Minsk: statige stad met een hip randje

Link je Belarus enkel aan het Eurovisiesongfestival? Toegegeven, hoofdstad Minsk kwam zelfs nooit in mij op als citytripbestemming. Toch wandel je hier rond zonder je te vervelen. Het vroegere communisme en het huidige autoritaire regime laten hun sporen na. Vooral de jonge bevolking ontdooit stillaan. Maar, achter die strenge façade valt heel wat te ontdekken!

Blauwe ogen
Wit-Rusland of Belarus ligt in Oost-Europa en grenst aan Rusland, Letland, Litouwen, Polen en Oekraïne. De inwoners, ze zijn met ruim 9,5 miljoen, verkopen hun land maar al te graag als The Blue Eyed Country omdat er zoveel meren (10.000!) en rivieren (13.000!) te vinden zijn. Maar ‘Het Groene Land’ zou een even goede bijnaam zijn: wie de stad verlaat, waant zich in een natuurrijke omgeving met typische dorpjes.

Even buiten het centrum staat deze architecturale diamant: de Nationale Bibliotheek van Wit-Rusland.

Even buiten het centrum staat deze architecturale diamant: de Nationale Bibliotheek van Wit-Rusland.

In de stad staan enkele indrukwekkende gebouwen: links het Bolshoy Theatre en rechts het Palace of the Republic.

In het stadscentrum staan enkele indrukwekkende gebouwen: links het Bolshoy Theatre en rechts het Palace of the Republic.

Minsk als epicentrum
De belangrijkste stad is tevens ook de hoofdstad van Wit-Rusland: Minsk. Met bijna 2 miljoen inwoners vormt het het economische en administratieve hart van het land. Hoge wolkenkrabbers schieten er als paddenstoelen uit de grond en jongeren komen massaal naar hier om te studeren en werk te vinden. Terwijl er weinig beweging is in de kleine dorpjes elders in het land, blijft Minsk stevig groeien. Voor we de stad verkennen, duiken we eerst in de geschiedenis van Wit-Ruslands belangrijkste familie.

Mir Castle.

Mir Castle.

Nesvizh Castle

Nesvizh Castle.

Werelderfgoed van de Radziwills
Twee bezienswaardigheden die elke gids hier wil tonen zijn de twee impressionante kastelen van de Radziwill-familie: Mir Castle en Nesvizh Castle (Kasteel van Njasvisj), allebei ten zuidwesten van Minsk en zo’n 29 km van elkaar verwijderd. De adellijke Radziwills leefden in de 15de eeuw en komen oorspronkelijk uit Litouwen. In hun tijd behoorden ze tot de belangrijkste families van het toenmalige Groothertogdom Litouwen. Mir Castle en Nesvizh Castle staan respectievelijk sinds 2000 en 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De binnenplaats van Mir Castle.

De binnenplaats van Mir Castle.

Rekwisieten uit de middeleeuwen illustreren de tijd van toen.

Rekwisieten uit de middeleeuwen illustreren de tijd van toen.

De luxueuze kamers van Mir Castle.

De luxueuze kamers van Mir Castle.

Kinderharnas van 8 kg
Mir Castle werd in de 15de eeuw gebouwd in gotische stijl. Opvallend hier zijn de verschillende torens die je vanaf de ruime binnenplaats kan bewonderen. Doorheen de jaren kreeg het kasteel verschillende elementen uit de renaissance en de barok aangemeten. In het museum krijg je een kijk op het leven tijdens de middeleeuwen met levensgrote poppen, meubilair en andere rekwisieten. Zo kom ik te weten dat vleugels op een harnas ’s nachts de paarden van de vijand moesten afschrikken, vrouwen zich neervlijen op stoelen zonder armleuningen zodat hun jurk mooi viel en dat zelfs kinderen een harnas aankregen van zo’n 8 kg!

De gigantische binnenplaats van Nesvizh Castle.

De gigantische binnenplaats van Nesvizh Castle.

Niet alleen het kasteel maar ook groene omgeving hier is adembenemend.

Niet alleen het kasteel maar ook de groene omgeving hier is adembenemend.

Vissen aan het paleis
Na ruim een half uur rijden, sta ik op de brug aan de ingang van het indrukwekkende Nesvizh Castle. Dit met water omgeven paleis werd gebouwd van 1582 tot 1604 in renaissance- en barokstijl. Een eeuw later vielen de Zweden binnen om het kasteel te plunderen en te verwoesten. Vandaag is daar nog maar weinig van te merken: de pastelgekleurde gevels ogen luchtig en de gigantische binnenplaats ligt er kraaknet bij. De imposante kamers en grote hallen zijn bijna niet te tellen, maar hier is het stokpaardje vooral het grote omliggende park inclusief meer waar locals op hun gemak komen wandelen, vissen of een ijsje eten.

Citygates2

Voorbij deze City Gates geraak je in het centrum van de stad.

Voorbij deze City Gates geraak je in het centrum van de stad.

Grootste klok van Wit-Rusland
Terug in Minsk, valt het me op hoe erg de Sovjet Unie hier haar sporen naliet. Vooral bij de architectuur: statige, monumentale gebouwen staan zij aan zij langs metersbrede boulevards. Een pastelkleurige barokke kathedraal zorgt voor wat afwisseling en grote parken maken de stad groen. De eerste blikvanger in Minsk zijn de City Gates: twee reusachtige torens die de toegang vormen naar het centrum van de stad. De linkse toren huisvest Belarus’ grootste klok, uit Berlijn meegenomen na de bevrijding, en niet toevallig de plek waar de locals aftellen op oudjaar.

Het indrukwekkende regeringsgebouw met Lenin op de voorgrond.

Het indrukwekkende regeringsgebouw met Lenin op de voorgrond.

Independence Square is de voornaamste plek in Minsk. De Rode Kerk zorgt voor een kleurrijke toets.

Independence Square is de voornaamste plek in Minsk. De Rode Kerk zorgt voor een kleurrijke toets.

Lenin heet je welkom
Eenmaal de ‘poort’ voorbij arriveer ik op het Onafhankelijkheidsplein (Independence Square), het tweede grootste plein van Europa en ten tijde van de Sovjet Unie de belangrijkste plek van het land. Ook vandaag vormt het nog steeds het kloppend hart van Minsk. Wat meteen opvalt is het symmetrische regeringsgebouw met Lenins standbeeld op de voorgrond. Er tegenover vind je de hoofdingang van de metro, die sinds 1984 slechts uit twee lijnen bestaat en zo alle windrichtingen van het centrum met elkaar verbindt.

Rode Kerk
Verder bevindt zich hier ook de City Council, de Wit-Russische staatsuniversiteit, een ondergronds shoppingcenter en appartementen uit de 20ste eeuw. Maar het mooiste gebouw op het plein is misschien wel de Simon en Helenakerk. De rooms-katholieke rode kerk werd gewijd aan de kinderen en gelijknamige patroonheiligen van stichter Edward Woyniłłowizc. Een heerlijk contrast met de strenge gebouwen die wijdverspreid rond het plein liggen.

De uitgestrektheid van Independence Square is enorm.

De uitgestrektheid van Independence Square is enorm.

Kerk met concertzaal
Dieper in het centrum kom je Liberty Square tegen: een gezellig plein in het oude stadsgedeelte met enkele markante gebouwen. Zo staat hier onder meer het knappe witte stadhuis uit de 15de eeuw en gerenoveerd in 2000. Verderop staat de Holy Spirit Cathedral, de voornaamste kathedraal in een overwegend orthodox Minsk. Niet te verwarren met de Holy Spirit Church, een kleinere gerestaureerde kerk uit 1636 waar nu de concerthal van de Children’s Philharmonic Society aangebouwd werd. Loop er zeker eens binnen om te kijken wat er op het programma staat.

The Holy Spirit Cathedral, de belangrijkste orthodoxe kerk in Minsk.

The Holy Spirit Cathedral, de belangrijkste orthodoxe kerk in Minsk.

Liberty Square met bovenaan het stadhuis en onderaan de Holy Spirit Church.

Liberty Square met bovenaan het stadhuis en onderaan de Holy Spirit Church.

Rouwen op een eiland
Volg je de rivier Svislatsj verder richting het noorden, dan kom je het Island of Tears tegen. Via een korte wandelbrug bereik je het eilandje waar een kleine kapel en een monument de meer dan 700 gesneuvelde soldaten uit de Afghaanse Oorlog (1979-1989) herdenken. De beelden rond de kapel stellen de rouwende moeders, weduwes en zussen van de jonge slachtoffers voor. Verderop staat er nog het beeld van een huilend, naakt engelenjongetje. Een symbool van rouw voor de vele actuele conflicten wereldwijd.

Het Traneneiland met monumenten die de conflicten in de wereld herdenken.

Het Traneneiland met monumenten die de conflicten in de wereld herdenken.

Minsk voor hipsters
De laatste plek die onze gids absoluut wil tonen is een trendy buurt in de Oktoberstraat (Oktjabrskaja Street). Ik wandel verbaast langs de kleurrijke met graffiti versierde gevels van oude fabrieken en brouwerijen en sta versteld dat Minsk ook zo hip kan zijn. Zo’n 6 jaar geleden opende hier een eerste restaurantje en mochten street artists van de overheid hun kunsten publiek tentoonstellen. Vooral de gigantische mural van de Braziliaan Roman Martins wekt veel indruk. In 3 jaar tijd werd het de meest populaire buurt met hippe (koffie)bars, restaurants en live muziek. Een verrassende wending voor een stad die nog steeds stevig vasthoudt aan haar verleden.

Wit-Ruslands grootste mural van de hand van kunstenaar Roman Martins.

Wit-Ruslands grootste mural van de hand van kunstenaar Roman Martins.

Oktjabrskaja Street is veruit de hipste straat van Minsk.

Oktjabrskaja Street is veruit de hipste straat van Minsk.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Belarus  | Belarus.travel
Toerisme Minsk
Visum | blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig.
Ziekteverzekering | aan de grens word je verondersteld een ziekteverzekering te nemen. Die kost slechts 1 euro per dag je in Wit-Rusland bent.
Bereikbaarheid
Vliegtuig
| Belavia vliegt sinds 27 april 2017 rechtstreeks vanaf Brussels South Charleroi Airport naar Minsk.
Bezienswaardigheden
Mir Castle | Krasnoarmeyskaya Ulitsa 2, Mir 231444
Nesvizh Castle | Zamkavaja Vulica 2, Nesvizh 222603
Bekijk op deze kaart alle bezienswaardigheden in Minsk.
Eten en drinken
In het oude stadsgedeelte in de buurt van de Zybickaja Street liggen een heel aantal hippe en leuke barretjes voor zowel de bier- als cocktailliefhebber.
Beercap | craft beer bar met een eigen winkeltje | Ulitsa Gertsena 10
Gambrinus | waar de zelfgemaakte vodka rijkelijk vloeit | Ploshchad’ Svobody 2
Banki-Butylki Bar | proef hier van aparte, groene shotjes in schattige jampotjes | Ulitsa Zybitskaya 6
El Pushka | smakelijke cocktails met zuiderse allures | Ulitsa Gertsena 12
Overnachten
Renaissance Minsk Hotel**** | Dzerzhinsky Avenue 1E
Tel.: +375 17 3099090 | E-mail: [email protected]

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Minsk: statige stad met een hip randje”

  1. In de tekst staat: “Visum | blijf je niet langer dan 5 dagen, dan is een visum niet nodig”. Dat is ondertussen achterhaald. Je kan nu Belarus visumvrij bezoeken tot 30 dagen (dag van aankomst en vertrek inbegrepen). Vanaf vijf dagen moet je je registreren, maar dat doet het hotel wel voor u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *