Tauernradweg

Tauernradweg: fietsvakantie in nationaal park Hohe Tauern

Gruss Gott! Vanaf de hoogste Europese waterval fietst reisreporter Gerrit over de verkeersarme Tauernradweg naar het idyllische Zell am See. De fietstocht voert langs de ruisende Salzach en Saalach en dwars door het prachtige nationaal park Hohe Tauern in Salzburger land. Onderweg laat hij zich verwennen in het mooiste Oostenrijkse wellnesscomplex.

Indrukwekkende waterspektakel
De hoogste waterval van Europa bevindt zich in Krimml, een dorpje vlakbij de Gerlos-pas. Over een hoogte van 380 m stort de watermassa zich naar beneden met een debiet van 46.000 liter per seconde. Een oorverdovend en fascinerend spektakel. Via een steile wandelweg bereik ik het hoogste punt van waaruit ik een magnifiek uitzicht heb over dit overweldigend natuurfenomeen. Een regenjasje tegen het bruisende water kan ik hier best gebruiken! Helaas heb ik die niet bij.

Tauernradweg

De donderende watermassa maakt een imponerende indruk.

Adem als nooit tevoren
Het kolkende water van de Krimml-waterval veroorzaakt een fijne nevel die  bevrijdend werkt op de ademhaling. Een uurtje toeven aan de voet van de kolkende massa en je ademt als nooit tevoren. Onder begeleiding van een ervaren medisch team word je longinhoud gemeten voor en na het verblijf in de waternevel. Het resultaat is spectaculair. Een weekje kuren geeft een effect dat maandenlang aanhoudt en de negatieve effecten van astma sterk vermindert.

Tauernradweg

Tauern Spa, een ultramodern wellness complex, behoort tot de topkuuroorden in Oostenrijk.

Fiets aan de kant voor verwennerij
Vanaf de waterval, door valleien en naast een vlug stromend riviertje loopt een heerlijk fietspad, de Tauernradweg. Langs beide zijden geflankeerd door hoge bergtoppen fiets ik over autovrije wegen en zonder grote hellingen van Krimml richting Kaprun en Zell am See. Na een vijfentwintigtal kilometer bereik ik Kaprun waar pure luxe en verwennerij me opwachten in de Tauern Spa. Dit ultramodern wellness complex is één van de topkuuroorden in Oostenrijk.

Tauernradweg

Een Zuid Amerikaans gevoel: op stap met een lama in de bergen!

Wandel eens met een lama
Een lama-trekking, voor mij toch wel een bijzondere attractie, heeft mijn aandacht. Op de Burgi-farm leven tien van deze lieve dieren. Ze zijn afgericht om te stappen met de toeristen. Ik beleef een ongelooflijk leuke ervaring wanneer ik met een lama gedurende een tweetal uurtjes op wandel ga. Ter info, deze schaapkamelen spuwen, zijn tam en gewoon met mensen om te gaan. Hier voel ik mij bijna in Zuid-Amerika.

Tauernradweg

De omliggende bergen en het blauwe meer maken Zell am See idyllisch

Tauernradweg

Flaneer in het chique Zell am See 
Na een verkwikkende nacht in de Tauern Spa leidt het fietspad me naar het 5 kilometer verder gelegen Zell am See. Het blauwe meer met absolute drinkwaterkwaliteit en het groen van de bossen en weiden op de omliggende bergen maken het stadje idyllisch. Je vindt hier heel wat mooie hotels en terrasjes. Shoppingliefhebbers vinden zeker hun gading als ze flaneren langs de etalages. Zelf ruil ik het winkeltoerisme liever in voor een ‘romantisch’ boottochtje op het meer. Een absolute aanrader!

Tauernradweg

Langs charmante dorpjes en bloemende alpenweiden
Ik laat de Zeller See achter mij en fiets een 30-tal kilometer verder naar Leogang. De lichtglooiende fietsroute brengt me voorbij lieflijke dorpjes en mooie bloemenweiden. Hier ben ik in het grote skigebied dat aansluit op Saalbach en Hinterglem. Maar ook de zomer biedt een waaier aan activiteiten. Leogang is een paradijs voor mountainbikers. Downhillers en zeer sportieve mountainbikers ervaren de tijd van hun leven door tegen hoge snelheid af te dalen via de bergflanken of vanop spectaculaire pistes.

Tauernradweg

Hangend in een harnas zoef ik als een raket in 60 seconden naar beneden!

Adrenalinekick op de Flying Fox
Een heel andere uitdaging is de Flying Fox. Hangend in een harnas en bevestigd aan een kabel raas je tegen 130 kilometer per uur en op een hoogte van 140 meter boven het dal als een raket in 60 seconden naar beneden. Volledig gevaarloos onderging ik de kick van mijn leven. Niet echt goedkoop, maar voor mij een waardige afsluiter die ik niet wou missen!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Kaprun | Internet: www.kaprun.at
Zell am See | Internet: www.zellamsee.at
Leogang | Internet: www.leogang.at
Salzburgerland | Internet: www.salzburgerland.com/nl/fietsroutes
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be_nl
Bereikbaarheid
Met de auto: afstand België-Zell am See:  850 km via Duitse en Oostenrijkse autowegen
Bezienswaardigheden
Krimml-watervallen | Internet: www.krimml.at
Activiteiten
Tauernradweg | Internet: www.tauernradweg.com
Lama-trekking | Internet: www.kaprun-burgi.at
Tauern Spa Wellness | Internet: www.tauernspakaprun.com
Flying Fox | Internet: www.flying-fox-xxl.at
Overnachten
Hotel Klockerhaus | Oberkrimml 10 | 5743 Krimml Tel. +43 (0)6564 7208 | internet: www.klockerhaus.com
Hotel TauernSpa | Tauernspaplatz 1 | 5710 Kaprun Tel. +43 (0)6547 2040 | internet : www.tauernspakaprun.com
Hotel Riederalm | Rain 100 | 5771 Leogang Tel. +43 (0)6583 7342 | internet: www.riederalm.com

Lees meer over Oostenrijkreisreporter.be/oostenrijk

Foto’s : © Gerrit Smekens | Coverfoto: Toerisme Salzburgerland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *