citytrip salzburg oostenrijk

Getest: wat zien en doen in 24u Salzburg

Het rijke verleden van Salzburg prikkelt iedereen! Reisreporter Dragana bezoekt deze prachtige stad en wandelt er door haar weelderige geschiedenis. Helemaal van de Domwijk tot de ‘Festung Hohensalzburg’ neemt ze je mee op een leerrijke reis doorheen een boeiend verleden en sterke tradities. Onderweg stopt ze aan lekkere adresjes!

citytrip salzburg oostenrijk

Ondanks zijn successen verdiende de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart geen rustplaats op het Sankt Sebastian-Friedhof

Waarom de wereldberoemde componist hier niet rust
Na mijn kennismaking met stadsgids Sandor Cheizoo vertrekken we naar Sankt Sebastian-Friedhof, het kerkhof van Sint Sebastian. Ik spot een grafsteen met daarop de naam ‘Mozart’ en vraag de gids of ook Wolfgang Amadeus Mozart hier begraven is. ‘Er zijn nog veel raadsels rond het skelet van de beroemde componist’ antwoordt de gids. ‘Maar hier begroef men hem zeker niet aangezien hij arm stierf. Mozarts vrouw en zijn vader rusten hier wel’.

citytrip salzburg oostenrijk

De buitengewone bloementapijten van het Mirabell Paleis zijn ware kunstwerken

Romantisch geheim van Sound of Music decor
We wandelen verder naar het Mirabell Paleis, bekend van de film The Sound of Music.
Ook al ben je geen fan, deze plek moet je zeker bezoeken! Indrukwekkend, evenals de prachtige tuinen met buitengewone bloementapijten die tot kunst zijn verheven. Het paleis gebouwd voor de aartsbisschop Wolf Dietrich Von Raitenau diende als een ‘pleasure palace’ voor hem en zijn minnares Salome Alt.

citytrip salzburg oostenrijk

In de winkelstraat Getreidegasse worden flikkerende neon en lichtreclame geweerd

Unieke uithangborden sieren de Getreidegasse
Onderweg naar de Festung Hohensalzburg stoppen we even in de winkelstraat Getreidegasse. Sandor, onze gids, deelt mee dat wie in Salzburg een winkel wil openen, een smeedijzeren uithangbord moet aanschaffen. Anders krijg je geen openingsvergunning! Hier spot je geen flikkerende neon maar reclamepanelen als weleer voor beroepen en ambachten. Denk daarbij aan de kam en schaar voor een kapper. Zo bewaart en waakt men over een authentiek stadsbeeld!

citytrip salzburg oostenrijk

Vanaf Festung Hohensalzburg heb je een prachtig zicht over Salzburg

citytrip salzburg oostenrijk

De Salzburgse skyline tijdens een ‘grijze’ winterdag

Prachtig panorama vanaf Festung Hohensalzburg
Onze stadswandeling leidt ons naar de kabelbaan om zo de Festung Hohensalzburg te bereiken, één van Europa’s  grootste middeleeuwse kastelen. Je tuurt er eindeloos over de stad en slentert er letterlijk uren rond. Als je dat wil tenminste! Tip: Beleef een unieke sfeer en pauzeer er even om iets te drinken of eten. Je zit er op stoelen en aan tafels zoals destijds in een middeleeuws kasteel.

citytrip salzburg oostenrijk

De chef van Restaurant Carpe Diem weet je zintuigen te prikkelen!

Fingerfood met klasse
Tijd voor een middagmaal! Daarvoor bezoeken we Restaurant Carpe Diem, bekroont met twee Gault Millau mutsen en één Michelin-ster! Ze bevelen er ons de ‘fingerfood’ menu aan. Neen, je eet hier niet met de handen, maar geniet van vele kleine smakelijke porties. Wel om, figuurlijk, je duim en vingers van af te likken! Zelf laat ik me verleiden door de huisbereide carpaccio, gevolgd door een varkenshaasje met een compote van citroen en polenta. Afsluiten doe ik met een heerlijke witte chocomousse met rabarber.

citytrip salzburg oostenrijk

Het imponerende decor en de omgeving van de domwijk zijn een absolute aanrader.

Vorstelijk verleden van de Dom wijk
Vervolgens voert onze tocht langs de Residenz-platz richting Dom wijk, een culturele parel in het historisch centrum van Salzburg. De kathedraal en de residentie, ooit het centrum van prinsaartsbisdom Salzburg opende in 2014 voor het grote publiek. Het pompeuze decor maakt me klein en nietig! Grote kamers, waar rood met goud gedecoreerd behang overheerst, geven de grandeur van weleer weer. De ‘blauwe kamers’ etaleren de rijkdom. Tip: liever een bezoek op jezelf? Huur dan een audiogids zodat je alle informatie én anekdotes verneemt!

Salzburg Oostenrijk citytrip

Het aanpalende kerkhof behoort tot één van ’s werelds mooiste en oudste kerkhoven.

citytrip salzburg oostenrijk

De verlichting hult het plein in een gezellige, romantische sfeer

Verleidelijke verlichting lokt je naar buiten
De tijd dringt en we reppen ons naar de Sankt Peterskirche  gebouwd tussen 1130 en 1143 op resten van de afgebrande romaanse kerk. Het aanpalend kerkhof behoort tot één van de mooiste en oudste kerkhoven van de wereld. Samen met de Christelijke catacomben is dit een verplicht bezoek voor de Sound of Music fans. De rondleiding eindigt bij valavond op de Residenzplatz die in de duisternis nog meer schittert! De verlichting hult het plein in een gezellige, romantische sfeer: heel anders dan overdag!

citytrip salzburg oostenrijk

Tip: proef in Gasthaus Zwettler’s de Tiroler Gröstl. Een typisch Oostenrijks eenpansgerecht met aardappelen

Traditionele cuisine in Gasthaus Zwettler’s
Tijdens de rondleiding sprak onze gids Sandor fier over de lekkere traditionele keuken van Salzburg. Mijn ‘mooie lijn voornemens’ lap ik aan mijn laars, ik popel om te mogen proeven! Hij troont me mee naar Gasthaus Zwettler’s en raadt me de Tiroler Gröstl aan, een typisch Oostenrijks eenpansgerecht met aardappelen. Lekker, maar ik schrik van het zoutgehalte op mijn patatjes! Met pretoogjes kijkt Sandor me vrolijk aan en zegt duidelijk geamuseerd: ‘hey, we zijn nu eenmaal in SALZburg hé!’

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Salzburg | Internet: www.salzburg.info
Toerisme Salzburgerland
| Internet: www.salzburgerland.com
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be
Bezienswaardigheden
Sankt Sebastian kirche und Friedhof | Internet: www.salzburg.info/en/sights/churches-cemeteries/sebastianskirche-friedhof
Mirabell Palace | Internet: www.salzburg.info/en/sights/top10/mirabell-palace-gardens
Getreidegasse | Internet: www.salzburg.info/en/sights/top10/getreidegasse
Festung Hohensalzburg | Internet: www.salzburg-burgen.at/de/hohensalzburg
Residenz-platz | Internet: www.salzburg.info/en/sights/squares-streets/residenzplatz
Dom Wijk | Internet: www.salzburg.info/en/sights/top10/domquartier-salzburg | Tip: Met een ‘Salzburg card’ kom je gratis binnen.
Sankt Peterskirche | Internet: www.salzburg.info/en/sights/churches-cemeteries/st-peters-monastery-cemetery
Overnachten
Star Inn Hotel | Internet: starinnhotels.com/en/star-inn-hotel-salzburg-zentrum-by-comfort/
Eten en drinken
Carpe Diem | Internet: www.carpediemfinestfingerfood.com
Festung Hohensalzburg | Internet: www.salzburg-burgen.at/de/hohensalzburg
Gasthaus Zwettler’s | Internet: www.zwettlers.com
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig vlieg je met Eurowings rechtstreeks vanaf Brussels Airport naar Salzburg
Auto | Brussel – Zell am See 950 kilometer

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *