vormen de 40 middeleeuwse kelders onder de herenhuizen van de grote winkelstraten die met elkaar verbonden zijn en zo een mysterieus doolhof creëren. Deze prachtige kelders met tongewelven en kaarsnissen werden in hun oude glorie hersteld en kan je nu bezoeken.

Kunst in het park dankzij het Kröller-Müller Museum © Frank Wassink

Kunst in het park dankzij het Kröller-Müller Museum © Frank Wassink

De klassiekers: niet te missen in Arnhem
– Het Kröller-Müller Museum waarvan het oudste gedeelte ontworpen is door de bekende Belgische architect Henry van de Velde en in het prachtige nationale park De hoge Veluwe ligt.
– Het Watermuseum ligt in een historisch pand met een oude watermolen midden in park Sonsbeek. Groot en klein kunnen op een eigentijdse en interactieve manier alles over het water leren en bijvoorbeeld een tochtje maken door een riool, een ritje doen met de waterfiets op de Rijn en nagaan hoe je water kunt besparen bij een toiletbezoek of het kleren wassen.
– Het Nederlands openluchtmuseum: een creatieve versie van ons Bokrijk.
Burgers Zoo, waarvan vele gedeelten, zoals ‘de oceaan’, ‘de woestijn’ en ‘de bush’ overdekt zijn.

Smullen in Verheyden
Voor een snack of eenvoudige maaltijd over de middag raden we café-restaurant Verheyden aan, bekend om zijn dagelijks aanbod aan oesters, warme sfeer en goede service. Alle gerechten zijn huisgemaakt met dagverse en seizoensgebonden producten.

Het openluchtmuseum, ook wel het Bokrijk van Arnhem © Jan Knoop

Het openluchtmuseum, ook wel het Bokrijk van Arnhem © Jan Knoop

Het Drijfpaleis
Een originele B&B vonden we in het unieke Drijfpaleis in Arnhem. Het is gebouwd op een ponton aan de oevers van de Rijn. Het ziet eruit als een mengeling van een Eftelingkasteel en een gebouw van Gaudi. Je zou het ook als kitsch kunnen bestempelen, maar het is zo speciaal en uniek dat je het eigenlijk met niets kunt vergelijken. Zijn tuintje, opgesmukt met kleine blauwe en witte mozaïek, doet aan de tuinen van Gaudi denken.

PRAKTISCHE INFO
Nederland | www.NL-Xperience.com | www.holland.com
Arnhem
| www.regioarnhemnijmegen.nl
Neem de trein
De gemakkelijkste en snelste manier om naar Nijmegen of Arnhem te reizen is met de IC-trein. Van Antwerpen-Centraal tot Nijmegen doet de trein er een dikke 2u over, tot Arnhem een tiental minuten meer met slechts één overstap in Roosendael. Meer info: www.nmbs.be
Bezienswaardigheden
Molenplaats Sonsbeek
| www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl
Burgerszoo
| www.burgerszoo.nl
Watermuseum
| www.watermuseum.nl
Kröller-Müllermuseum
| www.kmm.nl
Eten & drinken
Café-restaurant Verheyden
| www.cafe-verheyden.nl
Overnachten
Het Drijfpaleis
| www.drijfpaleis.nl

Coverfoto: © Michel Vedder Photography

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *