Stuttgart zet architecturale parel op Werelderfgoedlijst

Een blik in de toekomst werpen, dat is eigenlijk onmogelijk. Maar wie in 1927 de nieuwe Weissenhofsiedlung in Stuttgart zag, had het idee zich in de 21e eeuw te bevinden. Zo vernieuwend waren de opzet en architectuur van deze modelwijk. Twee huizen in de wijk, ontworpen door Le Corbusier, maken sinds juli 2016 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.

Sterarchitect
Charles-Édouard Jeanneret-Gris (1887 – 1965), beter bekend als Le Corbusier, was als architect, stedenbouwkundige en ontwerper een vooruitstrevend denker die de toon zette voor de moderne architectuur. Het begrip ‘sterarchitect’ zou speciaal voor hem bedacht kunnen zijn; overal ter wereld zijn de gebouwen van Le Corbusier nog altijd iconen van een nieuwe tijd en een nieuwe manier van leven en denken. Maar liefst zeventien van zijn werken zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Zeven landen op drie continenten hadden hiervoor gezamenlijk een aanvraag ingediend.

Stuttgart2

Zijn tijd ver vooruit
De Weissenhofsiedlung in Stuttgart, ook wel Werkbundsiedlung genoemd, was een enorm laboratorium van de toekomst: onder leiding van Ludwig Mies van der Rohe ontstonden hier 33 gebouwen, waarvan er nu nog elf zijn overgebleven. Dat van Le Corbusier was, naast zijn ‘Haus Citrohan’, een van de meest spectaculaire ontwerpen en is dat nog altijd. Het op slanke pijlers rustende huis met zijn ruime dakterras, in die tijd een ongekende luxe,  variabel in te delen woonruimtes en ergonomisch vormgegeven inbouwkeuken is licht, luchtig, streng en elegant tegelijk.

Stuttgart3

Tijdcapsule Weissenhofmuseum
Op de eerste verdieping van de twee-onder-een-kap-woning is tegenwoordig het Weissenhofmuseum gevestigd: een fascinerende momentopname van de expositie van de Werkbund in 1927. De ruimte-indeling, de kleurstelling en zelfs delen van de inrichting zijn nog precies zoals ze oorspronkelijk waren. Ze maken op een indrukwekkende manier duidelijk waarom Le Corbusier wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten van de 20ste eeuw.

Bron en foto’s: © Toerisme Duitsland

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *