Waddeneiland Norderney

7 tips voor een weekendje op het Duitse Waddeneiland Norderney

Hoorde je al van de Duitse Waddeneilanden, Die Ostfriesischen Inseln of de Oost-Friese Eilanden? Wellicht niet! Daarom trok reisreporter Igor naar Norderney, een eiland van contrasten. Hij waaide er uit op eindeloze stranden, snoof cultuur, fietste en wandelde door ongerepte natuur. Afsluiten deed hij in blitse beachbars met bedwelmend zeezicht!

Norderney in zeven reistips
Met Norderney pikken wij er het meest begeerlijke eiland uit en misschien ook wel het meest toeristische van alle Oost-Friese Waddeneilanden. Al is er hier niets verkeerd met het woord ‘toeristisch’. Zelfs in volle zomerseizoen biedt Norderney volop ruimte en plaats. Reisreporter Igor verkent tijdens een goed geplande driedaagse het eiland en tipt voor jou de leukste hoogtepunten. Of hoe plan je dit eilandbezoek in zeven reistips?

Waddeneiland Norderney

Stijlvolle strandstoelen zorgen voor een mondaine flair op het waddeneiland.

1. Trendy badplaats Norderney
Slechts één stad telt het eiland. Maar daar is niets mis mee. Want zonder overdrijven omschrijf je het kuststadje Norderney als een ‘light-versie’ van het mondaine Knokke. Ook hier zie je vele trendy winkels, exclusieve boetieks, gezellige terrasjes en restaurants en zelfs verkeersvrije straten, zoals de Poststrasse en de Friedrichstrasse. Bij zonnig weer struikelt men bij wijze van spreken over de vele aangename terrasjes in het centrum of langs de brede strandpromenade. Een verademing, op de zeedijk zie je nergens spuuglelijke hoogbouw zoals bij ons.

Waddeneiland Norderney

Weidse strand geven de grootsheid van de kuststroken weer.

2. Alleen maar heerlijke brede zandstranden
Geen gebrek aan zandstrandzones op Norderney! Denk daarbij aan het weidse strand van De Panne. Zo heb je meteen een idee van de grootsheid van de kuststroken. De populairste zandstranden zijn het West- en het Nord-Badestrand, gewoon omdat beide stranden zich langs de strandpromenade uitstrekken. De locals verkiezen het Ost-Badestrand Weisse Düne en wie een meer desolaat strand wenst, trekt naar het FKK-Badestrand. Opgelet, dit is enkel te bereiken met de fiets of na een fikse strandwandeling, of een forse duinwandeling.

Waddeneiland Norderney

Oude melkerij wordt hippe brasserie Meine-Meierei tafel | foto © Meine-Meierei

3. Op gastronomische tour
Norderney verwend lekkerbekken en andere gastronomen met een brede keuze aan restaurants: variërend van Italiaanse specialiteitenrestaurants over populaire strandbars tot en met gastronomische parels. Esszimmer groeide op een paar maand tijd uit tot een van de beste culinaire smikkeladresjes van het eiland. Ik onthoud er de naam van chef-kok Felix Wessler na het proeven van zijn smaakbommen. Anders is Meierei, een gloednieuwe zaak waarbij een industriële melkerij omgebouwd werd tot een populaire brasserie.

Waddeneiland Norderney

Vijfentachtig procent van het eiland bestaat uit beschermd natuurgebied. © Janis Meyer

4. Lekker uitwaaien op het waddeneiland
Even heerlijk uitwaaien? Geen probleem want aan fiets- en wandelpaden heeft het eiland geen gebrek. Niet minder dan vijfentachtig procent van het eiland bestaat uit beschermd natuurgebied: het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer. Sommige plaatsen zijn verboden voor het publiek maar je mist niets van het natuurpark dankzij het kleinmazig fiets- en wandelnetwerk. De auto is een overbodig luxemiddel op Norderney. Huur liever een fiets want dat is spotgoedkoop. Ik betaalde slechts 5 euro per dag per fiets. En fietsverhuurders zijn alom aanwezig op het eiland.

Waddeneiland Norderney

Geniet van een rustig verwendagje in het Bade: Haus Norderney. © Nicholas Chibac

5. Pik een dagje wellness mee
Zin in een rustig verwendagje? Kies dan zoals ik voor een (half) dagje wellnessplezier in het Bade: Haus Norderney. Dit immens complex bevat twee afgescheiden gedeeltes. Eentje geënt op familiaal plezier met een groot landschapszwembad inclusief glijbaan en kinderspelen. Het thalassogedeelte daarentegen bestaat uit een zwembad met daaromheen diverse sauna’s en andere spa- en wellness faciliteiten. Je kan binnen met een (halve) dagkaart en kan ook kiezen tussen een toegangspas voor één of beide complexen.

Waddeneiland Norderney

Café Marienhöhe: een uitstekend adresje voor wie een hapje of een glaasje wijn met een bedwelmend zeezicht wil combineren.

6. Chillen in blitse beachbars
Ook blitse beachbars en panoramische restaurants mankeren niet. Surf Café en restaurant Weisse Dünne zijn wellicht de twee populairste. Weisse Düne ligt pal in de duinen en daardoor wat meer uitnodigend. Op gastronomisch vlak is Weisse Düne ietwat verfijnder, maar ook ietsje duurder. Surf Café vind je op de zeedijk. Nog twee aanraders zijn Café Marienhöhe en de Milchbar. Beiden uitstekende adresjes voor wie een hapje of een glaasje wijn met een bedwelmend zeezicht wil combineren.

Waddeneiland Norderney

Bijzonder zicht op de 54 meter hoge vuurtoren. © Michael Mehle

7. Cultuursnuiven als afsluiter
Wie graag een vleugje cultuur opsnuift, raad ik het Bade-Museum aan. Dit museum vertelt het verhaal van Norderney als oudste Noordzeeheilbad van Duitsland. Een traditie die meer dan tweehonderd jaar teruggaat in de tijd. Het museum lijkt op het eerste zicht wat gedateerd, toch is het meer dan de moeite waard. Het Watten Welten-museum focust op de uitgebreide fauna- en flora van het Nationaal Park Niedersächsisches Wattenmeer. Dit museum richt zich vooral op jongeren.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Norderney | Internet: www.norderney.de
Toerisme Nedersaken | Internet: www.vakantieland-nedersaksen.nl
Toerisme Duitsland | Internet: www.germany.travel
Bereikbaarheid
Brussel – Norderney:  480 km | Een veerboot tussen Norden en Norderney verbindt het eiland met het vasteland. Om het uur varen veerboten heen en weer met een hogere frequentie in de zomermaanden. Een overtocht kost 20 euro per persoon heen en terug. Een auto op het eiland heeft weinig of geen zin want alles is gemakkelijk te voet of per fiets bereikbaar. Ook het openbaar vervoer op het eiland is goed geregeld. In de havenplaats Norden vind je vlakbij de ferry een grote parking waar je de auto kan achterlaten. De dagprijs is 5 euro.
Overnachten
Het hotelaanbod op Norderney varieert van luxueuze 4*-hotels tot en met eenvoudige pensions. Er zijn drie campings op het eiland die zich een eindje buiten het centrum situeren.
Eten en drinken
Esszimmer | Damenpfad 37, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 893 809
Meierei | Lippestrasse 24, 26548 Norderney
Surfcafé | Am Januskopf 9, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 935 750
Restaurant Weisse Dünne | Weisse Düne 1, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 935 717
Café Marienhöhe | Damenpfad 42 a, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 9350 153
Milchbar | Damenpfad 33, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 927 344
Bezienswaardigheden
Bade-Museum | www.museum-norderney.de
Watten Welten-museum | Internet: www.wattwelten.de
Activiteiten
Bade: Haus Norderney | Am Kurplatz 3, 26548 Norderney | Tel: +49 4932 891 400

Alle foto’s zijn onder auteursrecht van de vermelde zaken of fotografen en zijn ons ter beschikking gesteld door de dienst toerisme onder creative commons licentie!

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *