Belgische en actieve cultuurzomer in Nederland

De zomer in Nederland wordt er een met een Belgisch kantje. Twee tentoonstellingen met werken van Van Eyck, Bruegel en ook Jan Fabre zijn deze zomer bij onze noorderburen te bezichtigen. Toch liever actief de Hollandse sfeer opsnuiven? Dat kan zowel op de fiets als op de tijdelijke toeristentrams in Den Haag.

Vlaamse meesters in Noordbrabants Museum
Van 18 juni tot en met 9 oktober kun je in het Noordbrabants Museum een vijftigtal schilderijen bewonderen van zowel Hollandse als Vlaamse meesters. De werken zijn afkomstig uit het Brukenthal Museum in het Roemeense Sibiu. De tentoonstelling toont werken uit de tijd voor en na Jheronimus Bosch van onder meer Jan van Eyck, Pieter Brueghel de Jonge, Hans Memling en Jacob Jordaens.  Samen met Bosch brachten zij de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau. De werken bevinden zich al meer dan 200 jaar in de stad Sibiu waardoor het merendeel onbekend is bij het grote publiek.

Mozaïk van Jan Fabre
Bijna gelijktijdig, van 11 juni tot en met 18 september, worden de monumentale mozaïekpanelen van onze Jan Fabre tentoongesteld tijdens de expositie ‘Tribute to Hieronymus Bosch in Congo’. De serie maakt deel uit van zijn kritische reflecties over het koloniale verleden van België, een thema dat sinds 2002 veelvuldig voorkomt in het werk van Fabre. Voor deze reeks liet de kunstenaar zicht inspireren door de beeldtaal van Jheronimus Bosch.

500 jaar Bosch
Beide tentoonstellingen maken deel uit van Bosch Grand Tour. Daarbij presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea dit jaar een hedendaags tentoonstellingsprogramma rondom Jheronimus Bosch. Meer info: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Cultuur actief beleven: Van Gogh fietsroutes
De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 335 km fietsplezier, verdeeld in vijf routes. Die voeren je langs vijf Brabantse gemeenten die een band hebben met Van Gogh: Zundert, Tilburg, Etten-Leur, Nuenen en ’s-Hertogenbosch. Je geniet van de gevarieerde Brabantse landschappen en bezoekt plekken die Van Gogh hebben gevormd. De route nodigt fietsliefhebbers uit zich te laten inspireren door het landschap dat Vincent in zijn hart sloot. Meer info: http://www.visitbrabant.nl

Sightseeing in Den Haag
Nog tot oktober rijden er tussen de Haagse binnenstad en Scheveningen een drietal historische hop-on-hop-off trams. Die nemen een vaste route langs diverse locaties en attracties, zoals de Grote Kerk, Vredespaleis en Kurhaus. Den Haag is de eerste stad van Nederland met zo’n toeristische voorziening, de moeite waar dus om eens uit te testen. Dagkaarten kosten 14 euro en kinderen onder de twaalf jaar mogen voor 5 euro meerijden. Meer info: denhaag.com

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *